Knikkende knieën op de beurs

 • Berichtcategorie:Beleggen

Het was geen fijne week op de beurs, die afgelopen week. Uiteindelijk eindigde mijn portefeuille 4,5% lager. In absolute termen: 1 maandsalaris. In de Slack-groep FIRE NL, kanaal #aandelen, begon het te zoemen.

Ik herken het gevoel. Natuurlijk ben ik ook niet blij met deze daling. Ik heb liever dat de beurs door blijft stijgen. Maar je weet dat dat niet altijd gebeurt. We zijn allemaal een beetje zenuwachtig, nu de stijgende markt al zo lang duurt. De meesten hebben de sterke daling van de beurs in 2008/2009 niet meegemaakt als actieve belegger, laat staan de dot-com crash in 2000/2001. En voor de meesten van ons staat er veel op het spel. Je kunt zomaar een paar jaar achterop raken op de weg naar je droom, de financiële onafhankelijkheid. Als je veel inlegt, dan staat er ook veel.

Het bewijst voor mij maar weer eens dat de aandelenmarkt niks met ratio te maken heeft, maar alles met emoties. En ook de schijnratio van geld en cijfertjes bestaat niet, het is emotie. Want wat is er nou helemaal gebeurd? Voor de meesten van ons is een stukje papieren waarde verdampt. En eigenlijk ook weer niets. Je bent immers niks kwijt totdat je jouw portefeuille verkoopt, Tom haalde deze bekende uitspraak afgelopen week ook aan in de Slack-groep. Balen als je nu moest verkopen, maar niks aan de hand als je jouw portefeuille gewoon vast kunt houden en nog een jarenlange (of decennia-lange) beleggingshorizon hebt. Een driejaars grafiek van de S&P500 index geeft ook voor mij wel weer een beetje perspectief over de gebeurtenissen van afgelopen week.

De beurs stijgt al min of meer sinds maart 2009. Ik reken met mijn eigen portefeuille sinds 1 januari 2013, toen ik na mijn echtscheiding ‘voor mezelf’ begon. Regelmatig vergelijk ik de optelsom van al mijn inleg met de huidige waarde van mijn portefeuille. En dan zie ik dat de aandelenmarkt ruim 35% mag dalen. Als dat zou gebeuren, dan zou ik nog steeds al mijn inleg over hebben.

Dat stelt me gerust, maar het is natuurlijk niet wat ik wil. Elke top in mijn portefeuille is de nieuwe norm. En vanaf die nieuwe top wil ik toch steeds weer hoger. Hebzucht, ook een zeer menselijke emotie.

Ook spreiden is een mechanisme om deze emotionele oprispingen te dempen. Dat doen wij ook. Elke maand zet ik de helft van mijn maandsalaris in voor mijn langere-termijn doelen. Een kwart maandsalaris naar de beleggingen, een kwart maandsalaris voor het (extra) aflossen van onze hypotheek. Die laatste levert elke maand lagere maandlasten op, ongeacht wat de aandelenmarkten doen. Ik maak dus altijd wel ergens ‘winst’. Ik weet het, het is allemaal jezelf voor de gek houden, maar psychologisch is het ook voor mij belangrijk.

Ik weet ook nog niet of ik stil kan blijven zitten wanneer de markt ooit weer 30 of 40 procent naar beneden gaat. Maar ik wil gewoon doorgaan. Ook omdat vorige crises, en mijn (terugkijkend) niet-optimaal (zeg maar: zwaar nadelig voor mijzelf) handelen daarin mij geleerd hebben dat dit voor de langere termijn de beste strategie is.

Hoe heb jij de afgelopen week op de beurs beleefd?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. M - TwoPennies

  Ik heb nog steeds niet gekeken wat de invloed is geweest op onze portefeuille. Wij spreiden ook tussen beleggen, aflossen en flinke cashbuffer aanleggen. Daardoor doet het misschien ook wel minder pijn als het daalt, op andere fronten blijven we vooruitgang boeken.

 2. Financefitgirl

  Ik ben pas sinds een half jaartje aan het beleggen (volledig in indexfondsen), en dit is de eerste keer dat mijn portefeuille minder waard is dan mijn inleg. Ik werd er meteen zenuwachtig van, maar zie het ook als een goede test of ik mijn buy-and-hold strategie ook durf te volgen als het slechter gaat op de beurs: so far so good..

 3. Tom

  Mijn leven is compleet nu jij naar me linkt, dat begrijp je wel! 😉

  Over de beurs heb ik me dus niet zo druk gemaakt omdat:
  – je geen geld verliest als je de boel niet verkoopt
  – ik maandelijks inleg met een vast bedrag en als de beurs laag staat ik voor hetzelfde geld meer aandelen koop

  1. Geldnerd

   Als dit alles is wat er nodig is om je leven compleet te maken, dan leg je de lat misschien te laag, Tom! ?

 4. FireMe

  Hetzelfde als jij beschrijft…al heb ik nog geen echte crisis meegemaakt met veel geld op het spel. Het was wel apart om te zien dat de winst van de afgelopen maanden in een paar dagen “verdampte”. De maandelijkse inleg is hier wel weer gedaan en ook het ontvangen dividend is herbelegd. Waar ik mezelf wel op betrap is dat ik andere aandelen/ETF’s meer in de gaten hou; om daar in te stappen als het heel laag staat…het is echter geen onderdeel van mijn plan, maar toch denk ik eraan om hier wat cash voor te reserveren. Herken je dit?

  Succes gewenst de komende weken! 🙂

  1. Geldnerd

   Ik herken het gevoel, maar ik heb al mijn geld al voor me aan het werk gezet. Er zijn geen potjes zonder bestemming meer om extra in te zetten….

 5. Team CF

  Voordeel van vastgoed, is toch redelijk stabiel binnen de marge van wat je aan kosten kan hebben voor verbouwingen/reparaties.
  Maar als ik nu naar mijn dividend portfolio kijk ben ik inderdaad niet erg blij. Gelukkig gaat het dividend nog steeds wel om hoog 🙂

  1. Geldnerd

   Dividend rules!!

 6. Noorderkracht

  Vasthouden kan lastiger zijn dan je denkt. Ik wacht nog wel even voor ik weer zoetjesaan instap.

 7. Mr FOB

  Ik heb helemaal niet gevolgd wat de beurs heeft gedaan en log maar 1x per maand in bij DeGiro om in te leggen. Lekker rustig. Ik heb mijn lesgeld ruimschoots betaald in 2008.

 8. “Elke maand zet ik de helft van mijn maandsalaris in voor mijn langere-termijn doelen. Een kwart maandsalaris naar de beleggingen, een kwart maandsalaris voor het (extra) aflossen van onze hypotheek.”
  De helft en twee keer een kwart, dat is een mooi compleet verhaal 🙂
  De rode draad blijft dat beleggen prima is voor de lange termijn. En voor velen is FIRE nog lange termijn. Wel vraag ik me af, voor diegene die FIRE op een jaar of vijf of minder afstand beginnen te benaderen door hebben dat dat dus géén lange termijn meer is………

 9. Werner

  Als er hier al mensen zenuwachtig worden van een paar procent daling dan kan je beter maar verkopen.
  De Dow Jones is ” slechts ” 8 % gedaald.. in de Dot com crisis en huizenbubbel ging het 40 – 60 % naar beneden.
  Beleggen moet je doen voor langere termijn . nu bijkopen en vasthouden .
  Voor de dividend beleggers zijn dit prima tijden.
  Werner

 10. Niet Tot 71

  Ik heb er met een glimlach naar gekeken eerlijk gezegd. Dat komt mede doordat ik realiseer dat ik voor de lange termijn beleg en nog een flinke horizon heb, maar ook zeker doordat we zelfs nog geen 1 maandsalaris op de beurs hebben staan. Helaas gaat dat bij ons nog niet zo hard omdat we op dit moment de focus hebben liggen op hypotheek en studieschuld aflossen.

 11. Ineke

  Ik heb meteen bijgekocht, dat dempt het verlies een beetje. Ben er niet zenuwachtig van geworden. Ik ga pas op zijn vroegst over 5 jaar opnemen en dan steeds een maandelijks bedrag of meer als de beurs hoog staat. Het heeft dus alle tijd om heen en weer te bewegen.

 12. Sander

  Ik beleg voor het inkomen dat eruit komt. Dat betekent dat de huidige waarde minder relevant is, dat geeft rust.
  Aan de andere kant gebruik ik wel leverage, sus als het daalt gaat het hard. En dan moet ik wel in de gaten houden dat er geen margin call komt.
  Dus het is toch wel wat stressvol. Maar over het algemeen ben ik er rustig onder en gebruik ik dalingen om goedkoop in te kopen.

Reageren is niet mogelijk.