Indexeren

Inmiddels drie jaar geleden, in maart 2017, ben ik begonnen met echt maandelijks een vast bedrag inleggen op mijn beleggingsrekening. Het is onderdeel van mijn ‘betaal jezelf eerst’ strategie. Op de dag dat mijn salaris binnenkomt schieten de betalingen alle kanten op. Naar de gezamenlijke huishoudrekening, voor de (extra) aflossing op onze hypotheek, naar de potjes en naar mijn beleggingsrekening. Daar gaat elke maand € 1.000 naartoe waarmee ik bijkoop. Elke maand weer. Daarvoor legde ik ook wel geld in op mijn beleggingsrekening, maar dat was meer ad-hoc.

Maar er is natuurlijk een gemeen vraatzuchtig monster dat sluipenderwijs zand in mijn geldmachine strooit. Dat monster heet inflatie. Het zorgt dat ik steeds minder kan doen met mijn geld. In het grootste deel van mijn geldmachine wordt dat vanzelf gecompenseerd. De bijdrage aan de huishouding wordt jaarlijks herijkt op basis van onze werkelijke uitgaven en onze salarissen in januari. De bijdrage aan de aflossing wordt gebaseerd op de actuele stand van onze hypotheek.

Wat niet aangepast wordt, is mijn inleg op de beleggingsrekening. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe inflatie-gevoelig het is. Ik kan er steeds minder aandeeltjes van kopen, maar dat komt vooral ook omdat de beurs een stuk hoger staat dan drie jaar geleden. Ondanks COVID-19. Maar ik vind eigenlijk wel dat ik het bedrag moet indexeren, zeker sinds ik weet dat mijn salaris de inflatie wel ongeveer bijgehouden heeft.

Ik heb dus bij mijn vrienden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gekeken naar de inflatie over de afgelopen jaren. Als uitgangspunt heb ik genomen de prijsverandering in december van elk jaar ten opzichte van een jaar geleden. Dat leidt tot onderstaand resultaat.

JaarInflatie december 12-maandsBedrag
Start€ 1.000,00
20171,3%€ 1.013,00
20182,0%€ 1.033,26
20192,7%€ 1.061,158

Vanaf deze maand maak ik dus elke keer € 1.065 over naar mijn beleggingsrekening, de eerste keer was afgelopen week. En daar ga ik gewoon mee door, Corona-virus of niet. Geen € 1.061,16. Want ik houd nu eenmaal van afgeronde bedragen. Op jaarbasis is het toch weer € 780 dat ik extra voor mijzelf aan het werk zet. En ik heb de indexering van dit bedrag nu ook opgenomen in mijn eindejaarschecklist.

Indexeer jij de bedragen die je voor jezelf aan het werk zet?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Wij indexeren niet expliciet, al blijft er indirect steeds meer over per maand door de lagere maandlasten en evt hoger salaris. Dat beetje extra komt vanzelf op de spaar- of beleggingsrekening terecht.

 2. uitklokken

  Ik neem altijd een percentage van mijn netto gestorte salaris. Daarmee indexeer ik dus automatisch. Een beetje het pay yourself first, inflatiegecorrigeerd. Lijkt me ook wel iets voor jou.

 3. Erik

  Indexeren, ja / nee. Standaard 10% loon naar maandelijks beleggen. Soort van indexeren, toch. Aflossing hypotheek bestaat uit basis + bruto besparing (agv aflossing). Daarmee groeit die dus ook.

  Nadeel v beleggen bij Binck in ETF is dat ze niet in partities aankopen waardoor je helaas niet meer koopt voor hetzelfde bedrag bij daling maar minder inlegt voor 1 stuks. Jammer.

 4. John

  Voordeel van Binck is dan weer dat zij geen percentage van je dividenduitkeringen afsnoepen.
  Indexeren doe ik niet. Wel elke maand een vast bedrag en dividend wordt herbelegd.

 5. Leuk om te lezen! Zelf indexeer ik mijn daadwerkelijke uitgaven, maar dan gewoon met een “standaard” 2% per jaar. Wat er dan onder aan de streep overblijft gaat naar beleggen. Verder ben ik wel heel kritisch waar het geld aan uitgegeven wordt. Zo is de sportschool er ook weer vanaf gehaald en in plaats daarvan “geïnvesteerd” in wat gewichten. Nu hebben we een sportzolder waar sporten ook prima kan. Scheelt toch weer +/- 20 euro per maand. En ja, die 20 euro gaan dan vervolgens wel naar beleggen 🙂

  Soms lijkt het wel een sport om je uitgaven zo laag mogelijk te krijgen zodat je meer kan beleggen. Toch vind ik het ook belangrijk om niet elke maand weer in de knoop te komen, dat je het gevoel hebt arm te zijn terwijl je elke maand weer een groot bedrag overmaakt naar beleggen. Vandaar de aanpak dat ik mijn uitgaven indexeer, en aangezien mijn salaris ook elk jaar nog stijgt, indexeert het beleggen ook automatisch mee.

Reacties zijn gesloten.