Boven onze stand leven

Het is een bericht waar ik toch wel elk jaar naar uitkijk, de jaarlijkse rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het vermogen van de doorsnee Nederlander. Eerder deze week was het weer zover. En omdat ik toch op de bank lag bij te komen van mijn operatie, ben ik maar eens op mijn gemak gaan lezen. Dat moest ook wel kalm aan, want door de naweeën van de narcose heb ik momenteel het concentratievermogen van een goudvis…

Gluren bij de buren…

Altijd eerst even kijken wat de media er van maken. Het vermogen van de doorsnee Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar € 38.400, een stijging van maar liefst € 10.000 ten opzichte van een jaar eerder, meldde nu.nl met als kop dat ‘we’ opnieuw rijker zijn geworden door de prijsstijging van de eigen woning. Dan begin ik al te gniffelen. Verder vermeldt het artikel wat statistiekjes uit het persbericht, zoals hoeveel de rijkste en de armste 10 procent van de Nederlanders bezitten of schuldig zijn. RTL Nieuws ging op de PvdA toer en benadrukt dat de ‘ongelijkheid’ iets minder zou zijn geworden. Ik zoek nog naar een goede definitie van ongelijkheid. Het Algemeen Dagblad (AD) maakte het nog wat bonter. Onder het motto ‘gluren is leuker’ hebben ze een interactieve kaart waar je jezelf / je gemeente kunt vergelijken met ‘de anderen’. Dat is blijkbaar het enige nieuwswaardige element.

Het AD besteedde dan wel weer meer aandacht aan de Middellangetermijnverkenning 2022 – 2025 van het Centraal Planbureau (CPB). Dat instituut zegt vaak verstandige dingen. Zij voorspellen dat de economische groei in de volgende kabinetsperiode terugvalt naar 1,1% per jaar. En ze gaan zelfs zo ver dat ze verwachten dat de koopkracht (je weet wel, dat cijfer dat rond Prinsjesdag altijd voor paniek zorgt) tussen 2022 en 2025 helemaal niet groeit. De reden: de vergrijzing. Het is blijkbaar voor het eerst dat de bevolking in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar afneemt en dat gegeven zal het economisch beeld voor de jaren 2022-2025 nadrukkelijk gaan bepalen. Dit gaat groei en koopkracht kosten, verwacht het planbureau. Ik moet me toch weer eens wat beter inlezen op de bredere economische gevolgen, bijvoorbeeld als al die babyboomers hun huizen en aandelen gaan verkopen. Gelukkig bouwen we in Nederland geen geschikte andere woningen…

Maar goed, deze blog ging over het vermogen. Over die verkenning van het CPB heb ik het misschien nog wel eens een andere keer. Meestal als ik de mediapraatjes heb gelezen ga ik zelf maar eens grasduinen in het onderliggende persbericht en rapport.

Definities

Met ‘doorsnee’ bedoelt het CBS het mediane vermogen. Dat is het midden van de gegevensverzameling, de helft van de huishoudens heeft meer vermogen en de andere helft heeft minder vermogen. Dat is iets anders dan het gemiddelde. Vermogen definiëren ze als het saldo van bezittingen en schulden, vergelijkbaar met wat in mijn spreadsheets mijn Eigen Vermogen is.

Twee dingen zijn er verder nog om in de gaten te houden. Bij het vaststellen van de fiscale hypotheekschuld kan het CBS de opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken niet meenemen, blijkbaar hebben ze daar geen toegang toe. Ook worden pensioenaanspraken en andere aanspraken van sociale zekerheid niet tot het vermogen gerekend, omdat deze collectief worden geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar zijn, of overdraagbaar van persoon op persoon. Zie daar de reden waarom die Amerikaanse bloggers allemaal zo’n hoog vermogen hebben, en wij niet (maar wel een pensioen krijgen).

De doorsnee Nederlander wordt juist armer…

Wat ik interessant vind, is de invloed van een eigen woning op het vermogen. De toename van het doorsnee vermogen komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met € 14.600 iets hoger dan in 2017 en iets lager dan de piek in 2010. Ze hebben daar ook een mooie grafiek van gemaakt.

Bron: CBS

Wat me daarbij opvalt, is dat het vermogen zonder de eigen woning sinds 2006 nauwelijks van z’n plek is gekomen. In 2006 was het € 13.800, in 2018 was het € 14.600. Een stijging van € 800 oftewel 5,8%. De inflatie in deze periode bedroeg in totaal ruim 20%. Dat betekent dat we in termen van koopkracht minder vermogen hebben dan in 2006. We worden armer. We leven boven onze stand. Geen verrassing, maar altijd wel confronterend om dat in de cijfers terug te zien.

In welke vermogenscategorie val jij?

Aanvulling: kersverse blogger Uitklokken heeft ook wat rekenwerk gedaan, bij hem kun je nu zelf zien in welke vermogenscategorie jij valt. En ook De Budgetman heeft hier zaterdag 23 november over geschreven.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. anna

  Qua vermogenscategorie heb ik ietsje minder vermogen (zonder huis) dan gemiddeld en dit vermogen is ook nodig om als freelancer een eventueel gebrek aan inkomen op te vangen. Daar kom ik dus niet aan. Wat het aantal zzp’ers betreft gaat NL toch een beetje de Amerikaanse kant op. Vwb pensioen: achteraf gezien heel prettig dat ik dit eerder in loondienst zonder dat ik het merkte heb kunnen opbouwen.

 2. In België verschijnt er elk jaar ook wel zo een lijstje. En met een modaal inkomen zit ik dan plotseling in de top 10%. Wat mij vooral leert dat de meeste mensen echt niet goed met geld kunnen omgaan …

 3. Mr. Groeigeld

  Zonder woning zitten we ruim boven de cijfers, maar dat zegt verder weinig (ieder huishouden is anders).
  De conclusie dat we boven onze stand leven, lijkt me wat snel getrokken. We worden indeddaad wat armer lijkt het, dat is ook niet zo gek met alles wat steeds duurder wordt (belastingen, energie, ziektekosten, etc).

 4. Dividendbelegger

  Tja, ik heb wel een mooie overwaarde op mijn woning, maar verzilveren betekent of kleiner gaan wonen of ver buiten de randstad. En daar krijg ik de handen niet voor op elkaar thuis.

  Maar ook zonder overwaarde kom ik alleen al met mijn dividendportfolio (http://dividendportfolio.nl) uit boven de vermogensgrens van € 14.600. En als ik maandelijks hier €1.000 op blijf storten loop ik snel uit op het gemiddelde van Nederland.

 5. ria

  Vermogen bij ons is meer dan het gemiddelde, in bakstenen zit het meeste vermogen, dus daar kun je ook niet aankomen tenzij je gaat verhuizen. Daarnaast hebben we nog voldoende buffer. Wij zitten dan ook ver boven het gemiddelde vermogen van een nederlander. Dit is ook met reden, namelijk niet afhankelijk te willen zijn van een beleid van de regering of van wie dan ook. Wij hebben geen hoog inkomen, sterker nog in die periode, die je in je blog noemt, is ons inkomen nog met één derde afgenomen, maar onze levenshouding is veranderd. Vaak denken we na voordat we iets kopen. De vragen die we stellen worden we er gelukkiger van en meestal is dit nee. Dus ik ben trots op hoe wij het gedaan hebben met de aanwas van ons vermogen.

 6. Vera

  Altijd interessant dit soort overzichten.!
  Wat mij vooral opvalt is hoe afhankelijk we in Nederland zijn van de huizenprijzen. Ons echte/ aan te spreken vermogen groeit blijkbaar al jaren niet. Al wordt het nieuws gebracht als ‘we zijn rijker geworden’

  Daarnaast doet dit me beseffen hoe rijk ik zelf ben. Met 2x een prima baan en een koophuis ben je blijkbaar al snel bovengemiddeld..

 7. De Budgetman

  We lezen klaarblijkelijk dezelfde artikelen 🙂
  De conclusies die we beiden trekken, zijn wel reden tot zorg: ‘we’ zijn helemaal niet zo vermogend in Nederland. En het kleine beetje geld dat we niet in bakstenen hebben zitten, groeit niet.

Reacties zijn gesloten.