Dekking(sgraad) zoeken

 • Berichtcategorie:Pensioen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik geschreven heb over mijn pensioen. Eerlijk gezegd heb ik alle mediaberichten van de afgelopen maanden een beetje verdrongen. Ik had er gewoon even geen zin meer in. De rente blijft laag, dat is onlangs nog door de Europese Centrale Bank bevestigd, en daarmee blijft ook de rente waarmee de pensioenfondsen moeten rekenen om hun reserves te waarderen (te) laag. Langzaam maar zeker worden we voorbereid op weer een rondje verlaging van de pensioenen.

Eén berichtje bleef echter wel hangen. Het was een paar weken geleden, op televisie. Vertegenwoordigers van diverse pensioenfondsen werden geïnterviewd over de (te) lage dekkingsgraden. In beeld kwam een meneer van PGGM, het pensioenfonds voor zorg en welzijn. Hij deed de uitspraak dat hun dekkingsgraad met 15% zou stijgen als de rente 1% stijgt. Kaboem… Die kwam even bij mij binnen.

Voor de meeste pensioenfondsen zou dit de dekkingstekorten met één klap oplossen. Een rentestijging met 1%. Dan zitten we nog steeds op een historisch gezien lage rente.

En ik vraag me steeds vaker af: wie houdt wie nou voor de gek?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. krisp

  Probleem is natuurlijk dat het volkomen onduidelijk is of de rente in de toekomst nog gaat stijgen. Tot die tijd ben ik van de ‘better safe than sorry’ lijn. Juist het feit dat iedereen (jong en oud) participeert in het pensioen, zorgt ervoor dat je extreem voorzichtig moet zijn met toekomstige toezeggingen.

  Bovendien zorgt de lage rente ervoor dat zowel aandelen als obligaties een extreem hoge waardering hebben. Alhoewel het bij gelijkblijvende waarde de dekkingsgraad met 15% zou stijgen, zal dit in de praktijk (door de dalende koersen) lager zijn.

  Als laatste: de praktische uitwerking is dat pensioenfondsen op dit moment niet kunnen indexeren. De noodzaak daartoe is ook beperkt: de inflatie is nihil, dus indexeren heeft ook beperkte meerwaarde. Bovendien hebben ouderen het op dit moment erg goed (zeker ten opzichte van jongeren).

  1. Petra

   Aandelen worden over het algemeen meer geld waard en obligaties leveren ook in het algemeen geld op. Dat de koersen nog nooit zo hoog zijn geweest (dat geldt trouwens niet voor de AEX), wil dus niet zeggen dat ze daarmee ook niet reëel kunnen zijn. De algemene tendens is namelijk omhoog.

   Maar goed, ik vind het eigenlijk ook niet zo heel erg dat de pensioenfondsen wat voorzichtiger geworden zijn dan vroeger en minder gouden bergen beloven. Liever wat voorzichtiger dan te onvoorzichtig en er over 30 of 60 jaar achter komen, dat de pot leeg is.

Reageren is niet mogelijk.