Werken aan de hypotheek

 • Berichtcategorie:Wonen

201610-hypotheekWe zijn weer een stap verder. De makelaar heeft bevestigd dat de verkoper ook akkoord is met alles, en begin komende week krijgen we de voorlopige koopovereenkomst. We hebben inmiddels ook een bouwkundige stand-by staan om komende week de bouwkundige keuring uit te voeren. Daarover hebben we met de verkoper afgesproken dat die plaatsvindt voordat de drie dagen bedenktijd verstreken zijn.

Donderdag zijn we ook bij een hypotheekadviseur geweest. Ik was er eerder geweest voor een oriënterend gesprek, maar nu was het echt. Alles moet uiteraard nader uitgewerkt worden, maar de contouren zijn helder.

Zoals het er nu uitziet gaan we voor een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Dat vinden we voor onze situatie twee voordelen hebben. Ten eerste lossen we iedere maand een vast bedrag af. Dus we kunnen precies aanwijzen hoeveel stenen er iedere maand echt van ons worden. Ten tweede krijgen we daardoor ook steeds lagere maandlasten. Dat is een voordeel omdat de hypotheek doorloopt tot ver na mijn verwachte pensioendatum. En ook vinden we dat fijn omdat we niet verwachten dat onze salarissen de komende jaren nog erg veel zullen stijgen. Wellicht dat een van ons nog een carrièrestap zal maken, maar het hoeft niet meer. En deze hypotheek kunnen we makkelijk betalen, die gaat ongeveer 40% bedragen van wat we maximaal mogen lenen.

Ook willen we kiezen voor een lange rentevaste periode. Daarmee krijgen we niet de allerlaagste rente, dat beseffen we. Maar we kopen zekerheid. En de kans dat de rente over 5, 10 of 20 jaar hoger is dan nu, lijkt ons vrij reëel. Sterker nog, op dit moment wordt de rente door de Europese Centrale Bank kunstmatig laag gehouden. In mijn ogen om politieke redenen. Dus wie weet is de rente over 5, 10 of 20 jaar wel kunstmatig hoog om andere politieke redenen. Dus liever een beetje zekerheid over onze maandlasten. We zijn toch al van plan om de hypotheek sneller af te lossen dan 30 jaar, in verband met onze plannen voor financiële onafhankelijkheid. Maar daarover meer in een toekomstige blogpost.

Dat zijn de contouren. De komende weken volgt de verdere uitwerking.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mr FOB

  Gefeliciteerd, mooi dat de verkoper accoord is.
  Wij hebben om dezelfde reden ook 20 jaar onze rente vast laten zetten. Geeft rust en duidelijkheid. Wij lossen alleen niet verder meer af nu de hypotheek voor de helft afgelost is maar beleggen wat we overhouden. Levert ons meer op

 2. Harm

  Zorg wel dat je de hypotheek met deze voorwaarden kunt meenemen, als je in de komende jaren nog eens gaat verhuizen!
  De kans op verhuizen, door wat voor reden dan ook, is statistisch groot.

 3. Petra van Simpelwegrijkleven

  Proficiat met de aankoop van de woning! Het zullen drukke weken worden.

  Onder de huidige omstandigheden zou ik ook de rente vast laten zetten, die kan alleen nog weer omhoog.

 4. Team CF

  Moet je me toch eens uitleggen waarom, als je toch extra gaat aflossen, je voor een langere periode hebt gekozen? Als je voor een lange tijd vast zet betaal je meestal een hogere rente = meer kosten. Zeker als je meer aflost, en er dus niet 20 of 30 jaar over gaat doen, ben je beter af bij het op een korte termijn vastleggen van een lagere rente (hebben dit al eens zitten doorrekenen voor verschillende scenarios, meeste zijn positief). Vandaar dat wij gekozen hebben voor maar 5 jaar vast, en dat is eigenlijk al te lang.
  Plus, rente omhoog kan nu niet aangezien de wereld economie er niet zo geniaal voor staat, want rente omhoog = economische teruggang. Kortom, wij zien de rente in de komende 5-10 jaar nog niet substantieel omhoog gaan (als ie al omhoog gaat).
  Jammer, had hier graag nog even met je over willen bomen afgelopen zaterdag. Was echt top dat je erbij was, heel gezellig.
  Succes!

  1. Geldnerd

   Snel weer een nieuwe meet-up… en ik ben aan het rekenen.

 5. Chris

  Op lange termijn is kortlopende rente altijd goedkoper. Kies eventueel voor 5 jaar vast met een hypotheek waar je 20% per jaar op mag aflossen. Dan blijft de rente relatief laag en kan je extra versnellen met aflossen indien de rente sterk begint op te lopen.

 6. ambertree

  Leuk om je in het echt te ontmoeten. Gezellige babbel bij een biertje. Op naar meer.

  Recent hebben wij een variabele hypotheekrente genomen met een Cap. Worst case was dit goedkoper dan een vaste. De bankbediende legde uit dat dit door een tijdelijke knik in de curve was.

Reageren is niet mogelijk.