Bouwkundige keuring

 • Berichtcategorie:Wonen

Het huis dat we kopen is meer dan een eeuw oud. Dat betekent dat ik met meer dan gemiddelde belangstelling uitkeek naar de bouwkundige keuring. Het rapport ligt er nu, en we zijn erg blij dat we dat hebben laten doen. Een oud pand, zelfs als het net gerenoveerd is, heeft eigenlijk altijd wel gebreken. Dat moet je accepteren, en als je daar niet tegen kunt moet je absoluut geen oud huis willen kopen. Maar drie dingen in het rapport over ‘ons’ huis trokken wel onze aandacht.

Ten eerste is er optrekkend vocht geconstateerd in het souterrain. En daar liggen onze slaapkamers. Dat is iets wat je echt niet wilt. Daarnaast is er geen informatie bekend over de fundering, dat willen we ook nog nader uit laten zoeken. En tenslotte is de staat van het metselwerk aan één gevel dusdanig slecht dat actie noodzakelijk is.

Gelukkig hebben wij geboden onder voorbehoud van bouwkundige keuring, en zijn we nog aan het onderhandelen over de punten en komma’s van de koopovereenkomst. We hebben de punten uit de bouwkundige keuring nu voorgelegd aan de verkoopmakelaar, want we vinden dat die voor rekening van de koper hersteld moeten worden.

Dus nu zijn we erg benieuwd naar de reactie. Want we vinden het nog steeds een heel mooi huis waar we graag willen gaan wonen!

Ben jij wel eens verrassingen tegengekomen in een bouwkundige keuring?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Chris

  In onze “jonge occasion” uit 2006 gelukkig niet, maar het vorige appartement dat mijn vrouw in 2002 kocht wel. Lekkende achterpui, loden leidingen, etc.

  Ook toen was de markt in deze omgeving lastig en viel daar niets meer over te onderhandelen. Ik verwacht niet dat je veel ruimte krijgt van de makelaar. Ben benieuwd waar hij/zij mee terugkomt.

 2. Mr FOB

  Wij kwamen ook diverse zaken tegen en hebben die ook in de onderhandeling ingebracht. Verstandib om ook die fundering uit te laten zoeken

 3. Team CF

  Een bouwkundig rapport zonder gebreken (zelf bij nieuwbouw) zou een unicum zijn. In elke woning die we tot op heden gekocht hebben zaten er verrassingen in het bouwkundig rapport. Ik ga zelf ook altijd mee met de keuring om gelijk een beeld te krijgen samen met de inspecteur. Twee paar ogen zien ook altijd meer dan 1.
  Hadden ook last van optrekkend vocht in een van onze panden, probleem opgelost door de muren in te zagen en er een lood strip met epoxy in the laten zetten. Niet heel duur, maar wel effectief. Echter voor een souterrain is dit waarschijnlijk niet voldoende….
  Metsel en gevel werk is vaak duur, maar gaat daarna (mist goed gedaan) weer tientallen jaren mee. Dus daar beetje geld aan uitgeven is vaak wel handig.
  Hoop dat er een positieve reactie terug komt!

 4. Ja, zeker. Tijdens onze bouwkundige keuring bleek dat de kruipruimte niet toegankelijk was doordat ze hem vol hadden gespoten met cement. En dat het dak van de bijkeuken lekte.
  We hebben het huis toch gekocht. Niet voor de vraagprijs, maar ook niet voor heel veel minder. En nu hebben we het koud omdat de vloer niet te isoleren is 🙂 Ach ja. Je kunt niet alles hebben.
  Jullie constateringen lijken me wel iets serieuzer. Hopelijk gaat de verkoper akkoord met jullie verzoek.

Reacties zijn gesloten.