Cash is geen king meer?

Geldnerd is geen fan van cash, daar heb ik al diverse malen over geschreven (zie ondermeer hier). Het liefst betaal ik alles automatisch en elektronisch. Ik ken de discussies over privacy en risico’s, maar in mijn administratie zijn elektronische betalingen het makkelijkste om overzicht te houden (en kas kent ook risico’s).

Recent las ik een stukje in mijn lijfblad The Economist over de grote verschillen in het gebruik van cash geld in Europa. Algemeen geldt: hoe verder zuidelijk je komt, hoe meer mensen gehecht zijn aan cash. Als landen rijker worden, hebben ze de neiging om minder contant geld te gebruiken. De belangrijkste redenen zijn veiligheid, het gemak en de kosten. The Economist heeft berekend dat contant geld niet gratis is: het moet worden geteld, gebundeld, vervoerd, gereinigd, vervangen, gecontroleerd op echtheid, opgeslagen en bewaakt. Tussen 0,5 – 1,0 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP) wordt er elk jaar besteed aan het beheer van contant geld. Dat is best wel veel. In 2015 bedroeg het BBP van Nederland € 676,5 miljard, dus dat betekent dat wij er tussen de € 3,4 miljard en € 6,8 miljard aan kwijt zijn. Bovendien stelt de econoom Kenneth Rogoff in zijn boek, “The Curse of Cash”, dat contant geld belastingontduiking en andere illegale activiteiten bevordert, en dat het monetaire beleid effectiever is in een geldloze wereld. Helaas schrijft The Economist niet hoeveel het beheer van elektronisch geld kost.

Uit nieuwsgierigheid heb ik ook nog even gekeken naar de meest recente cijfers over het gebruik van contant geld in Nederland. En wat blijkt? In 2015 hebben we met z’n allen voor het eerst vaker met pin afgerekend dan met contant geld. In termen van transactiewaarde was pinnen al twee keer zoveel waard. Hoera!

Mijn eigen tussenstand: ik heb tot nu toe dit jaar 8 transacties met contant geld uitgevoerd, en 397 elektronische betalingen.

Hoe gaat het met jouw betaalgedrag?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. VeggieMo

  Ik betaal liefst contant. Zo kan ik beter overzicht houden. Ik vind elektronisch betalen niet veiliger. Verder ben ik een groot voorstander van het kunnen gebruiken van contant geld. Allemaal,leuk en aardig wat betreft een effectiever monetair beleid en minder illegale activiteiten bij een cashloze maatschappij. Ik vind dat b*llsh*t. De banken gedragen zich als criminelen, negatieve rente en hoge kosten zullen er komen als je niet meer contant kunt betalen. En qua persoonlijke vrijheid ben ik er ook niet gerust op.

 2. hypotheekweg

  Ik betaal ook veruit het meeste elektronisch. Maar ik ben geen voorstander voor het afschaffen van contant geld. Ik wil namelijk wel de mogelijkheid houden om contant te kunnen betalen, en om mijn geld veilig in een dikke kluis te leggen als die rente echt heel erg negatief wordt…..

 3. overgeldzaken.com

  Ik ben ook geen voorstander van contant geld, laat mij maar lekker pinnen. Die transacties kan ik beter volgen en bijhouden en hoef ik niet te onthouden.
  Daarnaast vind ik contant geld ook niet per se veiliger, je kunt het makkelijker verliezen en je kunt er makkelijker van bestolen worden. Ook vind ik het geen fijn gevoel om altijd maar met een paar honderd euro in de portemonnee rond te lopen.

  Voor mij dus liever geen contant geld!

  1. VeggieMo

   Contant en elektronisch betalen hebben allebei zo hun veilige en onveilige kanten. Een aankoop boven de honderd euro betaal ik zelden contant.

 4. Ineke

  Ik pin 99 % van de gevallen. Alleen beetje cash in de portomonee als ik uit eten ga of een terrasje pak. Dat kun je natuurlijk ook pinnen maar als je samen of met een groepje betaald is cash handiger

 5. cash of pinnen

  Hmm, ik begrijp wel waarom je liever elektronisch betaald. Toch heb ik zelf altijd contant geld op zak. Het verschilt daar dan ook heel erg bij wanneer ik elektronisch betaal of met contanten. Precies wat Ineke zegt heb ik ook, 99% van de gevallen pin ik, maar het is toch makkelijk om cash te hebben. Zo kan iedereen via de bankieren app gelijk hun deel overmaken wat ik weer terug kan zien op mijn rekening. Zo kan ik dit gewoon prima in balans hebben. Ook geef ik minder snel cash uit, pinnen verlies ik juist het overzicht.

  1. Geldnerd

   Ik heb zelf ook wel altijd contact geld op zak, maar gebruik het in de praktijk bijna nooit meer. Toch bijzonder hoe het gevoel van mensen kan verschillen. Jij hebt het gevoel dat je meer overzicht hebt met cash, ik heb juist het gevoel dat ik meer overzicht heb met pin… Ieder z’n eigen voorkeur!

Reageren is niet mogelijk.