Beleggingsportefeuille opruimen

 • Berichtcategorie:Beleggen

Mijn beleggingsportefeuille bestond tot voor kort uit 13 fondsen. Nou geloof ik niet in ongeluksgetallen, maar het is wel wat veel. Een heel eind weg van de portefeuille met drie fondsen, die mijn grote voorbeeld John Bogle propageerde.

Het is wel verklaarbaar hoe het zo gekomen is. Ik hanteer een kopen-en-vasthouden strategie, waarbij ik in principe niets verkoop als het niet hoeft. Transacties leiden maar tot kosten, en ik beleg alleen in breed gespreide trackers waarvan ik verwacht dat ze hun markt blijven volgen en (dus) op de lange termijn een positief rendement maken.

Hoe kom ik dan aan zoveel fondsen? Dat gaat een beetje vanzelf als je maar lang genoeg belegt. Ik heb nog een paar fondsen uit de tijd voordat ik gestructureerd belegde. Daarnaast heb ik ook nog fondsen uit het pre-MIFID tijdperk. En fondsen uit het post-MIFID tijdperk. En ik hobby er ook nog een beetje bij met dividend-ETFs. En dan heb je ‘ineens’ 13 fondsen in portefeuille.

Nou heb ik daar verder geen last van. Maar het zijn wel extra dingen om in de gaten te houden. Dus zo af en toe kijk ik toch even naar de portefeuille, vooral als er bijzondere bewegingen op de beurs zijn. In mijn beleggingsspreadsheet zit functionaliteit om in te zoomen op één fonds, en te kijken hoe dit het gedaan heeft in de periode dat ik het in portefeuille heb. En soms zie je dan een fonds behoorlijk achterblijven bij de rest van de portefeuille. Recent kwam ik er weer eentje tegen.

Tsja, en wat dan te doen. In dit geval heb ik besloten om het fonds maar helemaal uit mijn portefeuille te gooien. Dat scheelt toch weer een fonds. Dankzij het dividend van de afgelopen jaren heb ik het fonds uiteindelijk niet met verlies verkocht, maar het kwam absoluut niet in de buurt van het gemiddelde rendement op mijn portefeuille of op het marktgemiddelde van de afgelopen jaren.

En omdat ik toch bezig was… Ik had ook nog twee niet-ETFs uit het verleden. Beleggingsfondsen. Voor de mensen die het verschil met een ETF niet weten: dat betekent onder andere dat ze niet continu verhandeld worden, maar dat er maar één keer per dag een prijs wordt vastgesteld en gehandeld wordt. Dat maakt ze minder liquide. En dat heb ik gemerkt. Waar mijn ETF-orders meestal binnen enkele seconden uitgevoerd zijn, duurde het uitvoeren van de verkooporder van de twee beleggingsfondsen twee werkdagen. Alleen al daarom ben ik blij dat ik er vanaf ben.

Op beide fondsen heb ik overigens, in de jaren dat ik ze in portefeuille had, een keurig gemiddeld rendement gemaakt van een procent of 7 per jaar. Twee van de drie verkochte fondsen waren ook nog eens genoteerd in Amerikaanse dollars. De twee fondsen die ik heb bijgekocht zijn beide in Euro’s genoteerd. Dus ook het valutarisico in mijn portefeuille is hiermee verminderd.

Dus. Ik heb het verkocht in dezelfde week als waarin ik mijn maandelijkse inleg doe. De opbrengst heb ik meteen gebruikt om andere portefeuillefondsen bij te kopen. Is dit rationeel? Misschien niet. Maar het is wel onderdeel van stapsgewijs optimaliseren. Nog 10 fondsen over.

Gooi jij wel eens iets uit jouw beleggingsportefeuille?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Petra

  Ja, ik heb ook wel eens zo’n opruimactie gedaan! Dat was lekker…

  Ik heb er nu zeven verschillende en die wil ik eigenlijk wel houden. Dat het er nog zoveel zijn, komt omdat ik ook pensioenbeleggingen heb, en daar heb ik weer andere beleggingsopties dan bij mijn gewone beleggingen.

  Goed bezig geweest! Volgens mij is het goed om een eenvoudige portfolio te hebben waardoor het heel overzichtelijk is.

 2. Ingenieur uit Hasselt

  is dit niet het omgekeerde van risico-spreiding?

  Ik begrijp dat je het graag overzichtelijk wilt, maar tenzij er kosten verbonden zijn aan de fondsen of beurzen is het toch interessanter om verschillende fondsen in je portefeuille te houden?

  Ikzelf ben ook van plan om een aantal beleggingen te schrappen, omdat degiro een jaarlijkse kost rekent per beurs waar je in belegt.

  1. Geldnerd

   Zolang VWRL in mijn portefeuille zit, is die spreiding wel OK. Er zat veel overlap tussen VWRL en de fondsen die ik nu verkocht heb.

 3. De Budgetman

  Iets verkopen zit er voorlopig niet in. Ik beleg via Meesman maar in 2 fondsen. Dat worden er vanaf september overigens 3, want zij starten onder andere met een indexfonds van kleine bedrijven. Daarmee wordt de spreiding nog wat breder.

 4. Mr. Groeigeld

  Sinds ik met dividendbeleggen begonnem ben, heb ik nog niets verkocht. Al vraag ik me dat wel af bij sommige verliesgevende aandelen (bijkopen of verkopen).

 5. B at Fire The Boss

  Ik heb momenteel maar twee fondsen, VWRL en IUSN. De verhouding daartussen is 90/10 en dat laat ik voorlopig zo. Mijn oude fondsen (pre-MIFID) heb ik destijds verkocht. De bedragen waren dusdanig klein dat het weinig voordeel bood ze aan te houden.

Reacties zijn gesloten.