Pensioen uit het Verre Warme Land

 • Berichtcategorie:Pensioen

Een groot deel van mijn periode in het Verre Warme Land heb ik gewerkt, bij een lokale bank. Daar heb ik ook pensioen opgebouwd. Hoeveel? Geen idee… Ik heb welgeteld één velletje papier met polisgegevens van een lokale verzekeraar (waarvan de directeur getrouwd was met een van de directeuren van de bank waar ik werkte) en een bedrag aan inleg gedurende het jaar 2015. Vergeten dan maar?

Nou nee, want het destijds ingelegde bedrag is naar toenmalige waarde ongeveer € 5.000. Dat is toch wel de moeite waard. En ik weet dat, onder de lokale regelgeving van het Verre Warme Land, je dat pensioen uit kunt laten betalen als je vertrokken bent uit het Verre Warme Land. Niet meteen, maar wel na drie jaar. En die drie jaar zijn 1 mei 2019 verstreken. En omdat het toch al een jaar van financiële meevallers is, heb ik zin gekregen in meer. Bovendien houd ik niet van losse eindjes. Ik houd van een minimalistisch en opgeruimd leven, ook administratief. Tijd dus om hier actie op te ondernemen. En ook deze pensioenverzekering op te ruimen. Want dat geld heb ik liever hier, zodat ik het zelf aan het werk kan zetten.

Dus ben ik maar eens voorzichtig begonnen aan een zoektocht. Met als vertrekpunt dat velletje papier. Vervolgens ben ik gaan kijken naar het pensioenfonds waar mijn premies aan betaald zijn. Ook dat bestaat nog steeds. Op hun website vind je uiteraard geen informatie over het afkopen van de pensioenverzekering. Want je wilt mensen niet op ideeën brengen, toch? Na wat zoeken vond ik een email-adres. Daar heb ik maar eens een mailtje naartoe gestuurd met de vraag wat ik moet doen om mijn pensioenverzekering uitbetaald te krijgen. Daarna was het afwachten.

Ik had al snel antwoord. En moest een aantal documenten opsturen. Bewijs van uitschrijving in het Verre Warme Land, bewijs van inschrijving in Nederland, bewijs dat ik nog leef (een Attestatie de Vita), en een kopie identiteitsbewijs. Ik mocht het zelfs mailen. Een actueel bewijs van inschrijving en het bewijs van in leven zijn heb ik meteen aangevraagd bij de gemeente, dat kan anno 2019 gelukkig online. Het bewijs van uitschrijving uit het Verre Warme Land heb ik uiteraard in mijn digitale archief. En een kopie identiteitsbewijs ook. Het duurde een paar dagen voordat alles compleet was. Ik heb het bij elkaar in een beveiligd PDF bestand gestopt en opgestuurd.

Ik kreeg al snel een ontvangstbevestiging. Vervolgens is het afwachten. In de wet van het Verre Warme Land staat dat ze zes weken hebben om mijn verzoek af te handelen. In die tijd moeten ze mijn gegevens controleren en wat dingen nagaan bij de lokale belastingdienst en burgerlijke stand. Maar ik kreeg al ruim binnen de termijn bericht. De belastingdienst was akkoord, al moest er wel 25% belasting worden ingehouden op de uitkering. Uit mijn tijd in het Verre Warme Land weet ik dat het geen enkele zin heeft om in discussie te gaan met/over de lokale Belastingdienst, dus dat is dan maar zo. Een paar dagen later kreeg ik het officiële juridische document over de afkoop. Het totaalbedrag viel me nog behoorlijk mee. Samen met de eerdere belastingmeevallers helpt dit een behoorlijk stukje in de kosten van mijn komende operatie.

Ik heb het document uiteraard na controle snel getekend en teruggestuurd. Nu maar afwachten hoe snel ze betalen! En ik heb weer een ‘los eindje’ opgeruimd. Dat voelt ook goed.

Heb jij jouw financiële verleden volledig in beeld?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Audrey

  Kijk, dat is toch weer leuk dan, zo’n bedrag kunnen innen. Ik heb van vorige werkgevers een aantal pensioentjes die varieren van heel weinig tot gewoon weinig, haha. Ik heb me eigenlijk nooit verdiept in afkopen en/of samenvoegen.

 2. TheMoneyMindset

  Wat betreft financiele meevallers is 2019 wel jouw jaar! Zelf heb ik mijn financiele verleden volledig in beeld, al is dat gezien mijn leeftijd niet zo lang.

 3. DutchRN

  O wat goed!
  Ik heb Amerikaans AOW (social security) en pensioen opgebouwd.
  Het pensioen hiernaar toe halen zal wel meevallen want deze pensioen verstrekker heeft internationale medewerkers. Social Security daar kan de SVB bij helpen, gelukkig, want dat zal wel ingewikkeld zijn, het bank systeem in de VS is zo anders dan in NL.
  Ik had drie losse 401K’s maar die heb ik voor ik uit de VS weg ging geconsolideerd. Ik heb nu nog 1 Roth IRA, en 2 losse pensioen fondsen, waarvan ik de kleinste aan het overhevelen ben naar de grotere. Dit kon alleen via een 10 jarig proces, het kon wel automatisch ingevoerd worden.
  Ik kan mijn Roth opnemen wanneer ik 59.5 ben, geen idee of ik dat ook wil doen.
  Ik moet eigenlijk iemand vinden die hierin deskundig is, maar dat is mij nog niet gelukt. Want dan moet je het Amerikaanse systeem en het Nederlandse systeem echt goed begrijpen. Ik weet er genoeg van om te weten dat ik niet weet wat het beste is.
  Ik betaal iig nu alvast vermogensbelasting over de Roth IRA in NL, terwijl ik er nu nog niets mee kan..

 4. B at Fire The Boss

  Wauw, goed geregeld! Ik heb zelf twee pensioenen maar allebei gelukkig gewoon in Nederland. Sinds enkele maanden hou ik ze wel maandelijks netjes bij in mijn administratie. Even inloggen en de contante waarde invoeren is geen werk, maar geeft veel overzicht. En aangezien het “defined contribution” pensioenpotjes zijn kan ik de waarde gewoon opnemen.

 5. Nicolet

  In de jaren 80 en 90 in Engeland gewerkt, dat pensioen al lang geleden laten uitkeren. De verschillende pensioenfondsen waar ik in Nederland wat had opgebouwd allemaal jaren geleden overgeheveld naar het ABP waar ik nu al jaren door mijn onderwijswerk bij aangesloten ben. Slim om jouw Verre Warme Land pensioen ook uit te laten betalen, stel je voor dat het in dat land een rommeltje wordt en je alles kwijt zou zijn…zonde! Nu weer een lekker los administratief dingetje weggewerkt! Ik zou het ook gedaan hebben!

 6. Mr. Groeigeld

  Ja, ik hou ook niet zo van allerlei rekeningen en open eindjes links en rechts.
  Wel nammer van die 25% belasting, da’s toch een flinke hap.

  1. Geldnerd

   In Nederland is het erger….

Reacties zijn gesloten.