De honderdste dividenduitkering

 • Berichtcategorie:Beleggen

Op 1 januari 2013 ben ik begonnen met het opbouwen van mijn eigen vermogen. Eigenlijk natuurlijk veel eerder, maar 1 januari 2013 was de datum waarop mijn echtscheiding helemaal afgerond was. Dat beschouw ik dus als de startdatum van mijn ‘eigen’ eigen vermogen. Met het geld dat ik overhield na de scheiding ben ik mijn eigen beleggingsportefeuille op gaan bouwen.

In eerste instantie waren mijn beleggingen vooral gericht op groei. Sinds het tweede kwartaal van 2015 ben ik traag maar gestaag ook gaan beleggen in dividend-ETFs. Ik ga er van uit dat de meeste lezers hier weten wat dividend is. De term dividend staat voor de winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. ‘Dividend’ komt uit het Latijns, van het woord ‘dividere’ dat ‘verdelen’ betekent. Het dividend kan in geld of in aandelen worden uitgekeerd. Soms kun je kiezen of je een contant- of aandelendividend wil. Ik ontvang zelf altijd het liefst contant geld, omdat ik dan zelf kan bepalen in welk fonds ik het geld herbeleg.

Zoals je kunt zien in onderstaande grafiek, leveren mijn beleggingen een gestaag groeiende dividendstroom op.

Aan het einde van het tweede kwartaal ontving ik mijn honderdste dividend-uitkering, inmiddels staat de teller op 104 dividenduitkeringen. Ja, ook dat is een statistiekje dat mijn spreadsheet automatisch voor mij bijhoudt, net als het aantal Koop-transacties (64) en het aantal Verkoop-transacties (21) dat ik sinds 1 januari 2013 heb uitgevoerd. Ik houd echt teveel statistiekjes bij, geen wonder dat mijn beleggingsspreadsheet niet meer de snelste is…

Ik vind het een mijlpaal! Inmiddels kijk ik ieder kwartaal uit naar de dividend-uitkeringen. Het geld wordt, samen met mijn maandelijkse reguliere inleg, meteen weer herbelegd. In totaal heb ik de afgelopen jaren € 2.657,95 aan dividend ontvangen. Steeds meer gratis geld, waar ik niets anders voor hoef te doen dan stug doorgaan met inleggen.

Waar sta ik nu met mijn dividendportefeuille? Ik heb een aantal specifieke dividend-ETFs in portefeuille. Maar ook een aantal generieke ETFs, zoals VWRL, betalen elk kwartaal dividend uit.

Mijn gewenste portefeuilleverdeling omvat 30,0% dividend-ETFs. Binnen deze groep hanteer ik de onderstaande gewenste verdeling. Mijn dividend-portefeuille is destijds hard geraakt door de MIFID-2 regelgeving. Maar ik heb de ‘oude’ ETFs wel in portefeuille gehouden, want het dividendrendement is niet slecht.

Hoe is het met jouw dividend-ontvangsten?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. De Budgetman

  Ondanks dat ik niet van die sexy grafiekjes bijhoud, groeit het dividendinkomen ook hier rustig door.
  De Meesman-fondsen keren alleen jaarlijks dividend uit en dit wordt direct automatisch herbelegd.

 2. Frans

  Kijk eens naar de Amerikaanse monthly dividend aandelen zoals OXLC ECC EDI EDF CML en CRF
  Ca 15% dividend op jaarbasis!

  Groeten van Frans

 3. Mr. Groeigeld

  Gefeliciteerd, een mooie mijlpaal!
  Ik had ze zelf nog nooit geteld, maar nu je het vraagt 😉 het zijn er 119 in totaal.

  Inderdaad gewoon blijven inleggen voor “gratis” inkomsten.

 4. tiny

  Ik heb postnl

 5. B at Fire The Boss

  Wat is de reden dat je 30% van je portefeuille specifiek in dividendfondsen wil beleggen, naast je “standaard” ETFs?

  1. Geldnerd

   Dat ik dividend gewoon heel erg leuk vind…

   1. B at Fire The Boss

    Prima reden! Zouden dividendfondsen ook aantoonbaar minder volatiel zijn bijvoorbeeld? Daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen. Wat is jouw gedachte?

    1. Geldnerd

     Ik ben even in mijn koersgrafieken van de afgelopen jaren gedoken. Daar zie ik wel iets minder volatiliteit bij de dividendfondsen dan bij ‘generieke’ ETFs zoals VWRL, maar het verschil mag eigenlijk geen naam hebben.

 6. Tinus

  Is een bank als ING niet interessant? Dividend is meer dan 6 procent. To big to fail is al feit gebleken vanuit het verleden. Koers lijkt laag te staan. En mocht op termijn, je weet maar nooit, over een aantal jaren de rente alsnog gaan stijgen, dan zal ING daar geweldig van profiteren, lees koersstijging. Ik vind dit aantrekkelijke vooruitzichten. Of zie ik iets over het hoofd?

  1. Geldnerd

   Ik kies liever voor brede spreiding, en beleg dus liever in indextrackers, niet in individuele aandelen.

Reageren is niet mogelijk.