Stilletjes…

 • Berichtcategorie:Beleggen

Elke maand is het vaste prik. Zodra mijn salaris uitbetaald is vliegen de reguliere overboekingen alle kanten op. Een van de grotere overboekingen gaat naar mijn beleggingsrekening. Daarmee wordt elke maand dan ook weer een aankoop gedaan, zoals voorgeschreven door de gewenste portefeuilleverdeling. Rationeel en simpel. Gewoon doorgaan, wat er ook gebeurt. Iets waar ik aan vasthoud sinds ik begin 2016 vrijwel volledig uit aandelen stapte in de verwachting dat de markt op korte termijn zou crashen. Dat deed de markt niet, en later stapte ik weer in en had ik wel wat gemist…. Sindsdien houd ik koppig vast aan mijn maandelijkse inleg, ook begin 2020 toen de corona-crisis een (tijdelijk) spoor van verwoesting door de aandelenmarkten trok.

Maar nu aarzel ik toch. Stilletjes overweeg ik om mijn inleg van eind oktober op de rekening te laten staan tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Want ik ben er niet helemaal gerust op. Ik ben vooral bezorgd om de reactie van Trump als hij inderdaad verliest, en wat dat doet in de Amerikaanse samenleving.

Er is een heel hardnekkig stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik gewoon in moet leggen. Stel dat de beurs 5% of 10% zakt, dan zou mijn ‘voordeel’ zijn dat ik een maandje VWRL koop op € 78 of € 74, in plaats van op € 82. Met grote bedragen zou dat zeker effect hebben, maar met mijn maandelijkse inleg levert het me misschien eenmalig een paar tientjes of honderd Euro op. En wie weet zijn de effecten niet eens meteen zichtbaar en duurt het gedoe wel langer dan de paar dagen na de verkiezingen. Wanneer stap je dan wel weer in? Maar daarmee werkt de redenering ook de andere kant op. Als er geen gedoe komt stap ik gewoon weer in als de ‘opluchtingsrally’ afgelopen is. En als er wel gedoe komt dan heb ik met dit bedrag en het verkopen van mijn obligaties (10% van de portefeuille) een leuk bedragje om weer aandelen-ETFs bij te kopen. Allemaal prima scenario’s. Maar dat geldt ook voor het scenario “ik koop gewoon bij en zelfs als er 10% van de markt af gaat merk ik daar over een jaar of twee toch niks meer van”…..

Ik ben er nog niet helemaal uit….

Ben ik nu een market-timer? Of gewoon een doemdenker? Of allebei?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Mr FireMe

  Je beschrijft exact mijn gevoel Meneer GeldNerd! Dit is precies hoe ik er ook in sta, en ik ben nog een stapje verder gegaan; ik heb afgelopen maand zelfs een klein deel verkocht, #foei….ik had al direct spijt van mn beslissing, maar toch wacht ik weer met inleggen nadat de verkiezingen zijn geweest.

  1. Geldnerd

   Ja. Misschien moet ik dan maar een klushuis gaan kopen? ?

 2. Geld Coach

  O, o, o. Een plan hebben en er niet aan houden. Ik snap de twijfel wel en de vraag is of er de afgelopen tijd een rally is geweest of niet. Lastig te beantwoorden, maar ik zou gewoon inleggen. Tenzij het einde van je beleggingshorizon binnenkort is.

  Het ‘probleem’ is ook dat als je nu van je plan afwijkt, dat je in de toekomst ook sneller geneigd bent om dat te doen. Zeker wanneer je nu de juiste beslissing neemt.

 3. André

  “de reactie van Trump” is wel het minst om je zorgen over te maken. Bangmakerij van linkse media etc. Waar je eerder bang voor moet zijn is als hij wint en links uit teleurstelling en frustratie weer overgaat tot rellen en geweld. Dat kan wellicht flink escaleren. Maar mi heeft de angst en onzekerheid voorafgaande een gebeurtenis groter effect op de markt en schept de gebeurtenis ansich juist (daarna) vaak duidelijkheid en rust.

  1. Karel T

   Trump heeft toch echt aangegeven niet zonder meer de verkiezingsuitslag te accepteren. En dan ziet een deel van zijn achterban dat misschien als een aanzet tot actie, denk aan de eerdere poging die gouverneur in Michigan te kidnappen.

   Die antifa-gekkies kunnen er ook wat van en de polarisatie is juist het probleem. Wie er ook ‘begint’, de ander zal ongetwijfeld reageren. Een regelrechte burgeroorlog zie ik niet gebeuren, maar een golf van geweld zeker.

   1. Ties

    Zou de markt niet proberen te timen. Stick to the plan. Het enige wat je wel kan doen is extra bijstorten mocht de markt 10% of 20% zakken. Dit kan wellicht uit (naar voren gehaalde) cash, verkoop of herbalancering. Zet je TV aan op 3 en 4 november en pak de popcorn erbij. Succes!

   2. Belia/Opnieuwbegonnen

    Trump bashen is hot. Dat de Democraten gezegd hebben, de uitslag niet te accepteren en daar heel ver in te gaan, komt niet in het nieuws. Heb je in het nieuws gehoord dat een aantal Arabische landen nu Israël accepteert? Biden heeft gezegd dat de Democraten een plan uitwerkten om de stemmingen te saboteren.
    Je kunt de markt niet timen. Gewoon doorgaan met inleggen en besparen. Na de periode 2008-2013 herstelde de markt snel.

 4. Bankspaarder

  Zelfde gevoel hier. Scheelt dat het bij mij hoogtijd is om te her balanceren op het veilige deel. Als in op dit moment zit ik 100% in aandelen maar dat begint echt oncomfortabel te worden. Tijd om 20% spaargeld op te bouwen..

 5. Roelf

  Ik herken je gevoel Geldnerd! Wat mij tot nu toe in bedwang houdt, is de vraag: “wat nu als het goed uitpakt?”. Dat zorgt er namelijk voor dat het de volgende keer een iets kleinere drempel is om zo’n inschatting (of gokje?) nog eens te laten meewegen. En misschien krijg je dan weer gelijk. En dan is het hek van de dam … 😉

 6. geld-is-tijd

  Tja, buy and hold begint een beetje een religie te worden waar je absoluut niet van af mag wijken. Als ik in je blog teruglees, dan heeft markttimen je in 2008 veel geld opgeleverd, en in 2016 ben je geld misgelopen. Wat heeft het je onder de streep gekost/opgeleverd?
  Gezien de huidige onrust in amerika, de onrealistisch hoge koersen, nasleep van corona en dreigende harde brexit is er best reden om te speculeren op een koersval. Het enige risico is dat je loopt is dat je wat koerswinst misloopt.

 7. Tom

  Gewoon doorgaan, toch? Want je belegt voor de lange termijn :-). Maar het is jouw portefeuille, dus als je wilt afwijken van je strategie dan vind ik dat helemaal goed! ✍?

 8. annej2019

  gewoon aan je plan vasthouden, is het makkelijkst en op de lange termijn maakt het allemaal niet zoveel uit. En daarbij, als je nu begint met market timen, is er altijd wel weer een volgende reden om dit te gaan doen, voor mij zou het veel te onrustig worden.

 9. uitklokken

  Ik heb een beetje last van hetzelfde “euvel”. Ik heb daarom met mezelf afgesproken dat ik aan het einde van het jaar alles investeer dat ik nu extra op de plank heb liggen.
  Staan de markten hoog? Dan beleg ik in iets anders dan als de markten inderdaad een klap hebben gekregen. Zo praat ik het een beetje goed voor mezelf…

 10. mariimma

  Zo eens in de zoveel jaar de market proberen te timen mag best, toch? 😉

 11. Zonnekoning

  Ik wil mij niet laten leiden door de waan van de dag. Nu zijn het verkiezingen, straks zijn het de maandelijkse werkloosheidscijfers of FED speeches. Ik blijf lekker saai automatisch maandelijks inleggen en mocht er een leuke dip zijn, koop ik wat extra in.

 12. Je bent een market-timer. Anders had je het hele inlegproces wel geautomatiseerd :). En geen doemdenker. Anders had je nu alles verkocht en de schuilkelders opgezocht. Buiten de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn er deze week veel kwartaalcijfers die voor de nodige volatiliteit kunnen zorgen. Intel, Netflix en SAP (-22%) haalden de verwachtingen niet en kregen billenkoek. Vanaf morgen komen bedrijven als Microsoft, Visa, Mastercard, Berkshire, Apple, Amazon, Facebook en Alphabet met cijfers. De laatste vier bedrijven op dezelfde dag (donderdag). Dat is vrijwel de complete toplijst uit VWRL. Ik hanteer net als jij ook een reguliere overboekingssysteem na salarisdag en leg dan bij voorkeur in op een rode dag. Kopen na een flinke prijsdaling (zoals vandaag) geeft me een beter (zuiniger) gevoel. Mijn vriendin heeft dat ook maar dan bij uitgaven in plaats van investeringen. Heel merkwaardig. Daarnaast houd ik een kaspositie aan om extra in te leggen bij grotere correcties, zoals in Maart. Dat geeft een nog beter gevoel. Want behalve wat rationeel de beste keuze is of had geweest is voor mij het zo aangenaam mogelijk maken van de weg ernaar toe minstens zo belangrijk. Succes!

 13. Martin

  Ten eerste, ik ben geen financieel expert. Ik ben ook geen FIRE aanhanger en ik hanteer geen ingewikkelde beleggingsstrategieën. Maar als je het leuk vindt om te speculeren (wat je dus overweegt), kun je natuurlijk ook gewoon een bedrag daar voor reserveren en dat daar aan besteden terwijl je voor je ‘stabiele’ deel een lange termijn strategie hanteert. Dat is wat ik ook doe. Het begon met een klein bedrag (paar honderd euro), maar inmiddels is het best significant (als in enkele duizenden euros), maar ik heb ook gewoon geld wat ik voor de lange termijn spaar (en beleg) waar ik dus niet mee speculeer (die zitten in IETFs, wat aandelen en op mijn spaarrekening). Waarschijnlijk krijg ik dan niet het maximale wat er mogelijk is, maar heb ik ook niet het gevoel dat ik hoef te kiezen. En er is niets leukers als je opeens een flink extra zakcentje hebt omdat je een goede ‘gok’ hebt genomen.

 14. DeBudgetman.nl

  Nou, de meeste bovenstaande reacties zijn duidelijk: gewoon inleggen en er het beste van hopen 😉

  Zou een klein apart potje om actief mee te beleggen geen optie zijn? Dan doet het ‘grote geld’ gewoon z’n ding: rendement maken. En met het kleine potje kun je dan de markt timen (en mooie Excel-sheets bouwen)!

 15. Daniël

  Ik zou lekker inleggen volgens plan. Time in the market in plaats van timen van de markt. Aandelenkoersen zijn afgelopen week 5% gedaald, dus je kunt sowieso goedkoop bijkopen 🙂

 16. Marcel

  Wat heb je uiteindelijk gedaan? Hoe voelt dat nu?

  1. Geldnerd

   Ik heb gewoon bijgekocht. En dat voelt prima.

Reageren is niet mogelijk.