Nadelen van een beleggingsstrategie

 • Berichtcategorie:Beleggen

Voordat je het onderstaande bericht leest wil ik eerst weer even wijzen op mijn disclaimer. Want ik wil niemand meeslepen in mijn beleggingskeuzes…

De afgelopen maanden wordt ik geconfronteerd met de nadelen van mijn huidige beleggingsstrategie. Zoals jullie weten beleg ik niet in individuele aandelen, maar alleen in indexfondsen. En dat werkt prima zolang ‘de markt’ positief is. Maar als ‘de markt’ negatief is, dan gaat je portefeuille gegarandeerd dalen. Gelukkig is de markt sinds het voorjaar van 2009 grotendeels positief geweest.

Afgelopen weekend heb ik wat uitgebreider de tijd genomen om bij te lezen, te overdenken en de grafieken te analyseren (dankzij de handige tools van IEX). En dat is geen fijn beeld. In onderstaande grafiek zie je de Amerikaanse S&P500 Index. In groen het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. In rood het 50 daags gemiddelde. In januari is zowel de stand van de S&P500 als het 50-daags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde gedoken. En dat voor de tweede keer in relatief korte tijd, want in de zomer van 2015 gebeurde hetzelfde. Het 200-daags gemiddelde vertoont een dalende lijn.

201602 S&P500 3Y

En een vergelijkbaar beeld voor de Eurostoxx50 index, een index van Europese aandelen. Ook hier weer in groen het 200-daags voortschrijdend gemiddelde en in rood het 50 daags gemiddelde. Hetzelfde beeld, met dien verstande dat het hier na de omslag in de zomer van 2015 niet meer beter is geworden.

201602 ESTX50 3Y

Voor mij is dat een belangrijk signaal. Want ik verwacht nu dat de markt dit jaar nog verder gaat dalen. Afhankelijk van wat er verder aan economisch nieuws komt, wat er met de dollar gebeurt, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het herstel in Europa (of niet), de olie, China, en al die andere factoren die roet in het eten kunnen gooien, denk ik dat ‘de markt’ nog wel 20 of 30 procent kan dalen. Ik ga dus voor een tijdje van strategie veranderen.

Inmiddels heb ik vrijwel al mijn posities afgebouwd, oftewel de fondsen verkocht. Ik houd alleen de fondsen gericht op dividendrendement, dat beschouw ik als mijn lange-termijn portefeuille. De rest is verkocht. Daarmee heb ik sinds 2009 een aardige winst verzilverd. Maar de vooruitzichten van mijn rendement voor 2016 zijn nu matig, want als spaargeld gaat het weinig opbrengen. Een deel heb ik nu in Obligatiefondsen gestoken. Daar verwacht ik ook geen fantastisch rendement, maar het zou beter moeten zijn dan de spaarrente.

Zo’n drastische stap heb ik eerder gedaan. In de zomer van 2008 heb ik al mijn beleggingen verkocht en mijn beleggingshypotheek omgezet naar een spaarhypotheek. Een paar maanden later ging Lehman Brothers failliet, en een half jaar later was ik heel blij met mijn besluit. En ben ik weer ingestapt.

Betekent dit dan dat ik niet meer beleg in 2016? Jawel! Want zoals de grafieken ook laten zien zijn er wel degelijk kansen in korte herstelrallies. Snel instappen en snel uitstappen. Maar dat is meer gokken dan slim beleggen, vrees ik. Verder ga ik eerst maar eens een tijdje afwachten. En hopen dat ik hier geen spijt van krijg.

Hoe kijk jij naar de commotie op de aandelenbeurzen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Chris

  Zeer waarschijnlijk heb je de juiste keuze gemaakt. Goudprijs in dollars is de laatste weken al een kleine 15 procent gestegen. De vlucht in goud kan een goede indicatie zijn.

  Nu wordt het de grote vraag of je niet te vroeg weer instap. Als “doemdenker” verwacht ik dat we slechts aan het begin zitten van een nieuwe grotere crisis.

  Succes met je beleggingsstrategie en indien je echt niet meer weet waar je rendement of een veilige investeringen kan vinden, overweeg dan in te stappen in “hard assets” Geld kan ontwaarden, aandelen heb je zelf genoemd, maar grond, stenen etc blijven redelijk waardevast. Misschien is dit wel de juiste tijd voor je eerder genoemde aankoop van een huis 😉

 2. Ineke

  Ik heb ook indexfonsen die flink gezakt zijn, maar omdat ik al langer erin beleg zit ik pas een klein beetje in de min. Ik hou gewoon de lange termijn tactiek aan en blijf kopen, in deze markt koop je weer voordelig dus ooit moet dat zich een keer terug betalen. Ik heb nog acht jaar voordat ik dit geld deels nodig heb dus ik heb er wel vertrouwen in.

  Deze fondsen maken gelukkig maar een vijfde van mijn spaargeld uit. Ik heb daarnaast ook nog groene beleggingen en verantwoorde fondsen bij een groene bank en die doen het wonderwel nog goed eigenlijk. Ook hier blijf ik gestaag maandelijks inleggen. Daarnaast nog gewoon spaargeld in deposito’s en een groen deposito dus de balans is redelijk denk ik. Ook heb ik mijn huis al jaren afbetaald dus daar kan eventueel op termijn ook nog geld uitkomen en nu heb ik er geen lasten van, al en al ben ik nog niet ontevreden en die beurs komt wel weer goed. Ik ga zeker niet speculeren want de tijd heeft bewezen dat dit ook heel slecht af kan lopen. De mooie verhalen over grote winsten lees ik momenteel in ieder geval niet. Ik zou daar pas onrustig van worden, meer als van die dalende beurs….

 3. Petra

  Ik denk niet dat ik kan voorspellen wat de markten gaan doen; en jij ook niet. Het is bewezen dat mensen niet de markten kunnen “timen” – goed weten wanneer ze in en wanneer ze uit moeten stappen. Je ziet bijvoorbeeld al, dat jij niet op het hoogtepunt bent uitgestapt, maar toen de markten al een eindje gedaald waren.

  Ik beleg ook in indexfondsen en blijf nu gewoon doorgaan met inleggen. Ik weet ook niet wat de markten hierna gaan doen, maar op de langere termijn is het beter om gewoon mee te doen dan om aan de zijlijn te staan.

  “Timing the markets” werkt niet, zie bijvoorbeeld deze discussie op reddit: https://www.reddit.com/r/personalfinance/comments/27hltz/on_the_futility_of_market_timing/

 4. Kreupelgeld

  Leuk, discussie over beleggingsstrategiën :-).

  Mijn reguliere beleggingen zijn in een opbouwfase. Dan zijn stijgingen en dalingen niet zo relevant. De dagkoers geeft aan dat de waarde nu 20% lager is dan een half jaar geleden. En misschien is dat straks wel 30 of 40 procent. Ik merk dat ik er laconiek onder blijf. “This time it’s different!”, ik geloof er niet meer zo in.

  Ik ben begin deze eeuw begonnen met beleggen. En inderdaad, in eerste instantie probeerde ik ook te timen. Uitstappen… wachten….. weer instappen. En, succesvol? Mijn beste belegging is in een wereldindexfonds wat ik heb aangekocht en nog steeds bezit en nog nooit heb verhandeld. Vorig jaar zat ik op gemiddeld 7,3% per jaar, wat nu waarschijnlijk richting 6% gemiddeld per jaar is gezakt. Prima, ik heb van mijzelf geleerd dat ik niet kan timen dus neem ik hier genoegen mee.

  Naast de buy-and-hold strategie heb ik vorig jaar een nieuwe portefeuille ingericht om te testen of ik daar duurzaam 4% rendement uit kan “tappen”. Een alternatieve strategie dan buy en hold.

  Uitgangspunt is dat bij beleggen met een horizon van 10 jaar het mediane eindresultaat een verdubbeling van je inleg is. Als ik nu 10.000 euro investeer, dan is dat over 10 jaar dus 20.000 euro. Op basis van dit gegeven heb ik afgelopen jaar een deel-portefeuille ingericht die voor 40% bestaat uit wereldindex, 20% hoog-dividend, en 40% hoogrentend (voornamelijk bedrijfsobligaties, achtergestelde leningen, perps). Levert momenteel ca. 5% direct rendement op (door coupons en dividend) en staat zo’n 8% in de min sinds de start. Minder fluctuatie dus dan mijn reguliere beleggingen.

  Doel van deze portefeuille is om een passieve 4% inkomstenstroom te genereren. Dat lukt tot op heden ruimschoots met dividend en coupons. Na 10 jaar mag het vastrentende deel en evt. zelfs enkele aandelen helemaal op zijn (om die 4% uitkering te halen), maar heeft de lange-termijn aandelen positie gezorgd dat de waarde van deze (deel)portefeuille nog steeds intact is. Ik schat de kans op succes groter dan 95%.

  De huidige commotie biedt mooie kansen om een 2016-versie van deze aanpak op te zetten (voor nieuwe 10-jaars periode). Ik schreef wel eens eerder, je moet enigszins met samengeknepen billen inkopen, dat blijken later de mooiste aankopen.

  Noot, verantwoording: In een historische analyse kun je zien dat 10.000 euro investeren in alle 10-jaars tijdvakken sinds ca. 1870 een resultaat opleveren van 7044 in het allerslechtste geval tot 37.282 in het beste geval. Gemiddeld levert deze belegging 19.947 op, mediaan 19.497. Bron: cfiresim.com

Reacties zijn gesloten.