Papierstroom

201610-shredderGeldnerd is een minimalist en ook wel een beetje een opruimfreak. Dat zegt Vriendin tenminste. En eigenlijk ben ik dat ook wel met haar eens. Maar ik werd dus wel getriggerd door de recente blog van Bespaarzuinig over hoe zij orde in haar administratie en poststroom houdt.

Mijn situatie is gelukkig iets eenvoudiger, maar ik heb er ook een systeem in. En dat is ook gekoppeld aan mijn voorliefde voor digitaal en papierloos, waar ik eerder over geschreven heb.

Ik heb maar één bakje: af te handelen post. Post die binnenkomt haal ik direct uit de envelop en ik bekijk welke actie nodig is. Reclame en andere onzin (en ook de envelop) gaan meteen weg. Eens per week doe ik de administratie, meestal op zaterdagochtend. Wat niet bewaard hoeft te worden gaat daarna door de shredder heen (privacy is belangrijk). De rest wordt daarna gescand en opgeslagen op de server. Met uiteraard een goede backup. Een enkele keer wordt er iets bewaard in de papieren ordner, maar dat is bijna nooit meer. Ik heb ook maar één ordner, meer heb ik niet nodig. Die ordner is niet eens halfvol. Dat ruimt vanzelf op. En ik heb een mapje met diploma’s.

Steeds meer leveranciers sturen niet eens meer papieren post, maar sturen facturen en dergelijke rechtstreeks per e-mail. Dat handel ik ook iedere zaterdag af, en ook die facturen worden in het elektronisch archief opgeborgen. Dat is nog minder werk. Overal waar ik de keuze krijg, kies ik ook direct voor digitaal.

Hoe ga jij om met de papieren stroom?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Bon

    Paar jaar terug was er brand in het flatgebouw waar wij wonen. Dat heeft me wakker gemaakt. Sindsdien ben ik bezig om alles in te scannen. Alle post wat van belang is scan ik tegenwoordig direct in op de pc, externe harddrive en ik wil het in dropbox zetten. Maar voordat ik dat doe in dropbox moet ik eerst uitzoeken hoe je een specifieke map kan versleutelen voorals dropbox een keer gehackt wordt. En uiteraard een extra backup op een sticky.
    Ook alle foto’s van familie en huisdieren zijn zo opgeslagen.

  2. Team CF

    Zijn ook steeds meer bezig om de boel papierloos te maken. Maar we zijn er nog niet, wel flink de papieren administatie opgeruimd voor/tijdens/na de laaste verhuizing. Ooit gaan we het nog wel eens helemaal halen dat papierloos!

Reacties zijn gesloten.