Mijn jaarlijkse morbide klusje

Onlangs werd ik getriggerd door een blog van Veel Voor Minder, die onverwacht weer een uitvaart en nalatenschap te regelen had. En rond dezelfde tijd kwam er een melding uit mijn agenda. Het was weer tijd voor mijn jaarlijkse morbide klusje, namelijk het bijwerken van mijn Achterblijversdocument. Het document om in de situatie van overlijden het regelen van mijn praktische zaken makkelijker te maken. Veilig opgeborgen in een kluis, maar wel zo dat mijn dierbaren er bij kunnen.

Want zo’n document maken is één ding, maar je moet het wel bijhouden. Ook dit jaar was ik weer verbaasd over alles wat er veranderd was rond de onderwerpen in dit document:

 1. Mijn eigen ICT-beveiligingsmaatregelen zijn aangescherpt. Voor vrijwel alle belangrijke accounts, bijvoorbeeld ook mijn beleggingen, heb je nu tweefactor-authenticatie nodig via de Authy-app op mijn mobiele telefoon. De omschrijving hiervoor moest dus aangepast worden.
 2. Ik ben het afgelopen jaar van werkgever veranderd, de contactgegevens hiervoor moesten aangepast worden. Ook heb ik een andere zorgverzekeraar genomen, ook die gegevens zijn nu aangepast.
 3. Mijn beleggingen zijn verhuisd van Binck naar Saxo Bank, en mijn spaarrekening is verhuisd van Nationale Nederlanden naar Lloyds Bank.
 4. In het document staat ook een lijstje met mijn persoonlijke abonnementen. Daarvan konden er twee verwijderd worden en één nieuwe toegevoegd.

Al met al best wel veel wijzigingen voor één jaar. Maar wel goed dat dit weer bijgewerkt is, het is onderdeel van de (gemoeds)rust reinheid en regelmaat. Volgend jaar gaan we er weer eens doorheen.

Heb jij een Achterblijversdocument? En werk je dat regelmatig bij?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Hans

  Wel vaak aan gedacht, maar nog steeds niet zo’n “Achterblijversdocument” gemaakt. Dit komt op mijn to-do lijstje voor deze week!

 2. Herminez

  Wij hebben een deel al klaar, maar moeten nog iets doen aan bundelen. Het is ook handig om de vindplaats van de papieren van huis en hypotheek te melden (nodig/makkelijk bij verkoop) en als je een auto hebt ook die gegevens. Verder de vindplaats van je aangiftes IB. Als je voor mei overlijdt, moeten je nabestaanden de aangifte van het jaar ervoor vaak nog doen.

  1. Geldnerd

   Die staan er bij mij inderdaad ook in.

 3. Tiny

  Ben gestart met dat document, moet ‘m nog wel helemaal volledig maken. Het is inderdaad wel zo makkelijk voor achterblijvers.

 4. Ronny

  Weer een goede reminder, ik heb al veel, maar niet volledig in 1 document. 1 Lachje kon ik niet onderdrukken toen ik even teruglas in je vorige post hierover: ” Veilig opgeborgen in een kluis” en dan in het document “Toegangsgegevens voor de kluis.” 😉

  Ik zet hem iig weer wat hoger op mijn To-Do!

  1. Geldnerd

   Terecht punt. De achterblijvers en de executeur weten hoe ze daar bij kunnen. 😂

 5. Luxe of Zuinig

  Helaas moet ik, nog steeds, een testament regelen…. Hij staat op de planning voor dit jaar…… Maar ja dat zeg ik ook inmiddels meer dan een jaar 😀

 6. Greet

  Ik ben wat minder handig met de computer, maar ik wel al dertig jaar zo’n achterblijversmap. Met een lijst waar abonnementen van opgezegd moeten worden en een adreslijst voor de uitnodigingen voor het afscheid. Voorheen ook een voogdijtestament om de voogdij te regelen voor mijn kinderen.
  Ik werk de map jaarlijks in de wintermaanden bij. In de wintermaanden werk ik wel meer administratie/dingen bij, gewoon, omdat ik dan minder buiten kom, minder in de tuinwerk, en meer tijd ervoor heb.
  Als alleenstaande heb ik ook met drie vriendinnen afgesproken dat we elkaars computer uit huis halen en de harde schijf vernietigen(omdat daar dingen op staan die voor familie niet altijd fijn zijn) Dit ligt vast in een codicil.

 7. Belia

  Heb hem vorig jaar opgesteld, inclusief alles en notaris, begrafenis executeur testamentairs moesten er twee zijn. Op de pc zonder wachtwoord alles nogmaals. De executeur testamentair eerste heeft mijn code van de kluis, iPad enz. Er is een contant bedrag waar uit geput kan worden.
  Vond het een morbide gedoe.
  De narigheid kwam door de tweede executeur. Zij begon te mopperen op mijn blog. Zei dat ik onvoldoende leefde enz.
  Maar alleen al het vragen om iemand. Testament opmaken. Geld verdelen. De tweede houdt van geld uitgeven, hypotheken en leningen. Maar wat zal het mij boeien. Info bij de notaris.

 8. Erik Bakker

  Yes, hier ook zo’n documenten (operatie Gladio) werk hem altijd bij als er grote veranderingen zijn op dat gebied

Reacties zijn gesloten.