Als ik er niet meer ben (2)

Een tijdje geleden kwam in ‘onze’ Slack-groep een vraag langs over testamenten. Daar heb ik eerder ook over geschreven. En ik beschreef er ook dat ik thuis een document heb liggen om in zo’n situatie het regelen van praktische zaken makkelijker te maken. Veilig opgeborgen in een kluis, maar wel zo dat mijn dierbaren er bij kunnen. Ik heb dit document gemaakt toen Ex en ik uit elkaar gingen, en ik voor het eerst in meer dan 10 jaar weer alleen woonde.

Ook in de discussie op Slack merkte ik dat weinig mensen dit soort dingen regelen. Terwijl het zo makkelijk is. Eén keer een paar uurtjes werk, en daarna een minuut of 10 per jaar om het bij te werken. Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar in zo’n situatie maakt dit het werk van de achterblijvers wel een stuk gemakkelijker. Als mensen nog onderwerpen missen houd ik me aanbevolen.

Hieronder vind je de inhoudsopgave van mijn document. Ik werk het minstens één keer per jaar bij, er staat keurig een reminder voor in mijn agenda. Vaker als er grote dingen veranderen. Het heeft zich zo in een jaar of 6 doorontwikkeld.

Werkgever

Contactgegevens werkgever. Gegevens pensioenvoorziening (nabestaandenpensioen).

Laptop en Server

Wachtwoorden en verwijzing naar plek waar de belangrijke documenten te vinden zijn.

Documenten en toegang

Toegangscodes voor de elektronische wachtwoordkluis, en verwijzing naar de bewaarplaats van belangrijke papieren

Kluis

Toegangsgegevens voor de kluis.

Verzekeringen

Gegevens over mijn zorgverzekering en mijn andere verzekeringen.

Website en Domeinnaam

Internetdomeinen en gegevens van de hostingpartij.

Overige verplichtingen

Lijstje met alle abonnementen die ik heb, bijvoorbeeld mobiele telefonie.

Vermogen

Lijst van partijen waar ik beleg of een spaarrekening heb, met rekeningnummers.

Bankrekening

Gegevens over lopende rekening en creditcard.

Online Identiteit

Verwijzing naar mijn wachtwoordenlijst. Overzicht van wat ik wil dat er gebeurt met mijn profielen op diverse social media sites.

In geval van ongeval

Wensen als ik in coma raak of anderzins handelingsonbekwaam word.

In geval van overlijden

Wensen voor uitvaart, inclusief muziek. Informatie over testament en notaris. Vermelding van donorregistratie.

Hondje

Wat moet er gebeuren met ons hondje als Vriendin en ik allebei overlijden voordat hij overlijdt.

Sleuteladressen

Overzicht van sleutels van ons huis.

Graag in ieder geval informeren

Wie moet er in elk geval geïnformeerd worden als ik overlijd.

Maak jij dingen makkelijker voor de achterblijvers?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Audrey

  Dat is inderdaad iets dat niet veel tijd kost, maar wel heel nuttig is voor achterblijvers. Ik zal er binnenkort mee aan de slag gaan 🙂

 2. TheMoneyMindset

  Goede blog! Estate planning en de daarbijbehorende randzaken is iets waar vaak niet meteen aan wordt gedacht, maar zeker belangrijk en prettig voor de nabestaanden. Zo’n document is dan erg praktisch.

 3. MissMoneybags

  Ha, onlangs bedacht ik me dat het handig zou zijn als ik zo’n lijstje zo maken. Maar ja, wat is handig om erop te zetten. Ik neem dit lijstje als leidraad en begin er vanavond aan. Bedankt voor de inspiratie Geldnerd!

 4. Marianne

  Een heel handige lijst. Wij hebben een map waar een en ander in staat maar één en ander van jouw lijst ontbreekt nog.
  Dankjewel:)

  1. Geldnerd

   Graag gedaan! Hebben jullie nog onderwerpen die ik niet genoemd heb?

   1. Marianne

    Wij hebben een overlijdensrisicoverzekering, maar die valt onder het kopje verzekeringen 😉

 5. anja

  Goed geregeld hoor. Je schrijft dat je de lijst in een kluis hebt liggen (maar wel zo dat je dierbaren erbij kunnen). Beschikken die dan over een sleutel of toegangscode tot de kluis? Want je hebt de toegangsgegevens tot de kluis op het lijstje staan dat IN je kluis ligt?! Niet onaardig bedoeld hoor, ik vraag me alleen af of dat wel goed gaat mochten dierbaren dat lijstje nodig hebben.

  1. Geldnerd

   maar dat is geregeld…

Reageren is niet mogelijk.