Overlijdensrisicoloos

Onsterfelijk ben ik niet. Maar onlangs schreef NietTot71 over zijn zoektocht naar een nieuwe (goedkopere) overlijdensrisicoverzekering. Voor veel mensen is dat toch een noodzakelijk kwaad. Vroeger, bij mijn OpMaat woekerhypotheek had ik er ook een. Dat moest toen van de bank, en daar stelde je geen vragen over. Want dan kreeg je die felbegeerde veel te dure tophypotheek niet. De hypotheekverstrekkers hebben daar veel geld aan verdiend, en ik deed er als consument vrolijk aan mee. Belazerd worden voelde goed, zolang je maar het huis kon kopen dat je wilde hebben…

Dat bolwerk is al behoorlijk afgebrokkeld. Hypotheekverstrekkers kunnen je niet meer verplichten om de overlijdensrisicoverzekering bij hen af te sluiten, als je er maar eentje afsluit. Het hebben van een overlijdensrisicoverzekering is vaak wel een eis als je meer dan 80% van de woningwaarde leent. Maar de voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker.

Geldnerd en Vriendin hebben bij onze hypotheek geen overlijdensrisicoverzekering. De reden daarvoor is simpel, we hebben beide meer dan voldoende partnerpensioen opgebouwd. We realiseerden ons dat, als een van ons overlijdt, het partnerpensioen voor de achterblijver ruim voldoende is voor de hele jaarlijkse hypotheeklast. En de hypotheekverstrekker ging daar in mee. We zaten dan ook wel een stukje beneden de 80% Loan-to-Value ratio. Consequentie is dus dat we geen overlijdensrisicoverzekering hoefden af te sluiten. Dat is toch altijd goedkoper dan er wel eentje nemen.

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering?

NB: Ook de NRC heeft vandaag geschreven over de overlijdensrisicoverzekering.

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Rose

  Ja en dat moest bijbedoelingen hypotheek. Ik geloof daarbij er pas vanaf ben zodra we compleet afgelost zijn. We betalen maandelijks 35€ aan ORV. Dat valt dan ook weg als we afgelost zijn, vind ik ook een stimulans om compleet afgelost te zijn.

 2. dertigermetkids

  Ja wij hebben een orv. Bewuste keus. Ik verdien niet genoeg als m’n man overlijdt en geen idee of ik dan in staat ben om te werken.. Werk thuis.. Dus ook emotionele aspect komt daar bij kijken. We zijn nog jong, dus hij heeft ook nog niet zo veel partnerpensioen opgebouwd. Wel gezocht naar goedkope aanbieder. Een deel was verplicht bij hypotheekverstrekkers daar betalen we 7,04 en ander deel bij taf voor 11,53

  1. Geldnerd

   Dat lijkt me een goede reden om een ORV te hebben!

 3. Chris

  Ja hoor, 8 jaar geleden afgesloten. Slechts 42 euro per maand, geen grote hap uit het budget. Met een startende hypotheek van ruim 1300 euro per maand is het wel een geruststellend gevoel dat we hypotheekvrij zouden zijn bij het overlijden van één van ons tweeën. Indien alles meezit, zijn we over ruim 4 jaar hypotheekvrij en dus ook van deze verzekering af.

 4. Tom

  Fijn inderdaad dat die koppelverkoop niet meer mag. Onze OVR kost € 9,12 per maand. Geen schokkend bedrag, maar keer 360 maanden toch ruim 3.000 euro.

 5. mariimma

  Ik betaalde ooit een behoorlijk bedrag aan ORV, inderdaad in combi met mijn eerste hypotheek afgesloten en veel te duur.
  Inmiddels heb ik een annuïtaire ORV voor een beperkt bedrag. Het uit te keren bedrag wordt jaarlijks lager en dat kan ook, aangezien ik mijn eigen pensioen opbouw.

  Dan betaal je dus nog maar een paar euro per maand!

 6. Wolletje

  Wij hebben er wel een. Laatst zijn we naar een andere aanbieder gegaan, dat scheelde iets vabn 40 euro per maand. Wij zijn bewust verzekerd voor een gelijkblijvend bedrag en niet annuïtair dalend. Ik ben sinds een jaar freelancer en als één van ons komt te overlijden zal de ander meer thuis zijn bij de kinderen en dus minder verdienen. Ik bouw nu ook geen gewoon en partnerpensioen meer op. Wij betalen 66 pmnd voor een flink verzekerd bedrag op beide levens.

 7. karin

  Ja, kost ons 10,43 per maand en de laatste 5 jaar premievrij (van de 30).
  Daar kan ik niet wakker van liggen.
  En als het noodlot dan toch toeslaat, maar het het leven toch een stuk makkelijker.
  ook al zouden we het wellicht wel af kunnen zonder.

 8. Pasja

  Ja. 1 orv voor als ik kom te overlijden (15 euro pm).
  Voor mijn man vanwege zijn ziektebeeld vrijwel niet mogelijk of we moestem ruim 130 euro pm gaan betalen. Dat gaan we dus niet doen. Zijn partnerpensioen is ook voldoende voor mij als aanvulling mocht het zover komen. En wie weet verkoop ik dan her huis en ga kleiner huren of weer kopen.

 9. Bij mijn allereerste hypotheek was het opstarten fout gegaan. Na een jaar kwam de bank er achter dan m’n spaarpot en ORV niet waren gestart.
  Zij vonden het toen heel coulant van zichzelf dat ik de ORV niet met terugwerkende kracht hoefde te betalen. Mijn antwoord was dit ik ook heel coulant was geweest door dat jaar niet dood te gaan…

  1. Geldnerd

   ? wat was hun reactie daarop?

 10. Anne J.

  Heb net de opzeggingsbrief gemailed, wij hebben inmiddels genoeg partnerpensioen/eigen vermogen opgebouwd om zonder te kunnen. Voelt wel eng trouwens, alsof je over jezelf afroept dat binnenkort 1 van 2 overlijdt….

  1. Geldnerd

   Dat overlijden is bij ons na 2 jaar nog niet gebeurd… Maar het klopt dat verzekeren en amgstdenken een correlatie met elkaar hebben.

 11. B at Fire The Boss

  Nope, bij het oversluiten van mijn hypotheek onder de 80% LTV gekomen dus geen ORV meer. Daarvoor had ik er wel eentje, van maar liefst 3,75 per maand…

Reageren is niet mogelijk.