Profijtbeginsel

Een tijdje geleden bij een flesje wijn (of eigenlijk: na een flesje wijn…) poneerde Vriendin de stelling dat zij veel meer profijt heeft van onze relatie dan dat ik heb. Uiteraard liet ik daarbij de nodige protesten horen, maar ze had wel overtuigende argumenten:

 • Ze verwacht dat er vanuit mijn familie ooit een hogere erfenis komt dan vanuit de hare. Ik wil overigens helemaal geen erfenis, en ik houd er in mijn financiële plannen al helemaal geen rekening mee!
 • Mijn beleggingsrendement is beter dan het hare, omdat ik meer beleg en meer risico durf te nemen.
 • Ik speel mee in de Staatsloterij, en zij niet. Daardoor is er bij mij een hele kleine kans dat ik erg rijk word, bij haar is die kans nog veel kleiner dan bij mij. Want zij speelt niet mee. Al heeft ze onlangs, toen de jackpot op recordhoogte stond, wel een lot gekocht. ‘Dan zul je zien dat zij wint, en ik (die al decennia meedoet) niet’, dacht ik nog. Maar helaas…
 • En ik ga eerder dood. Want ik ben man en meer dan 6 jaar ouder dan Vriendin is.

Statistisch gezien vijf overtuigende redenen waarom zij (potentieel) meer profijt heeft van onze relatie dan ik heb, toch? In het Verre Warme Land was het overigens omgekeerd. Daar heb ik meegeprofiteerd van haar hogere (Nederlandse) inkomen, terwijl ik zelf een lager (lokaal) inkomen had. Vriendin heeft uitgerekend dat we in dit opzicht na 4 jaar in Nederland weer gelijk staan, dat is dus ergens medio 2020.

Hoe zit het met het profijt in jouw relatie?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Zuinigeman

  Bij ons een verschil van 150 euro per maand. Ik verdien (24 uur) meer geld dan vriendlief (32 uur) met minder uren werken. Qua kosten betaal ik iets meer op de gezamenlijke rekening. Er zijn ook tijden geweest dat vriendlief meer verdiende dan ik, toen werkte hij nog 40 uur per week.

 2. Jitske

  Dat klinkt bekend – al is het in mijn relatie omgekeerd, ik heb iets met een armoedzaaier :). Ik verdien ruim 2x zoveel netto als mijn vriend, en hoewel we nog niet zo lang een relatie hebben is dat wel af en toe een dingetje. Zelf vind ik het niet erg dat hij profijt heeft van onze relatie, omdat ik vaker de portemonnee trek dan hij als wij samen wat gaan doen (door bijvoorbeeld naar hem toe te reizen ipv omgekeerd, of door aan gezamenlijke uitjes meer te betalen). Daar voelt hij zich wel wat ongemakkelijk bij af en toe. Wat ik dan weer heb: prima dat mijn partner profijt heeft van een relatie met mij, maar dan moet het dus wel aan blijven. Ik zou met deze man nooit in gemeenschap van goederen trouwen of anderszins mijn financien op 1 hoop gooien, want dat pakt voor mij per definitie behoorlijk ongunstig uit ingeval van einde relatie. Wat hebben jullie daar eigenlijk over afgesproken?

  1. Geldnerd

   Onze financiën zijn en blijven gescheiden. Alleen de gezamenlijke rekening (voor het huishouden) en het huis zijn gemeenschappelijk. Aflossen doen we dan ook precies 50/50.
   We hebben bij ons samenlevingscontract ook testamenten gemaakt, waarbij we elkaar alleen ons aandeel in het huis en de inboedel nalaten. Verder hebben we elkaar aangemeld voor nabestaandenpensioen, zodat bij het vroegtijdig overlijden van de een, de ander probleemloos in het huis kan blijven wonen. Simpel maar doeltreffend, vinden we zelf.

  2. Nicolet

   Haha.. ook ik, vrouw 51, verdien stukken meer dan mijn man! We zijn al 20 jaar samen en in al die tijd heb ik een kapitaal bij elkaar gespaard en hij niets. We delen wel veel kosten (hij betaalt de boodschappen, ik de rest) en we delen vakanties en uitjes. Ik bezit een huis en ben hypotheekvrij. Het boeit me totaal niet dat hij niets heeft… hij doet heel veel in huis en zo voelt het voor mij ook goed. Ik werk meer buitenshuis, hij wat minder en zorgt voor meer dingen thuis. Prima taakverdeling. We zijn allebei zeer content met deze manier van leven. Groet Nicolet

 3. Je vergeet het omgekeerde profijt. Zonder vriendin zou je – wellicht een rijke(re) maar – grumpy opa zijn die somber in xls’n zit te klooien. Uitsluitend Rich zou zo’n leven uithouden.
  Ofwel: de geld-as vind ik altijd zo eendimensionaal. En als je al van één as uit zou willen gaan dan weet ik nog diverse assen de ik veel belangrijker vind.

  1. Geldnerd

   Dank voor dit perspectief!

 4. Leonard

  Bij het lezen van de inleiding moest ik toch aan lusten en lasten denken…. sorry 😉

 5. Meneer

  Góh, je vriendin klinkt wel als een echte VVD’er die denkt dat het leven daadwerkelijk om geld draait 😉

  1. Geldnerd

   ? Allesbehalve….

 6. Ik heb er echt nog nooit zo naar gekeken. En bij je titel ging ik uit van ‘wie doet wat voor de ander’. Dat jij bijv. altijd het vuilnis buitenzet, maar zij al het onderhoud aan de buitenkant van het huis doet. Financieel zou ik echt niet weten hoe de verdeling hier is. Is dat een manco?

  1. Geldnerd

   Oei… Je financiën niet in beeld hebben is voor Geldnerd wel een dingetje, ja… Maar jij bent natuurlijk primair minimalisme-blogger, en dan pas finance-blogger. Bij mij is het andersom… ?

 7. dertigermetkids

  nog nooit zo naar gekeken. hier gaat alles op 1 hoop maar mn man verdient meer idd daar profiteer ik net zo goed van. we werken beide fulltime, ik in 4 dagen, thuis. hij 5 soms 6 dagen op kantoor. we profiteren er beide van omdat t op 1 hoop gaat. zijn studieschuld wordt er van afgelost, doen er samen leuke dingen van, door zijn inkomen kan ik ook 1 dag minder werken bijv. (door de zekerheid van inkomen van zijn kant durfde ik die keus te maken.. met t risico op t kwijtraken van klanten of minder inkomen.. maar valt achteraf enorm mee) kunnen veel dagjes weg of leuke dingen doen, weekendje weg etc met de kids of zonder kids. hoeft niet op de weegschaal 😉 qua erfenissen geen idee, hou ik me niet mee bezig met wat t vermogen is van famimlieleden.. geniet liever van ze terwijl ze nog in leven zijn 😉

 8. Nicole Orriëns

  Wat is precies het voordeel dat jij eerder dood gaat dan?

  1. Geldnerd

   Dat zou je aan Vriendin moeten vragen…. Zuiver financieel: Als ik dood ga laat ik haar het aandeel in het huis en de inboedel na. Daar kan zij dan nog van profiteren. Ik niet meer… ??

 9. Pasja

  Wij hebben ook een verschil in inkomen. Maar is geen issue bij ons.. Ook nabestaandenpensioen geregeld voor beiden.
  Weten wat wij per maand samen nodig hebben en wat we naar de spaarrekening willen hebben. Meestal gaat mijn salaris (op zorgpremie na dat loopt autom via werkgever) vrijwel volledig naar de gez. spaarrekening en zijn salaris naar onze gez. lopende rekening.
  Met erfenissen houden wij geen rekening meer. Schoonouders al lang overleden en mijn moeder moet lekker genieten van haar pensioen plus en spaargeld.

 10. Mark

  🙂 erg grappig om te lezen.

  Hier profiteren de katjes volop hahaha!

 11. Team CF

  Wij hebben jaren lang haasje-over gedaan. Maar nu ik niet meer werk brengt mevrouw wel een stuk meer binnen 😉 Tijdje voelde me een flinke schuldig daarover, maar gezien mevrouw nog wel lol heeft in haar werk begin ik er langzaam vrede mee te krijgen (en we hebben nog een beetje geld nodig om echt FI te worden natuurlijk, moet ergens vandaan komen).

Reacties zijn gesloten.