Sparen is zinloos…

Of liever gezegd: je geld op een spaarrekening zetten is zinloos. En dat zal nog wel even zo blijven. Afgelopen week besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om maar weer een tijdje gratis geld aan de banken uit te gaan lenen. En als de banken het gratis en in grote hoeveelheden kunnen lenen bij de ECB, dan hebben ze onze bescheiden hoeveelheden geld niet zo dringend nodig. Dus hebben ze ook geen enkele reden om ons hogere spaarrente te geven als vergoeding voor het stallen van onze centjes.

Waarom de ECB dat doet? Omdat de economische groei in Europa weer afneemt. Niet alleen in Zuid-Europa, waar bijvoorbeeld de Italiaanse regering nou niet bepaald bezig is om de overheidsfinanciën en de economie op orde te brengen. Maar ook Duitsland, de altijd stabiele en betrouwbare motor van de Europese economie, zat in het laatste kwartaal van 2018 bijna tegen een recessie aan. Het land is erg afhankelijk van de wereldhandel, en daar blijft het nog steeds spannend dankzij de Verenigde Staten en China.

Bovendien is de inflatie vrij hardnekkig laag. Mijn lijfblad The Economist voorspelde daarom een week eerder al dat de ECB niet te lang zou wachten met het nemen van maatregelen. Helaas geldt dat dan weer niet in Nederland. Mede dankzij de verhoging van de BTW en de gestegen brandstofprijzen bedroeg de inflatie in Nederland 2,6%. De gemiddelde inflatie in Europa bedroeg 1,5%.

Dus… Zat jij te wachten tot jouw spaarrente weer gaat stijgen? Dan zul je nog wat langer geduld moeten hebben. Ik reken zelf in elk geval voor de rest van 2019 niet meer op verhoging van de spaarrente. Verlaging? Zou nog kunnen. Maar persoonlijk zou het mij verbazen als grote banken echt naar de 0,0% (of lager) zullen gaan. Ze zijn veel te bezorgd dat mensen dan wél gaan overstappen naar een andere bank. Voor mij persoonlijk maakt het niet heel veel uit. Ik heb niet veel geld op een spaarrekening staan, het meeste zit in beleggingen. Sparen, in de zin van minder geld uitgeven dan er binnenkomt, heeft uiteraard wel zin. Maar om er rendement uit te halen moet je wel iets anders doen dan het op een spaarrekening zetten.

Zelf heb ik erg gemengde gevoelens bij de stap die de ECB gezet heeft. Ik snap dat ze naar ‘het grotere plaatje’ moeten kijken en dat ze vooral een macro-economische verantwoordelijkheid hebben. Maar het neveneffect is wel weer dat spaarzaam leven niet beloond wordt, en dat de drempel om schulden te hebben en te houden nog steeds laag blijft (want lage rente op schulden). Dit moedigt veel mensen niet bepaald aan om te gaan sparen. En dat terwijl wij allemaal toch al moeite hebben om met geld om te gaan, waarbij Financieel Vrijer terecht opmerkte dat we ook de schuld graag buiten onszelf leggen, bij de maatschappij die gericht is op onmiddellijke bevrediging van iedere koopbehoefte. Ik vrees dat de ‘cheap-credit-bubble’, die we al een tijdje aan het oppompen zijn, nog wel iets groter gaat worden. Maar je weet wat het kenmerk is van bubbels: ooit knappen ze…

Welke invloed heeft de Europese Centrale Bank op jouw financiële gedrag?

Dit bericht heeft 11 reacties

  1. Mr FinVrij

    Eens. Het nadeel van de ECB vind ik dat ze dusdanig lang gewacht hebben om bijvoorbeeld de rente weer wat te verhogen dat dus nu geen middelen hebben om het één en andere aan te jagen. De rente valt niet meer te verlagen bijvoorbeeld.
    Dus als ze iets willen is het uitdelen van gratis geld aan de banken zo ongeveer de enige optie.
    Ik zit trouwens alweer met smart te wachten tot er een “kenner” het woord “helikoptergeld” de wereld in slingert..

    Bedankt voor de mention trouwens…

  2. geld-is-tijd

    Een clickbait na regel 1 al bijstellen, respect:-)
    Overal hoor ik geklaag over lage spaarrente, maar eerlijk gezegd snap ik het niet. De sparrente ligt bijna altijd lager dan de inflatie en beleggingsrente, dus sparen is bijna nooit een goed idee om je geld te laten werken. Enkele jaren terug aws het plaatje precies hetzelfde, maar dan lagen alle percentages 2-3% hoger, maar het verschil was nog steeds hetzelfde.

    1. Geldnerd

      Ach ja, de beperkingen van een korte titel….

  3. Thijs

    “Maar het neveneffect is wel weer dat spaarzaam leven niet beloond wordt”

    Dat is toch juist de bedoeling van het beleid van de ECB? Ze willen stimuleren dat er geld wordt uitgegeven, dat geeft positief effect op de economie is het idee. Op individueel niveau is het zitten op een pot geld (of het nu op een spaar- of beleggingsrekening staat maakt niet uit) misschien een goed idee, maar voor de gehele economie is het beter als het geld wordt uitgegeven.

    1. Geldnerd

      Dat klopt, dat is het beleid. Dat weet ik. Maar dat mag ik wel jammer vinden…

  4. Ronald

    Als rente steeds lager wordt en er uiteindelijk gratis geld naar de banken gaat, wat doet dit met de huizenprijzen? Die stijgen nog verder?

    1. Geldnerd

      Die kans acht ik wel aanwezig, ja.

  5. Dividendbelegger

    Geef mij maar een hypotheekrente van 10%. Dan wordt het aflossen ook beloond en heb ik geen keuzestress tussen aflossen en beleggen?

  6. B at Fire The Boss

    Verrassende stap, het wordt steeds moeilijker om tijdens een recessie de rente te verlagen (als die al 0 is). Dat lijkt me niet zo gezond voor de economie op de lange termijn. Zoals je al aangaf, dat is wat de ECB zou moeten doen, maar ze kijken blijkbaar meer naar de korte termijn.

    Ik verwacht dat de huizenprijzen en waarderingen op de beurs verder zullen stijgen door dit gratis geld. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als de rek er straks echt uit is.

  7. Mr. Groeigeld

    De ECB heeft zitten slapen. De economische groei (en inflatie) in Europa waren goed, maar men bleef de rente verlagen. In de US heeft de FED wel tijdig de rentes verhoogt en kijk de economie daar goed gaan.
    Nadeel is dat de ECB zich zichtbaar zorgen maakt en weinig middelen meer heeft om bij te sturen. Beurzen/bedrijven en consumenten merken dit en gaan waarschijnlijk nog minder investeren. Een selffulfilling prophecy dus.

  8. dertigermetkids

    door de lage rentes zijn we anderhalf jaar geleden begonnen met beleggen, bevalt enorm goed. toch durf ik nog geen lage buffer aan te houden en meer te investeren.. we houden t bij 200 per maand nu en wat op de spaar staat, blijft daar.. wel via een depositoladder achtig iets (6 maanden deposito, elke maand een vast bedrag erin (tot de ladder vol is, je kan kiezen tussen verlengen of terugstorten.. ik laat de rente terugstorten.. hou van ronde bedragen :p) ietsje meer rente 0,4 ipv 0,03 zoals bij bijv ing… ik hou van zekerheid van een flink bedrag achter de hand… ben zelf zzper dus mn inkomen kan morgen helemaal wegvallen.. koophuis dus er kunnen opeens flinke kosten zijn of bijv morgen een andere auto nodig hebben.. ik hou van zekerheid zoals je merkt 😉 maar wel idd bewust op zoek gegaan naar een bank met een ietjse hogere rente.. (toch wel triest om de zien dat dat nu enkele euros per maand is ipv 80 zoals een jaar of 10 geleden… toen begonnen we net met sparen helaas.. ) maar als gevolg van de lage rentes zijn we dus gaan beleggen. eerst met 100 permaand en sinds een jaar oid 200 per maand. ik hoop het nog meer te kunnen verhogen als inkomsten/uitgaven dat toe staan, maar eerst de buffer bij de bank weer aanvullen na aanschaf van zonnepannelen (en eigenlijk eerst duo nog even aflossen.. dat scheelt ook 100 euro aan vaste lasten per maand wat dan naar beleggingen kan.. )

Reacties zijn gesloten.