Instant einde aan een ergernis

Het was ook niet meer van deze tijd. Geld overboeken in Europa, zelfs binnen Nederland, tussen twee banken. Soms was het er dezelfde dag, maar meestal stond het pas de volgende werkdag op de rekening van de begunstigde. En dat eigenlijk alleen van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren, en niet in het weekend of op alle Europese feestdagen niet.

Soms was het nog erger. Geldnerd werkt veel met automatische boekingen, die staan voorgeprogrammeerd om uitgevoerd te worden zodra mijn salaris binnenkomt. Drie daarvan gaan naar dezelfde rekening: bijdrage aan de gezamenlijke huishouding, de reguliere aflossing op de hypotheek en de extra aflossing op de hypotheek. Dat zijn drie afzonderlijke boekingen zodat ze makkelijker automatisch verwerkt kunnen worden in mijn administratie. Ze worden in één reeks op hetzelfde moment afgeschreven van mijn privé-rekening, maar ze worden soms met uren verschil bijgeschreven op de gezamenlijke bankrekening van Geldnerd en Vriendin bij die andere grootbank. Daar kon ik me soms echt aan ergeren.

Maar het einde van deze Middeleeuwse situatie is in zicht. Tom schreef er onlangs al over, en kort daarna werd het ook bevestigd door de banken zelf. Ook Stoppen Voor Mijn Vijftigste heeft er eerder al over geschreven. Vanaf deze zomer kunnen we 24 uur per dag en 7 dagen per week direct geld overmaken tussen zeven banken. Hoera! Eindelijk maakt het Nederlandse betalingssysteem een stapje naar de 21e eeuw. We zijn verwend, we willen meteen resultaat tegenwoordig. Geldnerd is oud genoeg om vroeger zelf nog overboekingsformulieren en acceptgiro’s ingevuld te hebben, en die in de brievenbus van het bankkantoor te doen. En om alleen te weten hoe je er financieel voor stond als (twee)wekelijks het papieren bankafschrift in de brievenbus viel. We komen van ver.

Ik heb het idee dat de banken het nieuwe systeem in het weekend aan het testen zijn. Enkele weken geleden ging bij mij een boeking in het weekend van RABO naar ABN ook razendsnel, maar door de week gingen mijn reguliere boekingen weer een stuk langzamer. Maar het komt eraan, hoera! Ik verwacht dat de banken zichzelf in de media nog wel op de borst gaan kloppen als het echt ‘live’ gaat.

En binnenkort dus ‘instant’. Voor de meeste mensen wordt het nóg makkelijker om hun geld uit te geven. Maar voor mij werkt het maar gedeeltelijk. Mijn beleggingsrekening en mijn bufferspaarrekening zitten bij kleinere financiële instellingen, die (voorlopig?) nog niet aangesloten zijn op dit nieuwe, snelle betalingssysteem. Daar moet ik dus nog gewoon een aantal uren of zelfs dag(en) wachten voordat ik het geld zie bewegen.

Hoe snel maak jij geld over?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Tom

  Bedankt voor het noemen, Geldnerd! 🙂 Vorig weekend maakten mijn vriend en ik allebei vanaf dezelfde oranje bank geld over naar een andere bank voor een extra aflossing. Zijn bijdrage stond gelijk op de rekening, maar die van mij werd pas maandag verwerkt. Dus ook als je bij dezelfde bank zit kan het zo zijn dat de Instant Payments al wel getest worden, maar met een ander deel van het klantenbestand. 🙂 Vrijdag tot en met maandag geen betalingsverkeer… Kan niet wachten tot het helemaal is ingevoerd.

 2. Petra

  Euhm gewoon de volgende werkdag. Of die daarna.
  En heel eerlijk. Ik mis die goede oude tijd dat je eens per twee weken je saldo en je betalingen bekeek.
  Ik vind het nu, nu, nu een achteruitgang en geen vooruitgang. Al dat geren, gehaast. Niemand kan nog een minuut ergens op wachten. Zo druk, zo prikkelverslaafd.

  1. Geldnerd

   Bijzonder dat je dat zegt. Ik heb dat gevoel ook op allerlei domeinen, maar niet op financiën. Daar kan het me niet snel genoeg gaan…. Daar ga ik eens over nadenken.

 3. Inge

  Hier in België kan het nu ook, maar énkel als je er extra voor betaalt – 5 euro per overschrijving bij onze bank … triestig

 4. B at Fire The Boss

  Ik kreeg laatst een overschrijving van iemand die een label “instant” had. Ik heb wat opgezocht, en mijn bank test er nu inderdaad mee. Maar compleet willekeurig, dat dan wel weer. Je kan dus niet van tevoren weten of jouw overschrijving meteen verwerkt wordt.

 5. Silvana

  Ik vind het een vooruitgang, maar ook weer niet. Mijn spaargeld staat bij een andere bank, zodat ik verleidingen kan weerstaan als ik in de winkel ben. Dat zal nu/ straks helaas niet meer kunnen en moet ik het toch echt op eigen kracht doen Haha.

Reacties zijn gesloten.