Hoe denk ik nu over…. Het kasboek?

Inmiddels ben ik ruim drie jaar aan het schrijven op dit blog. Bijna 500 berichten heb ik inmiddels geplaatst. En ik heb dus ook heel veel onderwerpen aangeraakt. En regelmatig geef ik daarbij aan dat ik vooral ook blog om mijn gedachten te ordenen, en mijn denken over financiën te ontwikkelen. Drie jaar is al best wel een lange tijd. Het leek me daarom leuk om er eens wat onderwerpen ‘uit het verleden’ uit te lichten, en te bekijken hoe ik daar nu over denk. Lees je mee?

In mijn eerste maand als Geldnerd schreef ik ondermeer over mijn kasboek. Iets wat ik lang niet gebruikt heb, een hele tijd wel, en daarna ook weer niet. Ooit begonnen met een heel klein papieren boekje. Daarna werd dat boekje vervangen door een app op mijn smartphone.

Toen ik het betreffende blogje schreef, woonden we in het Verre Warme Land. Daar gebruikte ik nog best veel contant geld, elektronisch betalen was er nog niet zo ver doorgedrongen als in Nederland. En ik hield er geen kasboekje bij. Dan verlies je dus het zicht op een deel van je uitgaven. En dat is jammer, want ongemerkt kan er dan best een behoorlijk bedrag weglekken.

Een half jaartje later kwam ik terug in Nederland. En daar was inmiddels het contactloos betalen doorgebroken. Dat zat nog niet op mijn bankpas, maar ik heb meteen een nieuwe aangevraagd. En sindsdien is het aantal transacties met contant geld sterk afgenomen. Gedurende 2018 heb ik tot nu toe 1 keer € 40 gepind, en de helft daarvan zit nog in mijn portemonnee. In totaal heb ik 6 keer met contant geld afgerekend. Al mijn andere transacties gebeuren dus met de pinpas, veelal contactloos. Daarmee is mijn kasboekje grotendeels overbodig geworden.

Ik heb er twee jaar geleden nog wel een functie voor gebouwd in mijn administratiespreadsheet. Vanuit mijn kasboek-app kan ik rapportages versturen. Die worden met één druk op de knop automatisch geïmporteerd en verwerkt. Maar die functie gebruik ik dus nog maar een paar keer per jaar. Ik overweeg om nog een functie te bouwen waarbij ik transacties met contant geld handmatig kan invoeren en verwerken via een formulier, om daarmee de app op mijn smartphone overbodig te maken. Die enkele transactie met contant geld schrijf ik dan wel even op in mijn notitieboekje op de smartphone, en verwerk ik handmatig de eerstvolgende keer dat ik mijn administratie bijwerk.

Ik ben dus nog steeds fan van kasboekjes. Of liever gezegd: ik vind het belangrijk om van elke euro te weten waar die naar toe gaat. Ik houd nog steeds mijn kasboek bij. En ben ook van plan om dat te blijven doen.

Ontwikkelt jouw denken zich ook?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Team CF

  Ik ga juist de andere kant op, omdat goed met je geld omgaan er zo in zit, is het voor mij steeds minder belangrijk om te weten waar het precies allemaal naar toe gaat. Ik hou het nu alleen nog maar op hoofdlijnen bij.

  1. Geldnerd

   Hmmm… Zorgwekkende ontwikkeling. Ik zal het aan Rich voorleggen….

 2. Zuinigeman

  Ik ben met de jaren steeds nauwkeuriger geworden met het bijhouden van een kasboek. Ooit begonnen in een schriftje, maar dat hield ik niet vol, daarna in excel toen nog globaal bijgehouden. En nu word alles tot de cent nauwkeurig bijgehouden in excel.

 3. Bouk

  Ja hoor, ik hou alles in excel bij. Ik heb een standaard lijst me inkomsten, vaste uitgaven en daaronder de variabele. Ik pas aan wat nodig is, bij variabel zet ik elke pinbetaling erin en dan weet ik hoeveel er nog staat ( gezien het feit niet alles natuurlijk rond de 25e wordt afgeschreven…heel vervelend). En zo blijven we mooi bij en komen we altijd goed uit.
  En ik vind het gewoon leuk om in excel te prutsen… 😉

 4. B at Fire The Boss

  Ik houd alles nog bij in mijn budget app. Maar inderdaad, ik doe nauwelijks nog contante uitgaven. Altijd heb ik wel wat muntjes, maar ik kan de laatste keer dat ik ze heb gebruikt niet meer herinneren.

Reacties zijn gesloten.