Haat/liefde met het kasboek

Weten wat er in komt en wat er uit gaat. Het is volgens mij de basis van iedere methodiek om je financiën op orde te houden. En dat is een stuk makkelijker geworden met internetbankieren en pinnen. <simplificatie>Je downloadt je boekingen en stopt ze in een spreadsheet. Klaar</simplificatie>.

Maar de meeste mensen gebruiken ook nog behoorlijk wat cash geld. Er zijn zelfs mensen die zweren bij kasgeld, vanuit de gedachte dat het dan makkelijker is om je aan een budget te houden (als de portemonnee leeg is, is het budget op). Zelf ben ik niet van die stroming, maar ik merkte wel dat ik nog best wat cash uitgaf. Waar ging dat geld naartoe?

Tsja. En dan moet je eraan geloven. Een kasboekje. Ik heb me er lang tegen verzet. Maar het bleef knagen. En uiteindelijk ben ik er ook mee begonnen. Eerst op papier, een klein notitieboekje. Maar dat was te arbeidsintensief, want ik wilde het uiteraard wel in mijn spreadsheet hebben. Dus zat ik ieder weekend mijn uitgaven over te tikken. Later een app, op mijn smartphone. Iedere week exporteerde ik de boekingen vanuit die app naar mijn spreadsheet. Het beeld was compleet.

Maar ja, soms vergat ik wel eens iets te noteren. En dan de frustratie als het saldo in dat kasboekje niet klopte met wat er in mijn portemonnee zat. Grrrr… En ook die meewarige blikken uit je omgeving wanneer je weer een uitgave aan het intikken was. Nee, helemaal gemakkelijk voelde het toch niet. Toch heb ik het een aantal jaren volgehouden. En het heeft me geholpen om een aantal sluipende kleine uitgaven te identificeren en te verminderen.

Nu doe ik alweer een tijdje zonder kasboek. Ik heb wel mijn gebruik van cash geld fors teruggebracht, en probeer zoveel mogelijk (ook kleine uitgaven) te pinnen. Maar soms knaagt het weer. Hij komt er weer aan, het kasboek. Ik voel het.

Hoe ga jij om met cash geld?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ineke

  Ik gebruik bijna geen cashgeld meer. Ik heb wel altijd wat bij me voor bijvoorbeeld in de horeca of soms een klein dingetje, maar ik pin waar ik kan, lekker overzichtelijk. Thuis trek ik het dan meteen af van het nog te besteden bedrag per maand, ik heb daar een budget voor. Ik doe dat wel in een kasboekje. Eens per maand verwerk alles pinbetalingen door ze per categorie op te tellen en te noteren. Ik weet dan precies waar het geld heen gaat en heb dus overzicht. Vroeger had ik zo’ n automatisch programmaatje waar in direct in kon downloaden vanuit mijn giro, maar omdat daar tegenwoordig zoveel tekst bij staat pakt hij dat niet meer. Dus nu doe ik het gewoon op papier. Vind ik ook eigenlijk wel zo leuk en het overzicht is precies hetzelfde.
  Dat kleine beetje cashgeld reken ik nooit meer na en de uitgaves schrijf ik ook niet op. Het gaat dan dus maar om ongeveer 35 euro per maand daar ga ik niet moeilijk over zitten doen.

  1. Geldnerd

   Inderdaad, pinnen is lekker overzichtelijk! Ik heb er ook een sterke voorkeur voor. Helaas moet er in het Verre Warme Land waar ik op dit moment woon nog heel veel met cash betaald worden, maar langzaam maar zeker zie ik dat gelukkig wel veranderen. Als ik in Nederland ben heb ik ook nauwelijks cash bij me.

 2. Janny

  Ik pin een vast bedrag aan begin van de maand en daar doe ik leuke dingen van. Ik doe dat al een jaar en dat geeft me rust:)

  1. Geldnerd

   Rust. Voor mij is dat ook een centraal thema als het over geld gaat. Ik doe wat me rust geeft.

Reageren is niet mogelijk.