Het laatste hemd heeft geen zakken

Het zijn nostalgie-weken op Geldnerd, beste lezers. Het zal wel aan het najaar liggen of zo. De laatste tijd veel blogjes over ‘vroeger’. Onlangs schreef ik over de nieuwe generatiekloof en over hoe, na het overlijden van mijn oma, haar spullen verdeeld werden middels een catalogus. Rond die tijd werd ik ook herinnerd aan een bekende uitspraak van mijn oma: “het laatste hemd heeft geen zakken”.

Het leven van mijn oma was niet eenvoudig en verre van rijk. Ze was begin 30 toen haar man, mijn opa, plotseling overleed. Zelf bleef ze achter met 5 jonge kinderen (mijn moeder, de op een na oudste, was 6 jaar oud geloof ik). Mijn opa runde een kruidenierswinkel voor een coöperatie, maar het was natuurlijk ondenkbaar dat een vrouw, een weduwe met 5 kinderen bovendien, dat over kon nemen begin jaren ’50. Ondersteuning was er toen nog niet, pas in 1959 werd de Algemene Weduwen- en Wezenwet ingevoerd en kreeg ze iets van een uitkering.

Ze heeft dus ook nooit iets van pensioen opgebouwd, en moest het na haar 65e doen met een AOW-tje. Dat is geen vetpot. Maar daar merkten wij als kleinkinderen nooit iets van. Altijd lag er een reep chocolade (koetjesreep, wie kent die nog?) en een gulden voor ons klaar. De regio waar mijn oma haar hele leven gewoond heeft was katholiek, en in die tijd had ‘de Kerk’ een stevige greep op de samenleving, en werd je ook geacht langs de ‘religieuze lijnen’ te stemmen. Maar de manier waarop kerk en samenleving omgingen met haar situatie maakte mijn oma wel fel op dit punt. Ze was overduidelijk ‘Rooms Rood’ en stemde PvdA. Ook naar de kerk was ze fel, al heeft ze die nooit helemaal vaarwel kunnen zeggen.

Maar goed, “het laatste hemd heeft geen zakken”. Ik heb het haar regelmatig horen zeggen. Ze gunde zichzelf weinig, haar omgeving des te meer. En als de familie zich beklaagde dat ze teveel aan hen weg gaf, of als ze zichzelf eens iets gunde, dan kwam deze uitspraak er. Je kunt het niet meenemen (al las ik onlangs bij Mevrouw Money Wenkbrauw dat het mee begraven of gecremeerd mag worden), dus je kunt het maar beter opmaken. Oma had niet veel, en ze hield een bedragje achter de hand voor de begrafenis. Dat vond ze belangrijk. Daarna was alles schoon op, en hebben de kinderen nog wat bijgepast om de laatste rekeningen te betalen. Dat voorkomt ook ruzie over de erfenis, zullen we maar denken.

Het is ook wel iets wat ik zelf voor ogen houd. Ik probeer nu zoveel mogelijk te sparen en vermogen op te bouwen. In de hoop het straks ook allemaal zelf op te kunnen maken. Maar je weet natuurlijk nooit hoe het leven loopt. Misschien loop ik morgen onder een tram en blijft er veel geld over. Of misschien word ik wel 100 en is op een gegeven moment het geld op. Maar dan lopen pensioen en AOW nog door.

Hoe was het financiële leven van jouw grootouders?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. M - TwoPennies

  Ik herken het van mijn opa en oma heel erg, dat ze altijd wat willen doen voor de kinderen en kleinkinderen. Gelukkig zien ze ook wel in dat ze er lekker zelf van moeten genieten, en doen ze zelf ook veel leuks!

 2. Ans

  Mijn grootouders heb ik nooit gekend, doordat mijn ouders laat trouwden en laat kinderen kregen. Mijn ouders hadden zelf niet veel geld, en er bleef na hun overlijden dus ook weinig te verdelen. De ouders van mijn ex hadden wel veel gespaard en hun huis afgelost , maar zij bleven op de kleintjes letten en hun kinderen , mijn ex en zijn broer erfden bij hun overlijden een afbetaald huis en een groot bedrag op de bank. Zonde , want er moest dus veel belasting betaald worden. Mijn ex is zelf ook niet onbemiddeld en heeft zijn huis grotendeels afbetaald plus een leuk bedrag op de bank, maar ook hij geeft niet meer uit dan strikt noodzakelijk en geeft ook zelden wat aan zijn kinderen. Ikzelf heb het niet breed , wel een redelijke buffer achter de hand, maar als ik iets over heb besteed ik dat graag aan mijn dochter in de vorm van dingen die zij nodig heeft of we gaan samen lekker uit eten. Ik geniet van haar blijde gezicht en koester de leuke herinneringen die we samen delen, blijft er nu minder over na mijn overlijden ? Ja ,dat wel, maar over wat ik nu aan haar besteed hoeft ze geen belasting te betalen en weet dat zij later met veel plezier terug zal denken aan onze tijd samen.

 3. Astrid C.

  “Het laatste hemd heeft geen zakken”.
  Voor mij is dit echt een dilemma. Een collega en een vriend van een andere collega hebben afgelopen week te horen gekregen dat ze allebei niet lang meer te leven hebben. De een 46 jr en de ander nog geen 65 jr beide met nog enkele maanden in het vooruitzicht.
  Ik heb geen partner, kinderen of andere erfgenamen. Ik ben aan het sparen/aflossen zodat ik minder kan gaan werken of eerder met pensioen kan gaan. Maar ja, ik ben nu 48 jr oud, misschien haal ik mijn pensioen niet (net als hen). Een moeilijk gedachte vind ik dat.
  Ik heb besloten dat na mijn overlijden mijn vermogen doneer aan de goede doelen waar ik nu ook al aan doneer. Dat geeft mij in ieder geval NU al een goed gevoel.

  Enne… geen opa’s en oma’s meer. Ook weinig contact mee gehad omdat we zover uit elkaar woonden.
  Grtn, Astrid C.

  1. Geldnerd

   Ook voor mij is dit een dilemma. Het leven is wat er gebeurt terwijl je andere plannen maakt, en sommige dingen (zoals de boodschappen die de mensen in jouw omgeving kregen) kun je niet plannen. Stof tot nadenken!

 4. Marjolein

  Ik was geraakt door je blog. “You can’t take it with you”- net als de schrijfster eerder hier, ben ik alleenstaand. Mijn ouders zijn op leeftijd, ik ben 52. Mijn broer verdient 3x wat ik verdien.
  Ik ben bezig met een testament, ik geef nu al geld aan doelen die ik belangrijk vind. Ik wil mijn broer, mocht hij mij overleven, niet opzadelen met dingen regelen en uitzoeken.
  Ook ben ik mijn huis aan het aflossen, en ik ben er inmiddels achter dat je een hele nalatenschap kan laten regelen door een goed doel.
  Uiteindelijk denk ik dat ik eerder minder zal gaan werken en dus minder salaris zal ontvangen, zodra mijn woning is afbetaald. Wie weet haal ik mijn pensioen leeftijd niet. Dan kan ik nu alvast meer vrijwilligerswerk doen, en dat spreekt me aan. Ik ben moe van mijn werk. Hetzelfde werk voor een andere werkgever is hiervoor geen oplossing. 4 dagen per week werken ipv 6 zal wel helpen denk ik.
  Mijn pensioen is in orde, afhankelijk van de dollar koers, maar dat is de wereld economie ook. Dus dat zal wel goed komen, en alhoewel ik een plakband pensioen heb, is het wel genoeg om van te leven.
  Je blog heeft nogal wat denkstof voor me op geleverd. Gr. M.

  1. Geldnerd

   Dankjewel voor je persoonlijke reactie. Ik blog over thema’s die me bezighouden, en soms realiseer ik me onvoldoende dat ze ook andere mensen bezig houden. Een reactie als deze is een reminder daarvoor. En ja, ook voor mij zit er nog veel stof tot nadenken in. Wat is de balans tussen ‘nu leven’ en ‘zorgen voor later’?

 5. Leo

  Grappig…ik ken hem als: “je laatste jas heeft geen zakken”.

 6. A Hamers

  Mijn oma was in verwachting in 1949 van haar 11e kind toen mijn opa verongelukte de oudste zoon mijn vader was 16 jaar en moest de kost verdienen voor t gezin van 11 kinderen en zijn moeder want de aow bestond toen nog niet die kwam pas tien jaar later t was dus echt armoe troef ze leefde ook van giften uit de buurt en mijn vader droeg alles af wat hij verdiende ook zijn geld van de overuren totdat hij in 1957 ging trouwen maar toch is mijn oma altijd optimistisch en positief gebleven en later toen de andere kinderen gingen werken kregen ze t wel wat beter op t financieelevlak

Reageren is niet mogelijk.