Handige hulpmiddelen voor je administratie

20160724 RekenmachineBezig zijn met je persoonlijke financiën begint altijd met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Daar zijn de meeste deskundigen en boekjes (en bloggers zoals ik) het wel over eens. ‘Vroeger’ betekende dat een papieren kasboek en veel rekenwerk. Maar tegenwoordig zijn er gelukkig veel handige hulpmiddelen. Het platform Wijzer in Geldzaken heeft een vrij uitgebreid overzicht gemaakt. Maar hoe te kiezen?

De eerste vraag is natuurlijk of je wilt betalen of niet. Veel aanbieders hebben een gratis basisversie, maar als je meer wilt zul je al gauw in de buidel moeten tasten. En naar goed hedendaags gebruik proberen de meeste partijen je een jaarabonnement te verkopen.

Een belangrijke tweede vraag is of je offline of online wilt werken. Offline betekent in dit geval: op je eigen computer. Online betekent in een app op je tablet of smartphone, en/of in ‘de cloud’, online via een website. Mensen die hier al wat langer meelezen weten dat ik geen voorstander ben van ‘de cloud’. Niemand kan daar de veiligheid en privacy van je gegevens garanderen. De cloud is gewoon ‘een computer van iemand anders’.

Overigens bieden de meeste banken tegenwoordig dit soort functionaliteit ook aan als onderdeel van hun internetbankieren. Je kunt ervoor zorgen dat je uitgaven toegerekend worden aan een aantal rubrieken, en dat geeft al een behoorlijk inzicht in je financiën. Bovendien is de beveiliging bij de Nederlandse banken beter-dan-gemiddeld op orde (hoop ik). Vraag is natuurlijk wel of je die informatie met je bank wilt delen? Ik in elk geval niet.

Zoals ik al vaker geschreven heb doe ik de administratie zelf, met Microsoft Excel. Dat geeft me veel meer vrijheidsgraden. Maar ik was al een behoorlijke intensieve Excel-gebruiker mét een financiële achtergrond.

Voorlopig blijf ik lekker bij mijn spreadsheets in mijn eigen beveiligde omgeving. Maar wat heb jij gekozen en wat waren jouw overwegingen?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. B - TwoPennies

  Het automatisch inlezen van gegevens van je bankrekening heb ik ook eens geprobeerd. Het geeft wel wat inzicht maar overboekingen tussen rekeningen werden niet goed verwerkt. Zelf doen we tegenwoordig alles in excel. Bij Google docs zit ook een soort van Excel die gratis is.

  1. Geldnerd

   Dat hangt dan van je bank af. Bij mijn bank gaat dat gelukkig goed.

 2. M - TwoPennies

  Wij gebruiken zelf ook onze eigen Excelsheet. Vind dit toch het handigste omdat je zelf alles op kunt bouwen en aanpassen, waardoor het helemaal voldoet aan je wensen en het inzicht geeft wat je wil.

  Ik heb ook diverse programma’s geprobeerd die je kunt koppelen aan je bankrekening, maar vond de verwerking daarvan heel irritant omdat er inderdaad overboekingen tussen diverse rekeningen als kosten werden aangemerkt en je dat zelf niet makkelijk aan kon passen. Ik blijf dus lekker bij Excel 🙂

  1. Geldnerd

   Dat is precies ook een van de dingen waarom ik zweer bij Excel! Of in elk geval: een eigen spreadsheet.

 3. Greet

  Ik heb het geleerd met kasboekje en doe het het liefst nog steds met papierenkasboekje.
  Hier een multomap met blaadjes…hoe onhandig het ook lijkt, voor mij werkt het het best.
  Ik heb een jaarplanner in excell waarmee ik jaarlijks alles op een rij zet (winterklusje) Ik werk in de winter ook het begrafenisdocument bij, adressen van de adreslijst die veranderd zijn bijwerken, instanties die op de hoogte gesteld moeten worden en abonnementen die opgezegd moeten worden. Dit terugkerend klusje (zolang ik niet overleden ben) maakt het de nabestaanden wat makkelijker als de tijd daar is..

  1. Geldnerd

   Het belangrijkste is dát je het bijhoudt. Op papier, in een spreadsheet, met een boekhoudpakket, net wat je het handigste vindt!

 4. Meneer en Mevrouw

  Wij gebruiken Penningmeester, werkt prima en heb het ooit eens aangeschaft voordat al die abonnementen werden aangesmeerd. Lekker automatisch en mooie overzichtjes draaien over welke periode of posten je maar wil. Áls je het maar ergens bijhoudt inderdaad..

 5. niettot71

  Hier verdwijnt alles in onze spreadsheets.
  1. Omdat ik het leuk vind om te doen.
  2. Omdat je het naar eigen hand kan inrichten.
  3. Omdat het goed werkt.

 6. Ontsladebaas

  Ik werk met YNAB, in jawel, de geliefde cloud :-).

  Daar budgetteer ik en houd ik alle transacties bij, ook die op rekeningen die geen budget account zijn, zoals de beleggingsrekening, mijn hypotheek enz. Dat geeft dus gedetailleerd inzicht in netto vermogen.

  Wat betreft de veiligheid van de cloud, ook niemand garandeert de veiligheid op jouw laptop. Ik denk zelfs dat Microsoft/Amazon/Google een betere beveiliging hebben dan een gemiddelde particulier (zelfs beter dan een hele slimme particulier).

  Je opmerking over banken, een paar Nederlandse grootbanken hebben laatst afgetekend over de beveiliging van de Microsoft Azure datacenters, met andere woorden, je financiën kunnen al in de cloud draaien.

 7. Gezond

  Hi Geldnerd!
  helemaal eens, wat me zelf opvalt is dat veel automatische bankprogramma’s ook nog niet met alle banken samen werken. En de automatische categorie indeling werkt vaak ook niet optimaal.
  Mijn maandelijkse updates blijf ik gewoon posten met daarin grafieken uit excel 🙂
  gr. mr. Gezond!

 8. When Do You Retire?

  Ik vind Excel ook het gemakkelijkst.
  Eenvoudig in gebruik en gratis 🙂

Reacties zijn gesloten.