79 procent contant geld

Zelf gebruik ik het bijna niet meer. Contant geld. Ik ben er geen liefhebber van. Dertien (13) transacties heb ik tot nu toe dit jaar met contant geld uitgevoerd. Hier tegenover staan 86 pintransacties en 409 contactloze betalingen.

Van alle landen in de eurozone is in Nederland contant geld het minst populair, las ik op NU.nl en RTL-Z. Toch doen we hier nog 45 procent van alle transacties met contant geld. In de meeste andere landen ligt dat percentage hoger. Het gemiddelde is 79%.

Een tijdje geleden las ik een paar artikelen over de situatie in Zweden. Daar wordt nog maar zo’n 20% van de transacties met contant geld uitgevoerd, en rekent men erop dat er binnen 10 jaar een cashloze samenleving ontstaat. Ik zie in het artikel in elk geval één essentieel verschil tussen Zweden en Nederland. De transitie richting een cashloze samenleving vraagt niet alleen vertrouwen in het financiële systeem, maar ook vertrouwen in de rechtsstaat en de overheid. Ik denk zelf dat we in Nederland zowel de banken als de overheid niet voldoende vertrouwen met deze gegevens. Dus hier zal het nog wel iets langer duren.

Hoeveel contant geld gebruik jij nog?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Team CF

  Denk dat we ongeveer €50-100 per maand aan cash gebruiken, vooral bij de kapper, op de markt en voor het veerpondje. Maar de rest gaat eigenlijk altijd met de pin.

 2. hypotheekweg

  Hier ook het meeste met de pin, ruim 80-85% schat ik zo in. Ik denk dat je gelijk hebt voor wat betreft het vertrouwen in de overheid en het bankwezen, of het gebrek daaraan.
  Met de gegevens van mijn pinpas en die van de AH-bonuskaart kan iemand al zien wanneer ik hoeveel pakken melk gekocht heb op een bepaalde dag.

 3. Ik pin echt bijna alles. Cash geld gebruik ik alleen als ik naar een evenement ga, aangezien je er niet altijd van op aan kunt dat je kan pinnen. Wel probeer ik voor nood altijd wat cash geld bij me te hebben. Het kan altijd gebeuren dat je pinpas het een keer niet doet.

  1. Geldnerd

   Ik heb ook altijd 20 – 40 euro in mijn portemonnee zitten, voor het geval dat.

 4. M - TwoPennies

  Wij gebruiken echt bijna nooit contant geld, ik denk 20 euro per maand. Dat moeten we dan ook vantevoren gaan pinnen als we dat nodig hebben.

 5. DutchDividend

  Zijn voornamelijke oude mensen die contant gebruiken. Ik zie regelmatig mensen geld pinnen bij de jumbo pinautomaat, daarna boodschappen en doen en vervolgens afrekenen met het net gepinde geld 🙂

 6. M.

  Ik betaal ook nog weinig contant maar probeer wel altijd ca. €20,- in mijn portemonnee te hebben. Overigens: contactloos betalen heb ik uitgezet.
  Als ik mijn pasje een keer verlies of ik bestolen zou worden is, bij contactloos betalen, de eerste €25,- meteen al weg. Lijkt me onnodig.

  Even je pincode intypen is ook niet zo’n grote moeite.

 7. niettot71

  Mijn vriendin heeft laatst per ongeluk €150 uit de muur getrokken. Dit had slechts €10 moeten zijn aangezien de loempiaboer geen pinautomaat heeft. Nu was het idee om deze contanten in de supermarkt te gebruiken. Maar dat valt nog niet mee… Of we staan per abuis bij een pinkassa waar ze geen contanten kunnen accepteren, of we denken er gewoon weg niet aan en hebben de pinpas al getrokken.
  Ooit komt het vast op 🙂

 8. Ontsladebaas

  Ik gebruik cash alleen in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland waar pinnen nog niet in alle winkels mogelijk is. In Nederland probeer ik alles digitaal te doen. Een stuk makkelijker, en sneller in de boekhouding ook!

 9. Investeerder

  Ik gebruik cash nog regelmatig op festivals en in de kroeg, hoewel het ook daar steeds eenvoudiger is om te pinnen. Heb wel altijd wat cash los in de zak en wat cash in de portemonnee, zodat ik altijd een paar liter brandstof of wat levensmiddelen kan kopen mocht de elektronica plat gaan.

  En heel belangrijk: op vakantie heb ik altijd cash bij me. In het buitenland zijn ze niet altijd even pin-minded en op de wintersport hebben veel bergrestaurants niet eens een mogelijkheid om te pinnen.

Reacties zijn gesloten.