Spreadsheetvisioenen…

201511BeleggenDashboard-BlurToen ik een tijdje geleden weer schreef over mijn spreadsheethobby kreeg ik een berichtje van collega-blogger Amber Tree Leaves. Hij is minstens zo’n grote spreadsheetfreak als ik ben. Zelf overweegt hij te migreren naar Google Drive, zodat hij altijd bij zijn sheets kan. En hij experimenteert met Google Finance. En recent schreef hij over zijn verdere spreadsheet-avonturen, en zijn gedachten om z’n spreadsheets ‘in de cloud’ onder te brengen.

Zoals ik al eerder schreef ben ik geen liefhebber van de Public Cloud. Ik run een Private Cloud vanaf mijn NAS, mijn persoonlijke server thuis. En daar kan ik ook overal vandaan bijkomen. Helaas kan ik dan nog niet zoveel, omdat mijn Excel sheets vol zitten met in Visual Basic geprogrammeerde macro’s. Dat heeft dus een Windows/Excel omgeving nodig om te draaien.

Daarom heb ik mijn migratie naar LibreOffice nieuw leven ingeblazen. En ik ben ook aan het kijken om een virtuele desktop te draaien op mijn NAS, zodat ik inderdaad mijn Personal Finance applicaties overal kan draaien. Het lijkt erop dat dit tegenwoordig standaard kan op mijn NAS. Ik draai dan een Linux-client met Libre-Office, dat zou probleemloos moeten werken met mijn spreadsheets nadat ik ze omgebouwd heb.
Voorlopig heb ik wel een gebrek aan tijd voor het ombouwen van de speadsheets, en nog een ander praktisch probleem: de server zit in de container met onze inboedel, en die staat voorlopig nog opgeslagen bij de verhuizer.

Hoe zien jullie de toekomst van je spreadsheets?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. ambertree

  Das een leuk idee. Zo behoud je de privacy en de flexibiliteit van code.
  Veel plezier ermee!

 2. Mr FOB

  Ik gebruik graag excel. Maar relatief simpel, wel functies maar geen macro’s

  1. Geldnerd

   Geloof me, als je eenmaal aan macro’s begint ben je reddeloos verloren….

 3. Ik ben ook echt een excel-fan, en ben dol op macro’s (als iemand ze voor me maakt). Misschien is dat wel een mooi doel voor volgend jaar ook, zelf macro’s leren maken.
  Wat betreft je vraag: geen idee. Het is wel handig denk ik, om ze in de cloud te zetten, al snap ik dat dat niet samen gaat met macro’s. En de rest van je blog is abacadabra voor mij. 🙂

 4. Krisp

  Ik weet niet wat voor Cloud je bezit, maar Synology biedt ook een Excel-variant aan voor jouw eigen cloud. Ook zou je kunnen kijken naar Apple Numbers, afhankelijk van hoe je kijkt tegen het beleid van Apple. Natuurlijk kun je ook Collabora Online proberen, maar dat zit nog in de testfase. 🙂

Reageren is niet mogelijk.