‘Klooien’ met spreadsheets

Afgelopen weekend heb ik weer ouderwets een paar uur zitten ‘klooien’ met mijn spreadsheets. Ik heb er eerder over geschreven en kreeg destijds gelukkig ook veel reacties van medestanders. Fijn gevoel om de sheets weer wat slimmer te maken.

De aanleiding was praktisch. Geldnerd had al een slimme persoonlijke administratie, die automatisch de gedownloade boekingen van de Rabobank verwerkte. Iets soortgelijks had ik ook voor onze bankrekeningen in het Verre Warme Land. Maar de gezamenlijke bankrekening van Geldnerd en Vriendin loopt bij de ABN AMRO en daarvoor had ik de automatische import macro nog niet aangepast. Dat was wel nodig, want nu Geldnerd en Vriendin weer samen in Nederland wonen is dit de meestgebruikte rekening geworden. Ik heb alles nog een slagje makkelijker gemaakt, de macro verplaatst ook automatisch het bestand van de download-directory naar mijn archief. Ik hoef dus helemaal niks meer handmatig te doen.

Ook heb ik de spreadsheet nu zo ingericht dat ik de uitgaven nu per grootboekrekening  per maand zie. Ik wat beter kijken naar seizoensinvloeden, en kijken of ik zinvol van een jaarvergoeding naar een maandbetaling kan overstappen.

Binnenkort komt er nog een klusje aan. De integratie van mijn kasboek in de administratie-spreadsheet. Maar dat heeft nu even geen haast.

Heb jij onlangs nog fijn zitten sleutelen aan een spreadsheet? En wat heb je gebouwd?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. amber tree

  Leuk dat je je zo kan uitleven met de spreadsheets.

  Ik ban van plan om alles over te zetten naar Google drive. Makkelijk om alles overal bij de hand te hebben. Ben je zoiets ook van plan?

  Verder heb ik een uurtje gewerkt aan een idee voor mij portefeuille, maar dat loop voorlopig vast op wat googlefinance probleempjes… Een luxe probleem in feite

  1. Geldnerd

   Ha! Ik ben geen liefhebber van de Public Cloud. Ik run een Private Cloud vanaf mijn NAS, en daar kan ik ook overal vandaan bijkomen. Helaas kan ik dan nog niet zoveel omdat mijn Excel sheets vol zitten met in Visual Basic geprogrammeerde macro’s. Dat heeft dus een Windows/Excel omgeving nodig om te draaien.

   Daarom heb ik mijn migratie naar Libre-Office nieuw leven ingeblazen. En ik ben ook aan het kijken om een virtuele desktop te draaien op mijn NAS, zodat ik inderdaad mijn Personal Finance applicaties overal kan draaien.

   It is the nerd in me….

   Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met (de beperkingen van) Google Finance?

   1. amber tree

    Wat in google sheets nog ontbreekt (of ik nog niet gevonden heb) is data uit een pivot tabel halen. j kn dat, maar je verwijst dan naar een cel in de sheet, niet een “keyword” in de tabel. XLS kan dit wel
    Een de googlefinance functie geeft soms onvoorspelbaar een N/A als uitkomst.

    Gisteren aan mijn vrouw onze FIRE spreadsheet getoond. Een redesign is gepland nu.

Reageren is niet mogelijk.