Corona en wilskracht

Nee, ik ga het hier niet hebben over de wilskracht die nodig is om binnen te blijven op mooie zonnige dagen. Dagen waarop we in andere jaren de eerste terrasjes van het seizoen zouden opzoeken. Als we straks weer vrij naar buiten mogen, dan weten we ook hoe de koeien zich voelen als ze na een lange winter voor het eerst weer de wei in mogen.

Waar ik het wel over wil hebben zijn alle verleidingen die, als je zoveel thuis zit, extra op je af komen. En de wilskracht die er nodig is om dat te weerstaan.

Ik merk het thuis ook. Geldnerd en Vriendin snoepen iets meer deze dagen, toch maar dat koekje bij de koffie. Ik hoor van ouders met kinderen die spijt hebben dat ze wel toiletpapier gehamsterd hebben, en geen wijn. Ook in Huize Geldnerd is al een gesprek gevoerd over hoe ons huis nog optimaler kan. Een tweede werkkamer (want met z’n tweeën in één werkkamer videobellen is geen doen), waar dan wel een extra bureau en goede stoel voor nodig is. Daar moet dan ook een extra SONOS apparaat komen te staan, en als we dan toch bezig zijn ook maar eentje in de keuken en de badkamer. Geldnerd heeft zelfs al nagedacht of hij toch niet een vaste werkplek met groot beeldscherm in zijn werkkamer wil. Iets van 49 inch breedbeeld of zo waarop je 160 kolommen Excel in één oogopslag kunt bekijken, en ook nog eens een spelletje Civilization kunt spelen waarbij je jouw hele koninkrijk op één scherm kunt overzien. Het leven is niet compleet zonder. Maar dan moet er natuurlijk ook een nieuwe PC komen, en….

Zo gaat dat. Psychologie. Het zijn onzekere tijden, en daar reageren onze lichaam en geest op. We hebben het zwaar, en dus moeten we beloond worden om ons te compenseren voor dit lijden. Het is gewoon onze menselijke aard. Comfort om dat andere gemiste comfort te compenseren. Gisteren deed het NIBUD er zelfs een waarschuwing over uit gaan. De neveneffecten van de coronacrisis. Vooralsnog weersta ik de verleiding. Maar wat als dit nog weken of maanden gaat duren, en wat als het nog erger wordt?

En waar houdt het op? Iedere nieuwe maatregel leidt wel weer tot nieuwe bewegingen. Zo meldde drogisterijketen ETOS een paar dagen na de verplichte sluiting van de kapsalons een run op haarverf en andere haarverzorgingsprodukten. Want stel je voor dat je even niet meer je eigen favoriete comfortabele merk kunt gebruiken, of zonder komt te zitten? We hebben het heel, heel zwaar.

Ondertussen zijn we in Huize Geldnerd ook aan de laatste 18 toiletrollen begonnen. Hamsteren?

Heb jij ook te maken met extra verleidingen?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Leonard

  Gaan wij nu straks ook springen en gek doen, net als de koeien die na een hele winter van stal mogen?

  1. Geldnerd

   Dat is wel hoe ik het me voorstel, ja.

   1. Leonard

    Dan blijf ik na de verplichting denk ik nog maar een paar dagen extra thuis. Die taferelen hoef ik niet te zien…

 2. eddie

  De psyche van de mens is (on)doorgrondelijk.
  Ja, ik ben ervoor gezwicht. Toen we een paar weken geleden kregen te horen dat we in ieder geval tot 17 april thuis moeten werken (bedijfsbeleid) heb ik die 32″ monitor gekocht waar ik al zo lang naar keek (wie weet een idee voor je verjaardag of vaderdag – doorstrepen wat niet van toepassing is – ?) en nu het ernaar uitziet dat de verweg vakantie niet doorgaat heb ik een trekhaak op de auto laten zetten en een fietsenrek gekocht …

  1. Leonard

   Wij hebben van onze werkgever alle benodigde hardware tijdelijk beschikbaar gekregen om thuis te kunnen werken. Een “bureau” moesten we nog wel zelf verzorgen. #primageregeld

   1. Tessa

    Ja verschrikkelijk. Ik wil eigenlijk een nintendo switch met animal crossing, een enorm extra beeldscherm en een nieuw sporthorloge ?. En ik maar denken dat ik geld bespaarde in deze tijd.

 3. mariimma

  Wij zijn gisteren aan onze één na laatste toiletrol begonnen. Stuur je er één of twee op? 😉

  1. Geldnerd

   #ikwilzezelfhouden #bangvoordiarree

 4. FireMeUp

  Wij hebben ons ook laten verleiden om ons leven @ home te verbeteren. Zo hebben we afgelopen weken ruimte gemaakt voor een thuisgym. Vandaag wordt de loopband geleverd (die al lange tijd op mijn wish list stond). Geliefde krijgt voor zijn verjaardag een bankje en dumbells.

 5. Bon

  O, nee. Alhoewel een grote scherm naast de werklaptop wel erg fijn zou zijn, want ik krijg migraine met het turen naar en op het kleine schermpje.
  Wij hebben al jaren lang een crosstrainer staan die voldoet als kapstok. Deze hebben we ontmanteld zodat we hem kunnen gebruiken.
  Voor de rest (nog) geen verleidingen om dingen te kopen. Netjes wel. ?

 6. Ikkelien

  Ik herken hier helemaal niets van. We kijken pas sinds vorig jaar digitale televisie…
  In de keuken heb ik een draagbaar radiootje en ik heb een tablet.
  We hebben zelfs geen koffiezetapparaat; ik schenk vanuit een fluitketel kokend water in een filter op een thermoskan…
  Voor mij is er weinig veranderd. Ik heb jaren geleden ontslag genomen omdat ik mijn werk niet leuk meer vond en ben alle dagen thuis. Ik ben creatief, heb huisdieren, lees graag en verveel me nooit.
  Man is ZZP-er en heeft nog werk. Als de leveranciers geen materialen meer leveren of klanten hem niet meer in huis willen hebben, houdt het werk voor hem ook op.

 7. Luxe of Zuinig

  Helemaal niets!
  Business as usual, afgezien van sommige boodschappen die niet te krijgen zijn waardoor je alternatieven neemt wat duurder zijn. Maar afgezien van dat geen enkele drang qua consumptie gedrag.

 8. Kimberley

  Ha, mooi geschreven. Ik heb hardop gelachen :). De enige extra verleidingen waar ik deels voor ben gezwicht, is een nieuwe voorraad spelletjes en puzzels. Die wilde ik al langer aanschaffen, maar ik heb nu wel een deel geleend en een deel nieuw gekocht. Half gezwicht dus..

 9. Karin

  De indoorfietstrainers gaan in elk geval hard 😉 . Degene die ik eventueel op het oog had is pas eind april weer leverbaar (en ineens 130 euro duurder)

 10. Henkie

  Hier gaat het juist de andere kant op. Normaal ben ik best wel materialistisch. Heb een laptop met daarbij een docking met 32 inch scherm, en nog een laptop met dubbel 24 inch scherm (dank aan mijn werkgever). Spulletjes kocht ik altijd als ze langer dan een week door mn hoofd blijven spoken. Maar nu ik mijn investeringen gedeeltelijk heb zien verdampen (geen paniek, dat komt wel weer in orde met de jaren) is de hand wel aardig op de knip gegaan. De pakketbezorger is al een week niet meer aan de deur geweest (normaal meerdere keren per week). En zodoende ook op zoek gegaan naar hoe ik slimmer met m’n geld kan om gaan, en oa hier uitgekomen. Ik verwacht dat mn geld slimmer inzetten mn nieuwe hobby gaat worden ipv uitgeven aan spullen.

 11. Olga

  Ik heb me nog redelijk kunnen beheersen. Een zadelkruk gekocht om goed bij de keukentafel te kunnen zitten werken en een adapter om een oud scherm aan te sluiten op mijn macbook.

 12. uitklokken

  We hebben een mandje vol chocoladeeitjes staan naast de keukentafel. Werken aan de keukentafel levert veel snoepen op. Meer snoepen herken ik dus wel.
  Voor de rest weinig extra investeringen in gemak. We hadden het al fijn, nu nog steeds. Hoewel ik wel merk dat ik ben gaan kijken naar de nieuwste tv’s… maar alleen kijken.

  1. Tom

   Dat is wel heel gevaarlijk @Uitklokken! Zo’n mandje zou hier binnen een dag leeg zijn. Haha. Daarom kopen we maar niet al teveel lekkers… We hebben wel speculaasbrokken, maar eten daar alleen samen van. Ik ben net een hondje met lekker eten, het is allemaal zo op!

 13. Stella

  In huize Stellaiszuinig is er niets nieuws gekocht, wordt er ook niet meer gesnoept dan anders. Juist nu houden we dat wat meer in de gaten omdat we minder actief zijn. Ik ga trouwens we iedere dag minstens een uur wandelen (stevig de pas er in) of een uur fietsen (en dan ook flink doortrappen). Daarnaast ga ik iedere dag ook nog een keer de deur uit voor boodschappen, ook altijd lopend op of de fiets. Zo kom ik aan ongeveer 1,5 uur beweging per dag. Op normale dagen ga ik namelijk altijd naar de sportschool en ben ik op mijn werk veel aan het lopen, vooral wanneer ik les geef. Zo probeer ik hetzelfde bewegingsniveau aan te houden.

 14. Haha nou wij hadden een “noodvoorraad” aan chocoladerepen thuis liggen, want calorierijk en lang houdbaar…. Maar niet in ons huis ben ik bang… Gisteravond zeiden we tegen elkaar: we hebben helemaal nog geen chocolade gehad vandaag, en ja hoor, toen ging het weer mis…..

  Gelukkig hebben we wel project tuin waardoor we ook wel weer wat bezig zijn, maar verder is deze corona nu al slecht voor onze gezondheid…

Reacties zijn gesloten.