Beren(markt) op de weg…?

  • Berichtcategorie:Beleggen

Het eerste kwartaal van 2022 was niet heel fijn voor beleggers. En zoals verwacht is het tweede kwartaal niet veel beter. Ik schreef twee weken geleden nog over de huidige onzekere wereld. En afgelopen vrijdag kreeg de S&P 500 index dan officieel het predicaat ‘bear market’. Dat betekent dat de index meer dan 20% gedaald is vanaf het hoogste punt, eind vorig jaar. Zeven weken op rij is de S&P 500 lager gesloten, dat is niet meer voorgekomen sinds 2001. De NASDAQ index zit al langer in een ‘bear market’. Daar is meer dan 30% van af. Niet zo gek, de NASDAQ bevat veel technologie-aandelen en die zijn sterker gedaald dan gemiddeld. En onze eigen Nederlandse kneuterindex de AEX kan er ook wat van.

De eerste beleggers zijn al naar de uitgang gehold, hebben hun aankopen van het afgelopen jaar met verlies verkocht, komen nooit meer terug, en zullen de komende twintig jaar op verjaardagsfeestjes vertellen dat beleggen levensgevaarlijk is. Het is natuurlijk ook niet leuk om (papieren) winst te zien verdampen. Het menselijk brein werkt toch gewoon zo dat papieren verlies net zo erg voelt als echt verlies. Dat merk ik ook bij mijzelf.

De afgelopen dagen las ik verschillende interessante blogposts over de dalende aandelenmarkten. En dan bedoel ik niet de horoscopen waar sprookjesvertelster PorteRenee zich tegenwoordig (bij gebrek aan andere verhalen) mee bezig lijkt te houden. ‘Piekeraar‘ Luxe Of Zuinig schreef over de fluctuerende aandelenmarkt. En ook GroeiGeld gaf een inkijkje in de portefeuille na alle dalingen.

Zelfs Mr. Money Mustache (MMM), toch één van de grondleggers van de FIRE-beweging, werd wakker uit zijn FIRE-slaap en verwelkomde de huidige daling van de aandelenmarkten. En ik ben het met hem eens. Het werd ook eens een keer tijd. Ik zit er zelf ook al jaren op te wachten. Al in 2016 was ik er van overtuigd dat de Grote Daling had ingezet. In 2020 werd ik vervolgens alsnog overvallen door de Corona Crash. En nu is er dan de Bear Market van 2022.

MMM heeft een interessant staatje in zijn blogpost staan. Met daarin alle ‘bear markets’ sinds het begin van deze eeuw. Ik heb ‘m ook maar even vertaald en van wat Nederlandse duiding voorzien.

PeriodeOorzaakDaling
(piek naar bodem)
Duur
(maanden)
Maart 2000 – September 2001Dot-Com Crash-/-36%18
Januari 2002 – Oktober 2002Dot-Com en Huizenmarkt-/-34%9
Oktober 2007 – November 2008Grote Financiële Crisis-/-52%14
Januari 2009 – Maart 2009Grote Financiële Crisis II-/-28%2
Februari 2020 – Maart 2020COVID Crash-/-34%1
Mei 2022 – ????De Russen, Inflatie en meer…-/-20% tot nu??
‘Bear Markets’ van de S&P500 sinds het jaar 2000. Bron: Mr. Money Mustache.

MMM constateert terecht dat je, als je jonger dan 40 bent, zeer waarschijnlijk nog geen grote daling van de aandelenmarkten hebt meegemaakt. De COVID Crash was immers van zeer korte duur. Opa Geldnerd heeft elke crash sinds 1987 als actieve belegger meegemaakt. Maar pas de afgelopen jaren lukt het me ook echt om stil te blijven zitten zonder slapeloze nachten. En dan nog geef ik alleen maar een garantie tot vandaag, ik ben immers ook maar een mens.

Als je kijkt naar de ‘bear markets’ van deze eeuw dan is de kans groot dat we de bodem nog niet bereikt hebben. En als dit echt een Grote Beer is (zoals de Grote Financiële Crisis van 2007/2008 en de Dot-Com Crash van 2000 / 2001) dan kan het ook zomaar nog eens één à anderhalf jaar duren voordat de echte bodem bereikt is. Met tussendoor misschien nog wel wat kortere periodes van stijging (‘bear market rally’), maar daarna toch steeds weer een nieuwe daling met een lagere bodem.

En ja, dat duurt heel lang als je nu al nerveus bent. Of als je moet verkopen. Ik vind de blogpost van MMM wat dat betreft ook heerlijk relativerend. En mijn eigen uitgangspositie is niet slecht. Ten opzichte van 1 januari 2022 is mijn portefeuille, die wereldwijd gespreid is, pas 7% gedaald. En vanaf het huidige punt mag de portefeuille nog ruim 35% dalen voordat ik uitkom op een portefeuillewaarde die lager is dan mijn totale inleg.

En zelfs als dat gebeurt: ik geloof niet dat ‘alles nu anders is’ (want dat wordt bij iedere crisis beweerd). Het gaat om tijd. Ik blijf gewoon zitten waar ik zit. Het wordt pas echt verlies als je jouw beleggingen verkoopt voor een lager bedrag dan waar je ze voor gekocht hebt. En ondertussen ga ik gewoon door met inleggen en bijkopen. Morgen ook weer. Inmiddels koop ik mijn favoriete ETF VWRL ruim 10% goedkoper bij dan op de piek. Per 10 aandeeltjes kan ik er met dezelfde inleg dus eentje extra kopen. Ik hoop echt dat ik dit gevoel van rust vast kan houden!

Hoe nerveus ben jij?

Dit bericht heeft 11 reacties

  1. Belia / Opnieuwbegonnen

    Voor mij zijn alleen beleggingsfondsen en de nieuwe index dingen redelijk. Ik werd rijk op beleggingsfondsen en verloor alles en meer omdat ik luisterde naar zelf doen adviezen.
    Zitten waar je zit als je geschoren wordt is het beste advies. Hypotheek aflossen is het tweede belangrijkste advies dat ik destijds kreeg, maar niet deed, omdat het zo saai was. Adrenaline werkt verslavend, niet waar? Alles is goed gekomen en ik heb veel zelfkennis opgedaan.

  2. Luxe of Zuinig

    Niet nerveus, wel geïntrigeerd en vooral bevestiging van de huidige strategie. Met hier en daar af en toe het idee om toch maar die “corona pot” in te zetten die helaas nooit meer is ingezet als extra aankoopbedrag doordat de beurzen als een veer weer omhoog sprongen.

    Wie weet dat we nu een wat langere periode ingaan… Wie zal het zeggen.

    Bedankt ook voor de shoutout!

  3. Maria

    Ik hou van putspreadjes, dus ik ben helemaal in mijn sas. Mijn dochter is een indexfondsbelegger, die staat er hetzelfde in als jij.

  4. DeBudgetman.nl

    Ik ben zeker niet nerveus, maar ik merk wel dat ik onrustiger word wanneer ik heel regelmatig ga controleren hoe de portefeuille er voor staat. Dat doe ik dus ook niet (meer).
    M’n papieren verlies is nu bijna 6%. Verder hou ik er rekening mee dat de beurzen weer opveren zodra een van de problemen (oorlog, COVID enz) ‘opgelost’ lijkt. Maar ik ga zeker niet stevig bijkopen op de bodem, want dat is me de afgelopen 20 jaar ook niet gelukt. Dus hier dezelfde strategie: bijkopen en houden.
    Thnx voor de updates over MMM en de financiële sprookjesblogster (twee uitersten in een artikel 😉).

  5. Tiny

    Ik sta overall nog steeds in de plus, maar die plus wordt wel kleiner. Denk niet dat het heel erg lang meer gaat duren voordat ik in de min kom als het zo doorgaat. Nou ben ik pas een aantal jaren aan het beleggen, dus ik heb nog niet de lange opbouwtermijn. We gaan het zien de komende tijd, ik blijf ook vasthouden aan maandelijks inleggen en niet verkopen. Het is geld dat ik niet nodig heb.

  6. geldistijd

    Net toen ik dacht dat dit een goed moment was om te investeren, blijkt dat mensen met mijn sterrenbeeld beter nog even kunnen wachten 🙂

    1. Geldnerd

      😂🤣

  7. uitklokken

    Het grappige is dat ik, in plaats van dat ik wil verkopen, juist extra wil kopen. Nu moet ik juist op mijn handen zitten om mijn cashbuffer niet aan te spreken om te investeren. Weg met emoties, ratio dat is wat we willen! Dus gewoon mijn maandelijkse inleg…

    1. Geldnerd

      Dát gevoel herken ik. Nu heb ik al jarenlang alleen de hoogstnoodzakelijke cashbuffer, en dus ook echt geen geld meer om bij te kopen. Ik roep ook heel hard ‘als je een cashbuffer hebt om bij te kopen dan heb je de afgelopen jaren te veel aan de zijlijn gestaan’. Maar dit zijn de momenten dat je extra hoopt op dat winnende Staatslot of die erfenis die je niet verwacht had….

    2. Jos

      Hallo uitklokken,

      Ik zou dat extra bijkopen kunnen begrijpen als de koers gedaald was naar een koers van een jaar of 4 geleden. (Zoals dat in Maart 2020 het geval was). Nu is de koers ongeveer gelijk aan die van Juni vorig jaar. Zou je toen ook bereid zijn geweest om je cash buffer aan te spreken? Waarom voel je die behoefte nu (wel)?

      @Geldnerd, worden we nerveus?
      We beleggen nu ruim een jaar in VWCE (zelfde fonds als VWRL maar dan nog saaier ;-)). Ik bekijk de koersen wel dagelijks (vind ik oprecht (nog) leuk en interessant). De ongerealiseerde winst is niet geweldig, maar nog altijd beter dan een spaarrekening. We worden niet nerveus van de huidige daling en maken relativerende grappen dat het voor de lange termijn is. Maar eerlijk is eerlijk, ons geïnvesteerd vermogen is natuurlijk pas aan het begin van de reis.
      We blijven op koers, leggen maandelijks in VWCE en lossen op de hypotheek extra af.

  8. Geldsnor

    Helemaal niet zenuwachtig eigenlijk. -3.5% sinds 1 januari. +50% met hele portfolio sinds we begonnen zijn met voorzichtig beleggen. Ik doe niet aan ETF’s die het gevoel van spreiding geven (maar de meeste zijn 80% VS georienteerd en vrijwel volledig in USD).

Reacties zijn gesloten.