Belastingaangifte 2019

 • Berichtcategorie:Belastingen

Het jaar 2019 was het jaar van de grote schoonmaak tussen mijzelf en de vrienden van de Belastingdienst. Alle openstaande aangiftes van mijn jaren in het Verre Warme Land werden één voor één afgetikt, en het leverde mij een mooie teruggave op. In één klap was ik weer helemaal ‘bij’. En nu is het gedaan met de pret. Het zijn weer gewone aangiftes over heel gewone, saaie jaren. Met die insteek hebben Geldnerd en Vriendin onlangs ook de Belastingaangifte 2019 ingevuld.

Het was bijna net zo saai als vorig jaar. Toen hoefden we alleen ons aandeel in het eigen vermogen van de Vereniging van Eigenaren van ons pand in te vullen. Dat moest ik nu weer doen. De rest was vooringevuld, inclusief mijn dividendinkomsten. En er was één dingetje dat ik graag zelf in wilde vullen. Mijn medische kosten. Maar helaas! Ik kom niet boven het drempelbedrag uit. Er valt dus niets af te trekken van de belastingen.

Dit jaar heb ik wat extra aandacht besteed aan de verdeling van aftrekposten tussen Geldnerd en Vriendin. Maar veel levert dat niet op. Onze inkomens verschillen niet zoveel dat we in verschillende belastingschijven vallen. En het is niet zo dat een van ons recht heeft op toeslagen of heffingskortingen en de ander niet. Dus de tips van de Aangiftecheck van de Bond voor Belastingbetalers, waar Erica Verdegaal onlangs over schreef in het FD, leverde geen aanvullende inzichten op. We hebben zitten ‘spelen’ met de verdeling van de posten en daarmee € 46 bespaard. Meer zat er helaas niet in.

Na een laatste controle hebben we alles meteen ingestuurd. Mooi op tijd, zodat we vóór 1 juli reactie krijgen. En nu maar hopen dat ik niet op een of andere fraudeurslijst sta…

Heb jij jouw belastingaangifte al gedaan?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Uitklokken

  Jazeker, meteen de eerste dag al aangifte gedaan. Erg makkelijk, inderdaad. Het enige dat er niet in stond was crowdfunding spul en vve reserve. Ik moest nog even gebruik maken van mijn reserveringsruimte in plaats van mijn jaarruimte, en de bekende verdeling om 46 euro te besparen, en het was klaar.
  Maar zoals jij waarschijnlijk ook vindt: saai is goed als het om geld gaat.

  1. Ron

   Wat is de bekende verdeling om 46 euro te besparen? Mij niet bekend 😉

   1. Geldnerd

    Zo schuiven met de aftrekposten dat één van de fiscale partners een aanslag van 46 euro krijgt. Want een aanslag lager dan 47 euro hoef je niet te betalen. En die verdeling is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

 2. Patrick

  Zelf ook al de aangifte gedaan, maar wat mij opvalt is dat de verdeling aan mij wordt overgelaten. Waarom rekent het programma zelf niet uit wat voor mij de voordeligste verdeling is. Onder het motto “leuker kunnen we het niet..” nou ja, die dus.

  1. Geldnerd

   De Belastingdienst mag geen advies geven. Vandaar. Er wordt wel over gesproken om dat te veranderen, maar dat is iets voor de langere termijn.

 3. Ron

  Onze aangifte hebben we in de 1e week maart gedaan. Ik ben er normaalgesproken al fanatiek in maar dit jaar helemaal. Omdat ik vorig jaar ben gestart met pensioenbeleggen obv mijn reserveringsruimte vd 7 jaar ervoor krijgen we dit jaar een behoorlijk bedrag terug. Die teruggave, gecombineerd met een deel van ons vakantie geld willen we gebruiken voor een eenmalige inleg voor onze 2 kinderen te doen op een beleggingsrekening.

 4. Henkie

  Het enige dat ik doe (en dat is wellicht creatief boekhouden) is ‘studieboeken’ kopen voor het werk en die zelf betalen.
  Uiteraard mag je die dan daarna niet declareren bij je werkgever als je ze als aftrekpost wilt gebruiken. Maar je hebt wel de originele facturen in bezit.

  1. NN

   In principe kan/mag je alles bij je werkgever declaren. Of je iets vergoed krijgt is een ander verhaal. Je totale kosten minus (werkgevers)vergoeding zijn aftrekbaar zoalang je voldoet aan de eisen in fiscalibus. Staat los van creatitief boekhouden en bezit van facturen.

   1. NN

    Bij een, eventueel, volgende reactie toch maar eerst mijn bril opzetten. “declaren” moet zijn declareren en “creatitief” moet uiteraard creatief zijn. Whatamistaketomake.

Reageren is niet mogelijk.