Belastingaangifte 2018

Vanaf 1 maart 2019 kan het weer, aangifte inkomstenbelasting doen voor het jaar 2018. Dus afgelopen weekend ben ik er samen met Vriendin even voor gaan zitten. Eventjes maar, meer was niet nodig. Ik had keurig alle fiscale jaaroverzichten verzameld en heb alles gecontroleerd. Maar alles was vooringevuld en alles klopte, daar hoefde ik dus niets meer aan te doen.

Er was maar één gegeven dat ik zelf in moest vullen, en dat is ons aandeel in het eigen vermogen van de Vereniging van Eigenaren van ons pand. Maar dat kan de Belastingdienst ook niet weten. Onze fiscale situatie is dan ook erg simpel. We hebben allebei één inkomen, we hebben samen een huis en een hypotheek, en we hebben allebei één of meer spaarrekeningen en beide een beleggingsrekening. Geen ingewikkelde lijfrentes, kinderen, alimentaties of aftrekposten of dat soort dingen.

We hebben nog even zitten “spelen” met de verdeling van de verschillende posten over Vriendin en mijzelf. Uiteindelijk hebben we zeven varianten uitgeprobeerd: 100% bij mij danwel Vriendin, 50/50, 60% bij mij en 40% bij Vriendin en andersom, en 75% bij mij en 25% bij Vriendin en andersom. Dat leverde nog behoorlijke verschillen op. Het verschil tussen 50/50 en 60/40 was 1 Euro, en dat waren de varianten waarbij we het meeste terugkregen. Dus uiteindelijk hebben we de 50/50 variant ingestuurd. Klaar.

We krijgen overigens meer terug dan ik verwacht had. Toen ik dat nakeek en vergeleek met vorig jaar, bleek dat een heel eenvoudige reden te hebben. Dividend. Vriendin en ik hebben allebei op onze beleggingen in 2018 veel meer dividend ontvangen dan in 2017. En dus ook veel meer dividendbelasting afgedragen. Die nu weer afgetrokken wordt.

En nu gaan we maar weer afwachten. Vóór 1 juli krijgen we bericht, heeft de Belastingdienst beloofd. Dat is ze vorig jaar ook gelukt. Met een voorlopige aanslag. Want ik wacht nog steeds op de definitieve aanslagen voor 2015 en 2016 (de jaren in het Verre Warme Land) en 2017. De vrienden van de Belastingdienst hebben nog een jaar om een definitieve aanslag op te leggen voor die jaren, dus ik wacht het maar even rustig af.

Heb jij jouw belastingaangifte al gedaan?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. dertigermetkids

  Nee wel alles naar de boekhouder verstuurd zaterdag. Even afwachten wanneer hij t gaat versturen

 2. Pasja

  Nee volgenfe week gaan we naar de Belastingman. Leek mij voor nu verstandiger omdat we vorig jaar huis verkocht en gekocht hebben.

 3. Mark

  Jep, gedaan. Half uurtje werk ongeveer.

 4. Team CF

  Ik wou dat het kon, nog steeds niet alle documenten binnen….

 5. Mr. Groeigeld

  Begin er zodadelijk aan (nooit echt zin in). Onze situatie is ook redelijk overzichtelijk dus hopelijk snel klaar

 6. karin

  Ik probeer altijd zo te verdelen dat er één 59? euro moet betalen. Dat wordt namelijk kwijtgescholden 😉 en die komt er bij d eteruggaaf van de ander dan bovenop. Makkelijk verdiend!

  Heb de aangifte nog niet kunnen doen , wacht nog op een jaaropgaaf. Normaal had ik het al gedaan .

 7. Zuinigeman

  Wij gaan dit jaar nog naar de boekhouder. En ik heb alles ingevuld om te kijken als wij geld terug kijken of moeten betalen. Wij krijgen geld terug, maar moet nog aantal kosten berekenen en dan over twee weken naar de boekhouder. Met de verdeling kan je inderdaad spelen. Boekhouder gebruikt een rekenprogramma en het meest gunstige gebruikt hij.

  Vooral vriendlief wil naar de boekhouder dus ik sluit mij maar aan. Hiervoor deed ik de belastingaangifte altijd zelf.

 8. Financial Chipmunk

  Ik wacht nog steeds op wat jaaropgaven! Dus helaas kan ik nog niet zien wat onze (hopelijk) opbrengst is.

  Altijd leuk zo’n onverwachte verassing door het extra dividend. Door het vooraf ingevulde formulier kan ik mij al wel weer wat beter vinden in hun slogan ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. 🙂

  Succes!

 9. DutchRN

  Vrijdag afspraak. Ik doe het niet zelf vanwege mijn pensioen buiten de EU. En daardoor moet ik ook betalen. Maar goed, dat betekend dat ik pensioen inkomen heb wanneer ik met pensioen kan. Dat is ook fijn.
  Ik geef ieder jaar ook geld aan een goed doel, hierdoor betaal ik minder. En het is leuk om het weg te geven. Leuker dan nog meer bij betalen aan de belastingdienst iig.

 10. Hau

  Heb zaterdag gedaan,was in 10 minuten klaar,alles was al goed ingevuld door belastingdienst, heb zelf niets aan hoeven toevoegen.

Reageren is niet mogelijk.