De Belastingdienst en ik…

 • Berichtcategorie:Belastingen

De Belastingdienst en ik, wij zijn dikke vrienden. Ik betaal graag belasting. Daarmee wordt immers mijn eigen salaris betaald. Maar soms maakt de Belastingdienst het mij wel lastig.

Dan doel ik niet op het akkefietje van onlangs, toen ik 56 minuten en 23 seconden aan de telefoon hing om duidelijkheid te krijgen over mijn hypotheekrente-aftrek. Maar wel op de snelheid waarmee de Belastingdienst mijn aangiftes uit de jaren 2015 en 2016 afhandelt.

Goed, Vriendin en ik hebben het ze ook niet gemakkelijk gemaakt. Wonen en werken in het Verre Warme Land (VWL), maar door onze specifieke situatie wel belastingplichtig zijn in Nederland. Dat zijn niet veel mensen. De aangiftes van Vriendin zijn al lang geleden afgehandeld. Zij kreeg gewoon in Nederland salaris van haar werkgever, dat ze in het buitenland woonde en werkte deed daarbij niet ter zake. Maar voor Geldnerd was dat anders. Ik werkte voor een bedrijf in het Verre Warme Land, en kreeg daar een lokaal salaris.

Ik moest er weer even aan denken toen Vriendin en ik onlangs de Voorlopige Aanslag 2017 kregen. Keurig op dezelfde dag, en de Belastingdienst had onze aangifte ook keurig overgenomen. Dat vind ik toch elke keer weer een beetje spannend. Heb ik geen fouten gemaakt, ben ik niks vergeten? Hebben jullie dat ook?

Toen ik die Voorlopige Aanslag opborg in mijn digitaal archief, heb ik ook nog even in de mapjes voor 2015 en 2016 gekeken. Voor beide jaren heb ik nog niet eens een Voorlopige Aanslag! Ik heb het maar even op een rijtje gezet.

JaarAangifteVoorlopige Aanslag

(dagtekening)

Aanslag

(dagtekening)

Bijzonderheden
201219-03-201325-05-201313-09-2013Afrekening echtscheiding en verkoop huis aan Ex.
201314-02-201423-05-2014
201406-04-201520-07-2017Officieel verhuisd naar VWL. Nog een paar maanden inkomen in NL. Vanaf november inkomen in VWL.
201516-04-2017*??Gehele jaar inkomen in VWL.
201616-04-2017??Tot en met april inkomen in VWL. Vanaf mei inkomen in NL. Geldnerd HQ gekocht, overdracht eind november.
201703-03-201815-06-2018?

(*) Aangifte aangepast, oorspronkelijke aangifte op 24-09-2016

Het laatste contact met de Belastingdienst over de Aangiftes 2015 en 2016 dateert inmiddels alweer van april 2017. Ik heb toen per e-mail een aantal vragen beantwoord en nadere informatie opgestuurd.

Dus nu twijfel ik. Toch maar eens bellen? Ik heb een potje in mijn Buffer staan hiervoor. Even zoeken op internet vertelde mij dat de Belastingdienst mijn aangifte binnen 3 jaar moet verwerken, vermeerderd met de duur van eventueel uitstel van aangifte. Dat betekent dus dat ze nog tot medio april 2020 hebben. Voorlopig laat ik ze dus maar gewoon even rustig hun gang gaan.

Heb jij nog iets te verrekenen met de Belastingdienst?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Team CF

  Sterkte! Bij ons heeft het ook even geduurd, net de laatste bevestigingen binnen van 2015 (het jaar dat we terug kwamen uit een VKL). Kwamen aardig in de buurt van die 3 jaar 🙂

 2. dertigermetkids

  Wij hebben altijd wel hetzelfde jaar de voorlopige en/of definitieve aanslag ontvangen. Maar hier geen ingewikkelde zaken met buitenland etc. Enige spannende is elk jaar weer of ik gewoon zakelijk aangifte mag doen of niet 😉 ze willen een gastouder nog wel eens zien als hobbiest oid terwijl ik voldoe aan alle eisen van ondernemer. Vorig jaar hebben ze het geprobeerd om flink wat gastouders af te keuren als ondernemer. gelukkig heeft het gerechtshof dat tegengesproken 😉 en druipt de belastingdienst af met de staart tussen de benen en kunnen we gewoon zakelijk aangifte blijven doen als we aan de voorwaarden voldoen (urennorm, reclame, minimaal 3 klanten etc) Toch wel heel blij mee, scheelt een flink bedrag betalen! (zelfstandigenaftrek)

  Dit jaar was ik en de boekhouder op tijd met aangifte doen dus over 2017 hebben we beide al ontvangne. alleen het geld van mn man komt woensdag nog. Dat van mij had ik 2 weken geleden al. Kan gelijk weer door naar de spaarrekening 😉

 3. De budgetman

  Ik moet nog aangifte doen over 2017. Ons buitenlands reisje heeft voor uitstel gezorgd.

 4. Ontsladebaas

  Ik heb niks meer te verrekenen met de belastingdienst. Maar dan was mijn aangifte dit jaar ook erg simpel. Inkomen uit loondienst, koophuis dus een beetje HRA, en dat was het wel. Geen verdere aftrekposten, buitenland, of te verrekenen aan- of verkoop van een woning.

Reacties zijn gesloten.