Zorg toch anders?

Afgelopen week keek ik naar mijn zorgverzekering. De blogpost leverde de nodige reacties en nieuwe informatie op, en dat was ook precies de bedoeling. Maar ook daaromheen kreeg ik nog nieuwe informatie en nieuwe inzichten. Dat is mooi, want betere informatie biedt kans op betere besluiten. Tijd dus om nog even extra stil te staan bij de zorgverzekering voor 2021.

Zorgen om het zorgplafond?

Een term die ik ooit al wel was tegengekomen, maar blijkbaar had verdrongen, was het ‘zorgplafond‘. ook wel bekend als volumeplafond of omzetplafond. Waar het om gaat is dat een verzekeraar en een zorgverlener een contract afsluiten met een maximum. Is dat aantal behandelingen bereikt dan moet er opnieuw onderhandeld worden.

Dat leidt af en toe tot ‘gedoe’ en kan betekenen dat je als patiënt voor -niet-spoed behandelingen naar een andere zorgverlener moet uitwijken. Ik heb inmiddels gelezen dat vrijwel alle zorgverzekeraars met zorgplafonds werken, alleen enkele kleinere specifieke (en duurdere) verzekeraars niet. Hier kan ik dus niet zoveel mee, anders dan hopen dat ik er nooit mee te maken krijg. Het heeft dus op dit moment verder geen impact op mijn  keuze voor de verzekeraar.

Kan Dit Zo?

Overigens stuurde Ditzo (we zijn er klant) mij een ongewenste reclame-mail met de claim dat ze de goedkoopste zorgverzekering in Nederland zijn met vrije ziekenhuiskeuze en huisartsenkeuze. Die claim heb ik niet kunnen verifiëren bij de Consumentenbond. Ik blijf uitkomen op een jaarpremie van € 1.097 bij Ditzo (€ 27 duurder dan bij AnderZorg), en volgens de Consumentenbond is hun ziekenhuiskeuze ‘zeer ruim’.  Dat is iets anders dan ‘volledig’.

Verder kreeg ik de vraag waarom ik Jaaah (onderdeel van ONVZ) niet als kanshebber beschouwde. Dat komt omdat dit het eerste jaar is dat zij actief zijn. Er is dus geen informatie over hun klanttevredenheid.

Zorgen om AnderZorg?

Mijn huisarts en alle ziekenhuizen hier in de omgeving zijn gecontracteerd door AnderZorg, dat had ik al eerder gecontroleerd. Toen ik mij nog wat meer inlas op het pakket bij AnderZorg, zag ik nog wel iets dat nader onderzoek vroeg. Zij bleken maar 30% van de apotheken te hebben gecontracteerd. En daarbij niet mijn vaste apotheek. Ik heb even gekeken welke apotheken wel onder contract staan, en  Er zijn genoeg geschikte apotheken in de buurt. Het betekent dus alleen maar dat ik mij even in moet schrijven bij een andere apotheek als ik overstap naar AnderZorg.

CZ direct goedkoper?

Op dit moment ben ik verzekerd bij CZ. Maar in de lijstjes dook ineens ook CZ Direct op. € 100 Goedkoper dan CZ en € 70 duurder dan AnderZorg. ik heb nog even gekeken naar de verschillen tussen CZ en CZ Direct, en die zijn minimaal. CZ Direct heeft minder aanvullende verzekeringen (maar die wilde ik toch al niet) en vergoedt maar maximaal 65% bij zorgverleners zonder contract. Bij mijn huidige CZ-verzekering is dat 75%.

Tussenstand

Het blijft een bijzondere ‘markt’, die zorgverzekeraars. De grote merken hebben allemaal merken en merkjes die het hele spectrum bestrijken, en verder zijn er allerlei grotere en kleinere verzekeraars voor specifieke doelgroepen en niches. En dat allemaal voor een basisproduct dat identiek is, waarvan de grenzen bij wet bepaald zijn en jaarlijks door de overheid in meer of mindere mate bijgesteld worden. Alleen op de aanvullende verzekeringen en de klantenservice kunnen de verzekeraars zich nog van elkaar onderscheiden. En dat lijkt steeds lastiger te worden, waardoor de verzekeraars strenger worden in de acceptatie. Het heeft alle signalen van een ‘eindig stelsel’ in zich.

Hier is de tussenstand dat ik nog steeds van plan ben om over te stappen naar AnderZorg. Dat bespaart me op jaarbasis € 170, en dat vind ik zeer de moeite waard. De zorgverzekering blijft toch één van de grotere posten in mijn begroting, dus daar wil ik best even wat tijd aan besteden om de juiste keuze te maken.

Heb jij je de afgelopen week ook verdiept in jouw zorgverzekering?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Geld Coach

  Vergeet ook niet dat als je een aanvullende verzekering wilt hebben, dit niet per se bij de verzekeraar van je basisverzekering hoeft af te nemen. Die kan je dus afzonderlijk gaan shoppen.

  1. GeldHamster ?

   Voordeel is ook dat je t/m 31 januari hebt om een aanvullende verzekering af te sluiten. Stel je krijgt onverhoopt overdachte zorgbehoefte in januari dan kan het slim zijn om alsnog een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

   Nadeel is wel dat je vaak een toeslag betaalt ten opzichte van de reguliere premie voor een aanvullende zorgverzekering als je die bij een andere zorgverzekeraar afsluit.

   1. Geldnerd

    Een huis dat in brand staat kun je ook niet meer verzekeren… Ik wens je succes met proberen in januari een aanvullende verzekering af te sluiten zonder te frauderen als je al een zorgbehoefte hebt.

  2. GeldHamster ?

   Voordeel is ook dat je t/m 31 januari hebt om een aanvullende verzekering af te sluiten. Stel je krijgt onverhoopt onverwachte zorgbehoefte in januari dan kan het slim zijn om alsnog een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

   Nadeel is wel dat je vaak een toeslag betaalt ten opzichte van de reguliere premie voor een aanvullende zorgverzekering als je die bij een andere zorgverzekeraar afsluit.

   Edit: spelfoutje^

 2. DutchRN

  Ja, ik kom in aanmerking voor collectiveitskorting, maar dat geeft mij een duurdere polis met dingen die ik niet nodig heb (gelukkig)
  Ik zit al jaren bij Anderzorg met het hoogste vrijwillige eigen risico. Bevalt prima.

 3. GeldHamster ?

  Vrijwel alle zorgverzekeraars werken met een zorgplafond inderdaad maar maken vaak een uitzondering met de restitutiepolis. Bij FBTO hanteren ze bijvoorbeeld standaard een zorgplafond maar maken een uitzondering bij de restitutiepolis. Hopelijk kan je er toch nog wat mee mocht je het willen meenemen in jouw keuze. Dit bespaart je gelijk weer de moeite om van apotheek te wisselen.

  Bij de Ditzo combinatiepolis heb je wel volledige keuze bij alle zorgaanbieders maar wel met de bijbehorende nadelen die horen bij dit type polis t.a.v. vergoedingen bij niet gecontracteerde zorg. Ze zijn de goedkoopste met een combinatiepolis zorgverzekering waarmee het bericht van Ditzo wel klopt. Je hebt Anderzorg waarschijnlijk vergeleken met de naturapolis van Ditzo en dan klopt het wat je schrijft. Ze zijn niet goedkoper. Behalve het gekke feit dat er bij Independer volledige keuze staat bij de natura verzekering van Ditzo voor ziekenhuizen en bij de Consumentenbond ‘Zeer ruime keuze’. Blijkbaar zijn er soms verschillen in de zorg keuze tussen vergelijkers. Dit verschil viel mij ook op de zorgverzekering Jaaah als je die vergelijkt bij Zorgkiezer en Independer. Bij Independer stond volledige keuze ziekenhuizen en bij Zorgkiezer niet.

  Succes met de uiteindelijke keuze 😉

  1. Geldnerd

   Bij een aantal verzekeraars geldt het zorgplafond niet bij een restitutiepolis inderdaad. Maar ik vind het prijsverschil tussen restitutie en natura te groot, zoveel geld is het me eigenlijk niet waard.

   1. GeldHamster ?

    @Geldnerd m.b.t. fraude etc. huis in de fik. Beetje flauwe opmerking. (Reply op die comment is niet mogelijk).

    Als je fysio opeens alsnog nodig hebt in januari waarom zou je jezelf er niet alsnog voor verzekeren? Of misschien is iemand vergeten de aanvullende verzekering af te sluiten omdat ze dachten dat de basisverzekering het wel zou dekken. Het is slechts een tip die ook soms geld kan besparen. Iedereen heeft het recht in Nederland om t/m eind januari een aanvullende verzekering alsnog af te sluiten. Dit is zeker geen fraude.

    “Je bent niet verplicht bij dezelfde zorgverzekeraar een aanvullende zorgverzekering af te sluiten als waarbij je een basisverzekering hebt afgesloten. In tegenstelling tot de basisverzekering kun je de aanvullende wel wijzigen na 1 januari. Tot en met 31 januari heb je de tijd om deze nog te gaan afsluiten. Let er wel op dat zorgverzekeraars hogere premies kunnen vragen als je enkel een aanvullende zorgverzekering afsluit bij hen.”
    Bron: via Google

    1. Geldnerd

     Helemaal niet flauw. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht. Voor de aanvullende verzekering is die er niet. De verzekeraar mag selecteren en doet dat ook. En vraagt meestal of je al onder behandeling bent of verwacht dat je het komende jaar behandeld moet worden. Als je dan ‘nee’ opschrijft terwijl je weet dat het ‘ja’ is pleeg je fraude. Zo zijn de regels nou eenmaal. Zie ook dit bericht van de Consumentenbond.

     Op dit blog zal ik mensen nooit aanmoedigen om de regels te breken.

    2. GeldHamster ?

     @Geldnerd natuurlijk zeg je in zo’n geval ‘Ja’. Op die manier bedoelde ik het ook niet om je alsnog frauduleus aanvullend te verzekeren in januari. Indien je niet wordt geaccepteerd kun je je bij een andere zorgverzekeraar proberen te verzekeren. Wat ik ermee bedoelde is dat de mogelijkheid er is om je aanvullend te verzekeren. Inderdaad wel de kans dat je niet geaccepteerd wordt en natuurlijk altijd eventuele vragen eerlijk beantwoorden. Nu snap ik ook waarom je hierop zo fel bent. Sorry voor deze tip! Haha…

    3. Geldnerd

     Nu is het helder, dank!

 4. Lot

  Ik zit al jaren bij VGZ met best aanvullend en 1000 euro tandarts 75%.
  Nu ga ik wel vergelijken want ik wil meer fysio dan de 20 uit aanvullend pakket en meer alternatieve zorg dan 500. Ook krijg ik pedicure vergoed voor reumatische voet.

  Een vraag die ik heb: Ik heb een doorlopende machtiging voor steunzolen, kousen en versteviging onder schoen voor beter afwikkeling. Artrose zit en voet heb al pen erin middevoetbeentje en 2 nieuwe knieen.
  Moeten al die doorlopende dingen opnieuw worden aangevraagd bij een nieuwe zorgverzekering?
  Weet iemand dat?

  1. Geldnerd

   Goede vraag! Ik heb even op internet gezocht en het lijkt erop dat verschillende verzekeraars daar verschillend mee omgaan. Mijn advies zou zijn om vooraf even te bellen naar de verzekeraar waar je naartoe wil overstappen om het te vragen.

   1. Lot

    Ja dat was ik ook al van plan als ik een verzekeraar heb uitgezocht waar ik wel naartoe zou willen. Kwam er ook niet uit, gelukkig ben ik dan niet de enige die het niet kan vinden altijd geruststellend.

  2. Jesse

   Een lopende machtiging gaat gewoon mee naar je nieuwe verzekeraar. Voor de zekerheid zou ik even contact opnemen met je nieuwe verzekeraar. Als ik je een tip mag geven zou ik je polis niet op 31 december aanvragen maar ruim daarvoor. De betreffende afdelingen hebben het altijd druk. Mocht er dan iets fout gaan hebben ze voldoende tijd dit te herstellen zodat je vanaf 1 januari gewoon je zorg kan ontvangen.

   1. Lot

    Dank voor je antwoord Jesse, dat zou mooi zijn. Ik laat het gelukkig nooit op het laatste moment aaankomen.

 5. Geldsnor

  Goedkoopste polis die ik kon vinden, geen aanvullende verzekering en maximaal eigen risico. Helaas is dat maar 885 EUR, ik zou alles tot 5.000 EUR acceptabel hebben gevonden.
  Ik heb mijn huisarts nog nooit ontmoet, heb geen idee waar de apotheek is (en er dus ook niet “ingeschreven”) en het ziekenhuis ken ik alleen van de geboortes van de kinderen. Nog nooit een fysiotherapeut in het wild gezien ook.

  Ik woon in een klein dorpje met de dichtstbijzijnde stad 20km verderop en een streekziekenhuis 10km verderop. Groot academisch ziekenhuis op 18km afstand.

  Ik ben brildragend maar dit kost me 72 EUR per 2 jaar (3 EUR per maand, spaarplan van Hans Anders wat inmiddels niet meer wordt aangeboden). Daar heb ik geen aanvullende verzekering voor. Hetzelfde geldt voor de tandarts. Ik heb nog nooit een gaatje gehad en heb geen verstandskiezen. Tevens ontbreken er nog eens 4 kiezen. Ik heb dus ook minder kans op gaatjes, want ik heb minder tanden 🙂 (te weinig ruimte in mijn kaken).

Reacties zijn gesloten.