Wonen in het buitenland

Het is nu bijna voorbij, maar de afgelopen jaren leefde Geldnerd een expat-leven in een Ver en Warm Land (VWL). En dat zorgt nog wel voor wat uitdagingen op het gebied van persoonlijke financiën. De meeste mensen denken bij expats aan veel vliegen en hoge inkomens. En dat klopt ook wel :-). Maar er zitten ook andere kanten aan het expatbestaan.

Budgetteren is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig. Vooraf is het vaak lastig om een idee te krijgen wat je daadwerkelijk uit gaat geven als je in een buitenland woont. In VWL zijn bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen en zaken als elektriciteit en water veel duurder dan in Nederland. Terwijl de mensen hier echt wel minder verdienen dan in Nederland. Ons stroomverbruik is ook heel anders (airconditioning en de koelkast zijn samen 70%…). Pas na anderhalf jaar had ik het gevoel dat ik alles een beetje in het zicht had.

Daarnaast hebben we te maken met Wisselkoersen. Vriendin werkt hier maar krijgt in Nederland in Euro’s betaald. Geldnerd werkt hier en krijgt in de lokale valuta betaald, die gekoppeld is aan de dollar. In de afgelopen twee jaar was de laagste koers € 1,00 = US$ 1,05 en de hoogste koers € 1,00 = US$ 1,35. We verrekenen onderling per maand, maar daar heb ik (uiteraard) wel een stevige spreadsheet voor gebouwd die alles automatisch omrekent op de actuele wisselkoers van de betaaldag.

Belastingen kunnen ook een stuk ingewikkelder worden. Begin december stond er een lange rij (wachttijd meer dan twee uur) voor het Belastingkantoor in VWL, omdat mensen hun (papieren) belastingformulier in moesten leveren. De Belastingdienst alhier is berucht, achterstand is ongeveer 5 jaar en je krijgt nooit geld terug, het wordt altijd weer verrekend met volgende aanslagen. Geldnerd heeft geluk, door z’n specifieke situatie zijn hij en Vriendin gewoon belastingplichtig in Nederland (ik heb er al eens over geschreven). Gelukkig kunnen wij dus gewoon elektronisch aangifte doen in Nederland. Maar door de bijzondere situatie wacht ik nog op een oordeel over mijn Aangifte 2014, daar zijn de buitenland-deskundigen van de Belastingdienst nog mee bezig. Ik vraag dus maar uitstel aan voor mijn Aangifte 2015.

Wonen in het buitenland kan ook impact hebben op je Pensioen. Sowieso bouw je minder AOW op, 2% per jaar dat je niet in Nederland voor de AOW verzekerd bent geweest. Geldnerd bouwt nog wel gewoon in Nederland pensioen op. Via mijn werkgever in VWL bouw ik ook een klein pensioen op, maar onder de hier geldende regels kan ik dat een aantal jaren na mijn vertrek uit laten betalen. Ik zie dat dus maar even als ‘uitgesteld salaris’.

Service is hier op sommige vlakken ook niet wat we gewend zijn. We kunnen hier wel internetbankieren, maar overboeken van de ene naar de andere bank in dit land kost soms wel drie dagen. Ook worden vrijwel overal kosten voor gerekend, bijvoorbeeld geld opnemen bij een geldautomaat van een andere bank. ‘Bankieren’ is hier een stuk duurder dan in Nederland.

In VWL kun je ook niet zomaar alles kopen. Veel (vooral luxe) goederen zijn er gewoonweg niet verkrijgbaar. Dat zorgt automatisch wel voor een soort van ‘consuminderen’: wat er niet is kun je ook niet kopen! Dure kledingwinkels hebben we dan wel weer, voor de Amerikaanse toeristen.

Groetjes van Geldnerd!Is het dan niet leuk in het buitenland? Zeker wel. 365 dagen per jaar buiten kunnen eten, een temperatuur die vrijwel nooit beneden 26 graden ’s nachts zakt. Prachtige stranden, zeewater van 28 graden, en als je je hoofd onder water steekt zit je in een tropisch aquarium. Dus daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad!

Zou jij wel eens een tijdje in het buitenland willen wonen en werken? En waar dan?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Siebrie

  Ik ben een Nederlander in Belgie, en het betalingsverkeer is precies zoals jij beschrijft; daarvoor hoef je niet naar een VWL ?

 2. amber tree

  In een VWL wonen lijkt me wel wat. Op dit moment heb ik de energie er niet voor om het gezin (2 kids onder de 6) mee te nemen. Kudos aan de mensen die het wel doen.

  Ooit heb ik wel eens 4 maaanden in Sao Paulo gewerkt… ALs je tijd in het VWL even leuk is, dan heb je best wel een paar topjaren achter de rug.

  Is het beatlingsverkeer in Nederland dan zo anders? In Belgie wordt door de banken gewoon SEPA toegepast: vandaag voor de cut-off invoeren, morgen op de rekeing van de begunstigde…

  1. Geldnerd

   Voor Amber Tree en Bouk: om me heen zie ik juist dat veel mensen het makkelijker vinden om met kleine kinderen in het buitenland te wonen. Kleine kinderen passen zich makkelijker aan, en het geeft ook minder gedoen met scholen en dergelijke. Mensen willen veelal terug naar Nederland als kinderen naar de middelbare school gaan.

   1. Bouk

    Dat klopt idd, alleen mijn dochter is nu zover dat ze naar de middelbare school gaat, voor mijn zoon duurt dat nog even gelukkig. Vorig jaar hebben we ook met restauranteigenaar erover gehad. Alleen onze prive situatie is nog niet zover dat we kunnen emigreren. Hun vader wil de kinderen natuurlijk ook dicht bij zich hebben….Maar we wachten rustig af.

 3. Meneer en Mevrouw

  Ik heb een tijdje in België gewerkt, telt dat ook? 😉

  Ook een half jaar in het buitenland gestudeerd, erg gaaf. Ik kom voor m’n werk al redelijk veel in het buitenland dus mag niet klagen. Het verruimt zeker je blik! Daarom is reizen ook zo ontzettend leuk!

 4. Bouk

  Ik zou heel graag naar het buitenland toe willen, wonen en werken!! En dan op het heerlijke tropische Curacao….Mijn broer heeft er ook gewoond en gewerkt, ben er zelf een aantal keren geweest en het lijkt mij gewoon fantastisch om dat mee te mogen maken in je mensenleven…..Maar of het er ooit van kan gaan komen, geen idee. Ik zit nu met praktische zaken waardoor het niet kan ( denk aan gescheiden, 2 kids hebben die erg jong nog zijn ). Maar ik hou het in mijn achterhoofd……Geen idee waar jullie zitten, maar het klinkt als die kant van de wereld….

  1. Geldnerd

   Het is in de buurt ja….

   1. Bouk

    🙂 top! Heb ook geen idee waar te beginnen hoor, maar we sparen nu eerst om er eens wat langer dan 16 dagen heen te kunnen en dan eens rustig rondkijken wat er mogelijk is….

Reageren is niet mogelijk.