Belasting betalen?

Bij Zuinigaan zag ik een berichtje over de betaaldatum voor de belastingen, aangifte 2014. Zelf wacht ik nog op bericht van de Belastingdienst over 2014. Dat heeft alles te maken met mijn complexe fiscale situatie. Ik woon en werk in het Verre Warme Land, maar ik ben belastingplichtig in Nederland (ja, er zijn gevallen waarin dat zo is). Voordat bepaald was dat ik belastingplichtig ben in Nederland, had ik er al heel wat correspondentie opzitten met de Belastingdienst. Dat ging overigens heel snel en heel correct. Het is ook best ingewikkeld. Ik bouw in Nederland pensioen op en betaal daar premie voor, mijn vermogen staat in Nederland, ik werk hier en heb hier inkomen, daar wordt ook weer lokaal belasting over ingehouden die eigenlijk verrekend moet worden.

Zelf ben ik in elk geval blij dat ik niet te maken heb met de Belastingdienst in dit Verre Warme Land. Er is een achterstand van minimaal 5 jaar. Alles gaat nog op papier en van elektronisch aangifte doen of voorinvullen hebben we nog niet gehoord. En als je geld terugkrijgt wordt dat voor het gemak alvast verrekend met aanslagen voor daaropvolgende jaren, want de overheid hier heeft onvoldoende geld om iedereen terug te betalen waar men recht op heeft. Er wordt veel geklaagd, maar de meeste mensen ondergaan het gelaten. Het hoort er een beetje bij, lijkt het.

Het zou me niet verbazen als de Belastingdienst alhier mij binnenkort toch ook papieren voor de aangifte 2014 gaat sturen. Dat zal dan nog wel een heel bureaucratisch gevecht gaan worden om dat weer recht te zetten.

Keurig op tijd heb ik elektronisch aangifte gedaan in Nederland. En rond 1 juli kreeg ik keurig bericht dat men meer tijd nodig had voor de beoordeling van mijn aangifte. ‘De Belastingdienst doet haar best om uw aangifte te beoordelen voor….’ 31 maart 2016. Ik wacht rustig af. Ik moet over 2014 namelijk een leuk bedrag terugkrijgen. En als dat lang duurt, dan moet de Belastingdienst daar wettelijke rente over betalen. En die is hoger dan de rente van mijn spaarrekeningen.

Ben je al wat minder ongelukkig met de Nederlandse Belastingdienst na het lezen van dit bericht?