‘Sustainable’ is een verschrikkelijk modewoord

In Nederland zijn we dol op Engelse woorden. Zo ook op het woordje ‘Sustainable’. In gewoon Nederlands: duurzaam. Duurzaam is goed. Duurzaam is belangrijk. Duurzaam riekt naar goed voor het milieu en de wereld en het klimaat zorgen. En wie (behalve het kabinet Rutte 3) wil dat nou niet? Het nadeel van goede dingen is dan wel weer dat ze in deze slechte wereld vaak misbruikt worden. Want aan het goede gevoel van mensen valt veel geld te verdienen. Consumenten zijn dom en laten zich graag belazeren, weten de marketingmensen. Dus als je ze het idee geeft dat ze goed bezig zijn, zijn mensen al gauw tevreden en kijken ze niet echt verder dan hun duurzame neus lang is.

Zelf beleg ik in kernenergie, wapens, fossiele brandstoffen, alcohol, tabak, en al het andere dat deze wereld slecht maakt. Via de breed gespreide indexfondsen ben ik namelijk ook aandeelhouder in bedrijven die dat soort dingen produceren. Soms zou ik willen dat het anders was, maar ik ben ook een luie en gemakzuchtige belegger. Te lui om op onderzoek uit te gaan en indexfondsen te vinden waar ze misschien uit gefilterd zijn. Een beetje is dat ook omdat ik weet dat, met al het kwaad dat ze doen, het wel bedrijven zijn die meestal een goed rendement maken. En dat wil ik eigenlijk niet missen. Iets met een gewillige maar ook hebberige geest en zo…

Sommige mensen hebben meer geweten dan Geldnerd. En die mensen gaan dus op zoek naar betere, groenere, meer duurzame beleggingsmogelijkheden. En daar is de financiële sector uiteraard op ingesprongen. Want die zijn klantgericht en hebben het beste voor met ons en de planeet, toch? Dat hebben we wel gezien tijdens de vorige financiële crisis…

Anyways, er zijn dus plenty beleggingsmogelijkheden om de aarde beter te maken. Met een snelle zoektocht bij Morningstar kom ik alleen al een stuk of 50 ETFs tegen met het woordje ‘Sustainable’ in de titel. Dus als je duurzaam wilt beleggen…

Of is het toch misleiding? Een blogkennis kocht onlangs de Think Sustainable World ETF (TSWE). Daar wordt de wereld beter van, zou je denken. Maar als je dan kijkt naar het lijstje met de grootste posities van dat fonds dan schrik ik toch wel een beetje.. Takeda Pharmaceutical Co, Eli Lilly, Twenty-First Century Fox, Ericsson, AT&T, Nike, Pfizer, Starbucks, Ahold Delhaize, Mastercard, Woodside Petroleum, Walt Disney, Nestle en L’Oreal herken ik niet echt als de meest duurzame bedrijven. En ook Rio Tinto, Novartis, Sony en Unilever roepen bij mij eerder vraagtekens dan enthousiasme op als het over duurzaamheid gaat.

Als je Think om opheldering vraagt, komt de aap uit de mouw. Het idee achter de Think Sustainable World ETF is blijkbaar om een wereldwijde aandelen spreiding te creëren met een ‘duurzaam uitsluitingen beleid’. Het gaat dus helemaal niet om duurzame bedrijven. Je haalt alleen de bedrijven uit de index die zich structureel niets aantrekken van mensenrechten, het milieu, of van wetten en regels. Als je betrapt bent, dan mag je niet mee in deze ETF. Zolang je niet betrapt bent, mag je gewoon meedoen. Deze ETF volgt de Solactive Sustainable World Equity Index en de bedrijven worden op basis van de VFI Richtlijn duurzaam gescreend door het ‘gerenommeerde duurzame researchbureau Vigeo Eiris’.

Tsja. Geen link naar die VFI Richtlijn. Dan word ik al achterdochtig. En ik kan ‘m ook als ik zelf op zoek ga niet vinden. Dus hoe kan ik dan beoordelen of deze richtlijn aansluit bij mijn wensen. Misschien staat er wel in die richtlijn dat ‘ie bedoeld is om consumenten te misleiden, en dat iedereen die niet als boef op de voorpagina van de krant heeft gestaan het predikaat ‘duurzaam’ mag opplakken? Ik weet het niet. Bij de documentatie van Think vind ik wel de ‘Exclusion Principles’. Oordeel zelf.

En dan natuurlijk ook nog het gerenommeerde duurzame researchbureau Vigeo Eiris. De website ronkt en bruist, er zitten 4 vrouwen in de 8-koppige directie en er is een ‘Scientific Committee’. Maar 91% van de aandelen is in handen van beleggingsinstellingen en pensioenfondsen (update juli 2020: de aandeelhoudersinformatie is verdwenen van hun website). Uhuh. Klinkt betrouwbaar. Iets met slagers en eigen vlees keuren en zo.

Het mag allemaal, er worden hier geen regels overtreden of illegale dingen gedaan. Maar voelt het goed? Voor mij niet. Als je alleen kijkt naar het labeltje dat op het fonds geplakt wordt, dan trap je erin. Op deze manier is het natuurlijk niet vreemd dat we geen vertrouwen hebben in de financiële sector. En ik ben zelf niet van plan om die Think Sustainable World ETF in mijn portefeuille op te nemen.

Heb jij ook ‘duurzame fondsen’ in jouw portefeuille?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Ja toevallig die van Think. Na wat zoeken ben ik op een moment ook gestopt met uitpluizen. Ik heb het meer genomen voor het rendement (in verleden en wat ik ervan verwacht).
  Wat betreft je duurzaam-pleidooi: helemaal eens. Ik vind het ook belangrijk om op te letten hoe we met onze planeet omgaan, maar de laatste tijd slaat alles en iedereen door in duurzaamheid. Overal labels, reclamen en wij er maar intrappen als consument. Duurzaamheid gaat niet meer over onze aarde, het gaat over GELD

  1. DA

   Ik ben ook aan het kijken naar goede ETF’s. Welke heeft u allemaal in uw portefeuille?

   Rendement en spreiding + laagste kosten zijn voor mij het meest belangrijk.

   Bvb dank!

   1. DA

    Krijg een error als ik je link open

    1. Geldnerd

     Als het goed is werkt het nu wel.

 2. Duurzaam beleggen is naar mijn mening beleggen in aandelen van bedrijven die volledig circulair werken. Al het andere is niet duurzaam. Maar mijn mening zal wel als te rigide worden gezien 😉

 3. Ms Mimi

  Het kan inderdaad beter maar toch is een substainable fonds als een stapje vooruit t.o.v jouw manier van beleggen.

  1. Geldnerd

   Dat waag ik te betwijfelen. Een *echt* sustainable fonds zou een stapje vooruit zijn. Een fonds waar alleen dat stickertje op zit, maar waar in de praktijk weinig duurzaam aan is, vind ik eerder een stap achteruit. Het sust mensen in slaap door ze te laten denken dat ze goed bezig zijn, terwijl we feitelijk het systeem in stand houden.

 4. Geld is tijd

  Goed dat je je hier in verdiept. Blijft toch apart om te zien hoe de wolven van wolfstreet alles uit proberen te buiten, zelfs de duurzame buzzwords. Het lijken net mensen…

 5. Geldboom

  Toch blijft de consument verantwoordelijk voor waar hij in belegt. Duurzaam beleggen is net als al het andere met het etiket ‘duurzaam’, nu eenmaal duurder. Als je echt duurzaam wilt beleggen moet je dit óf in een ETF/fonds doen waar duurzaamheid écht goed in is uitgezocht (en dus hogere beheerskosten heeft) of zelf veel tijd investering om een duurzame mix uit te zoeken. Een goedkope ETF zoals de Think sustainable is leuk maar hier hoef je niet van te verwachten dat het op en top duurzaam is.

  1. Geldnerd

   In principe ben ik dat wel met je eens. Maar als de drempel zo hoog wordt, zal er niets van terechtkomen. Want (vrijwel) niemand heeft de tijd en de kennis en de toegang tot informatie om dit zelf te kunnen doen.

Reageren is niet mogelijk.