Spreadsheets delen

Geldnerd is dol op spreadsheets. Dat is vrij algemeen bekend. En vooral mijn financiële administratie en beleggingsspreadsheet zitten vol met macro’s die het leven makkelijker maken en het voeren van de administratie terugbrengen tot (bijna) één druk op de knop. Daar ben ik best wel een beetje trots op.

Regelmatig krijg ik de vraag om meer details te geven, of om de spreadsheets te delen. Dat wil ik best doen. Maar ik worstel nog een beetje met de manier waarop. Uiteraard zou ik mijn persoonlijke gegevens verwijderen, maar dat maakt mijn worsteling niet kleiner. Want de spreadsheets zijn helemaal op mijn persoonlijke situatie (en de banken en beleggingswebsites waarmee ik werk) geschreven. En daarnaast moet je behoorlijk wat weten van Excel en Visual Basic om er echt mee aan de slag te kunnen. Kun of wil je dat niet, dan kun je beter met een kant en klaar pakket aan de slag.

Ik kan natuurlijk ook een serie blogjes schrijven, en in ieder bericht een functie toelichten. Hoe is de logica opgebouwd en hoe heb ik het geprogrammeerd, inclusief de Visual Basic code. Maar ja, aan één functie heb je ook weinig. Het is de combinatie en het samenspel die het interessant maakt. En volgens mij zitten veel lezers niet te wachten op nog meer ‘nerdy’ berichtjes met programmacode en technische verhalen. Of toch wel?

Kortom, ik ben er nog niet uit. Dus dacht ik: laat ik het gewoon eens aan jullie voorleggen. Wat lijkt jullie een goede manier om dit te delen? Of kan ik dat maar beter niet doen omdat er dan massaal afgehaakt wordt? Of hebben jullie sowieso geen behoefte aan spreadsheets?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ik wil heel graag je sheets ontvangen. Ik weet niet of er in de VBA wat commends zitten, maar een korte functionele uitleg erbij is welkom. Mijn eigen excel staat ook vol met custom made functies, maar ik ben ook vooral benieuwd naar wat anderen hebben gebouwd en of ik mijn eigen excel nog kan verbeteren.

 2. hypotheekweg

  Heel graag. Mijn excel kennis is best aardig al zeg ik zelf, maar verder dan visual basic for dummies ben ik nog niet gekomen…
  Dus ik heb nog (te) veel handacties in mijn sheets…

 3. Leonard

  Ook ik ben erg geïnteresseerd in je tool en zou hem dan ook graag ontvangen. Ikzelf ben ook bezig met een eigen tool, maar juist het stuk hoe anderen het doen maakt het zo interessant. Op die manier kan ik mijn eigen tool weer verbeteren. Visual Basic lezen gaat prima, maar schrijven lukt mij nog niet, waardoor ook ik teveel onnodige stappen in mijn tool heb.

 4. Marjolein

  Ik had van het weekend een spreadsheet van Hypotheekweg blog gebruikt, dit ging over annuitaire hypotheek en wat er gebeurt met extra betalingen. Echt super handig. Een soort huishoudboekje lijkt me ook fijn, maar ik weet zelf niet hoe ik dat samenstel.
  Mijn investeringen houd ik alleen bij dmv de statement die ik krijg, alhoewel ik dat ook wel zou willen bijhouden. Maar dat lijkt me ingewikkeld met automatisch transfer van Classic B to A en herinvestering dividends enzo. Geen idee.

Reageren is niet mogelijk.