Spaarpercentage 4,9%

Bij ons, de financiële bloggers, is het Spaarpercentage een bijna heilige indicator. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven als percentage van je inkomsten. Oftewel, hoe snel laat je het geld groeien dat beschikbaar is voor financieel onafhankelijk worden? We schrijven er dan ook graag over. En ik lees er ook graag over. Zowel bij individuele bloggers als voor hele landen.

Dan vind ik het dus interessant om te lezen dat het Spaarpercentage in de Verenigde Staten 4,9% was in 2016. En dan denk je natuurlijk: dat doen we in Europa véél beter… Maar dat valt tegen: in 2015 (laatste beschikbare cijfers) was het Spaarpercentage in de EU 4,4%. Nederland doet het wel iets beter met 11,9%, lees ik bij de OECD. Maar volgens mij is dat inmiddels ook lager, want in 2016 hebben we niet veel gespaard.

Dan ben ik toch extra blij met mijn eigen spaarpercentage. En jij?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Chris

  Zeker wel! De afgelopen 2 jaar zitten we gemiddeld op 35% Niet zoveel als de hardcore FIRE adepten, maar het blijft ook de balans zoeken tussen yolo en frugal.

 2. niettot71

  Met een savingsrate van nog geen 5% zou ik diep droevig zijn. De wel bekende MMM geeft aan dat er dan pas na 66 jaar werken gestopt kan worden met werken. Nu is dat op Amerika gericht waar er minder sociale vangnetten zijn, maar toch… Blij dat wij zelf rond de 33% savingsrate zitten.

 3. Nona

  Tja, wel erg eigenlijk he?
  Ik weet echt niet wat ons spaarpercentage is.
  Tel ik de inkomsten van mn twee kleine bedrijfjes erbij? Want die wil ik houden tijdens onze financiële onafhankelijkheid.
  Tel ik er de inkomsten uit activa bij?
  Tel ik er de premies en tegemoetkomingen bij die we krijgen?
  Erg moeilijk vind ik dat allemaal…

  1. Geldnerd

   Uiteindelijk kies je zelf wat je erbij telt en wat niet, er is geen ‘wettelijk vastgelegde’ definitie. Zelf tel ik alle inkomsten mee.

  2. Ontsladebaas

   Zelf tel ik alle netto inkomsten mee, behalve die uit activa (dus rente en dividend tellen niet mee). Dat zie ik als rendement en niet als inkomen.

 4. Meneer & Mevrouw

  Toch bijna 5x hoger percentage dan gemiddeld vorig jaar! Dit jaar zal dat wel een stuk minder zijn maar het verschil is wel goed benut!

 5. Marjolein

  Dit jaar is mijn percentage ongeveer 50-52%. Doel is consistent 60%. De extra aflossing van de hypotheek in januari gaat daarbij zeker helpen….

 6. Hypotheekweg

  Ook wij zijn blij met ons veel hogere spaarpercentage van 35% of meer..

Reacties zijn gesloten.