Minder dan een miljoen

201512 DinosaurHet voelt een beetje alsof ik bij een uitstervende diersoort hoor. Op dit moment houden nog 970.000 Nederlandse huishoudens zich bezig met direct beleggen. Uiteraard zijn er veel meer huishoudens die indirect beleggen (via een levensverzekering of hun pensioen), maar ‘zelf beleggen’ wordt dus nog maar door 13% van de huishoudens gedaan. Ten tijde van de dot-com-crash was dat ongeveer het dubbele. Dat blijkt uit een rapport van het AFM, dat ondermeer door Morningstar werd gesignaleerd.

Waarom is dit belangrijk? De overheid verwacht van ons dat we steeds meer zelf de verantwoordelijkheid nemen voor onze financiële toekomst, bijvoorbeeld waar het gaat om ons inkomen na het pensioen. Dat wordt een stuk lastiger als we afhankelijk zijn van het rendement op sparen. Het wordt dus bijna onvermijdelijk om te gaan beleggen voor een gezonde financiële toekomst.

De ‘gemiddelde belegger’ wordt omschreven als ‘ouder, hoger opgeleid en meer vermogend dan de gemiddelde persoon’. Het aloude beeld van ‘beleggen is voor de rijken’ wordt dus wel een beetje in stand gehouden. Terwijl dat volgens mij echt niet zo hoeft te zijn.

Wat houdt jou tegen om te gaan beleggen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. johmar

  Nou om te kunnen beleggen,heb je toch eerst wel voldoende geld nodig, want alhoewel je ook met kleine bedragen kunt beleggen, je moet wel eerst geld overhouden om te kunnen beleggen en daarnaast zul je toch ook een buffer moeten hebben, want beleggen met al je geld is niet verstandig, want wat als je pech hebt met bijvoorbeeld je w as machine die kapot gaat, dan is het niet handig als je eerst geld moet vrij maken en daarvoor dan misschien met verlies je belegging vrij te maken

 2. anoniem

  Ik ken niemand uit mijn directe omgeving die zelf belegt. Wanneer iemand je daar wegwijs in kan maken lijkt me dat een stuk handiger. Bij welke broker moet je zijn? Waar moet je op letten? Wel niet verkopen? Wat ga je kopen en wat juist niet.
  Is indexbeleggen de beste optie of juist zelf doen.
  Hoe gaat het met een broker in het werk enz..enz..

  1. Geldnerd

   Herkenbaar! Mij is het met de paplepel ingegoten, maar je kunt online veel informatie vinden. Blogs (zoals de mijne), sites als morningstar.nl, en sommige aanbieders van beleggingsdiensten bieden ook (gratis) online cursussen.

 3. het rijke wijf

  Hmmm… Beleggen doe ik nog niet. Ik kan niet zo goed tegen (mijn) verlies. Aangezien het risico bestaat dat er geld ’te verliezen’ valt weerhoudt mij daardoor redelijk.

  1. Geldnerd

   Dat kan een vervelend gevoel zijn, ja. Ik realiseerde mij op een gegeven moment dat sparen ook ‘geld verliezen’ is. Inflatie, vermogensrendementheffing, de koopkracht van mijn spaargeld daalde met een paar procent per jaar….

Reageren is niet mogelijk.