Kat-en-muis-spel met Yahoo rond koersinformatie

Geldnerd is een fervent gebruiker van GnuCash. Met dat open-source boekhoudpakket doe ik mijn financiële administraties. Ook een deel van het beheer van mijn beleggingen. Ik heb hiervoor de Finance::Quote module geïnstalleerd. Die is geschreven in Perl. Elke week druk ik een keertje op een knopje, en dan worden de meest recente slotkoersen van de fondsen in mijn portefeuille binnengehaald. Ook worden de wisselkoersen binnengehaald. Gemak dient de mens.

Finance::Quote (F::Q) werkt met allerlei bronnen. Mijn favoriet is Yahoo. Ooit één van de grote internetbedrijven. Nu een beetje marginaal. Het voordeel van het gebruiken van Yahoo is dat ik alle fondsen uit mijn portefeuille op één plek heb. De zeven ETFs uit mijn huidige portefeuille staan namelijk op drie verschillende beurzen genoteerd.

FondsSymboolBeurs
Trackers Robo-Stox Gl Robotics and Automation ETFROBO.MIBorsa Italiana Milaan
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRL.ASEuroNext Amsterdam
iShares MSCI World Small CapIUSN.DEXETRA Frankfurt
VanEck Dev Markets Dividend Leaders ETFTDIV.ASEuroNext Amsterdam
Xtrackers II Global Gov Bond UCITS ETFDBZB.DEXETRA Frankfurt
Vanguard FTSE All-World High Dividend YieldVHYL.ASEuroNext Amsterdam
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETFISPA.DEXETRA Frankfurt

Maar met dat soort financiële data wordt natuurlijk ook gewoon geld verdiend. Bij veel providers moet je er een betaald abonnement voor afsluiten. In mijn achterhoofd wist ik dus wel dat de (gratis) beschikbaarheid van de koersinformatie via Yahoo zeer waarschijnlijk eindig zou zijn.

Ik was dus niet verbaasd toen er onlangs paniek uitbrak onder de F::Q gebruikers. Yahoo ‘deed het niet meer’. Gelukkig waren er meerdere wegen die naar Yahoo leiden, en met een relatief eenvoudige aanpassing in F::Q stroomde de koersinformatie wel weer naar binnen. Maar de toon was gezet. Een paar weken later werd ook dit geitenpaadje door Yahoo afgesloten. Weer geen koersinformatie in GnuCash. Ook niet in Portfolio Performance. Zelfde bron, zelfde probleem.

Nu is dat natuurlijk geen ramp voor mij. Feitelijk voer ik momenteel een drievoudige beleggingsadministratie. Ik heb GnuCash. Ik heb Portfolio Performance. En ik ben ook nog aan het schaduwdraaien met mijn oude vertrouwde Excel spreadsheet die ook wekelijks de koersinformatie binnenhaalt via de Aandelen-functionaliteit van Microsoft 365. En mijn beleggingen draaien toch wel door. Mijn strategie verandert niet als ik geen actuele koersinformatie heb. Het is puur voor de lol dat ik van elke week de koersinformatie in mijn systemen wil hebben zitten.

Voor de korte termijn heb ik voor mijzelf een tijdelijk noodverband gecreëerd in mijn Excel beleggingsspreadsheet. Bij het wekelijks binnenhalen van de koersinformatie wordt er nu ook een exportbestandje met de actuele koersen gecreëerd. Dat kan ik dan weer met één druk op de knop importeren in GnuCash. Maar dat is geen oplossing voor de langere termijn. Want ik wil immers definitief afscheid nemen van Microsoft. En ‘voor-elk-fonds-op-een-knop-drukken-die-exporteert-en-daarna-elders-op-een-knop-drukken-die-importeert‘ zijn meer handelingen dan ‘op-een-knop-drukken’.

Afgelopen week kwam er gelukkig een nieuwe versie van F::Q uit waarin het probleem is opgelost. Versie 1.56. De koersinformatie stroomt weer binnen. Met de terechte kanttekening van de ontwikkelaar dat hij verwacht dat Yahoo ook de nu gevonden achterdeur wel af zal gaan sluiten, ‘somewhere between next week and next year’. Het laat me wel weer zien dat het z’n beperkingen heeft om afhankelijk te zijn van één bron. Voor de langere termijn wil ik dus ook andere bronnen van koersinformatie beschikbaar hebben. Liefst gratis uiteraard.

Sowieso ga ik eens kijken of ik mijn beleggingen in GnuCash kan koppelen aan andere bronnen van F::Q, bronnen die nog wel werken. AlphaVantage bijvoorbeeld. Maar mijn broker, SAXO, biedt ook een eigen API met koersinformatie aan. Eens kijken of ik zelf iets kan bouwen dat hier gebruik van maakt, dan ben ik in elk geval verzekerd van actuele koersinformatie zolang als ik klant bij ze ben (en ze de API aan blijven bieden). Google zou ook een bron kunnen zijn, maar daar heb ik al volledig afscheid van genomen en ik wil eigenlijk niet terug (want privacy). Maar ik kan ook nog eens kijken naar Morningstar en andere bronnen. Wel weer een leuk projectje, dit.

Raak jij wel eens iets kwijt waar je erg aan gehecht bent?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. MP

  Bij mij werkt Yahoo nog steeds in Portfolio performance?

  Alternatieve methode voor Yahoo in Portfolio performance zijn overigens -> selecteer bij het fonds onder “historic quotes” voor “table on website” en voer dan in https://markets.ft.com/data/funds/tearsheet/historical?s=NL0012125736:EUR in (dit is een voorbeeld van een NN fonds, vervang het NL nummer door degene die je nodig hebt, even zoeken op de site) en als tweede alternatief deze methode, die data van morningstar haalt, maar wel iets ingewikkelder is: https://forum.portfolio-performance.info/t/import-fund-data-from-morningstar/14516/2

  1. Geldnerd

   Bij mij werkt PP inmiddels ook weer.

 2. Erik

  Op dit moment is er bij Reddit gebruikers ook paniek, omdat Reddit wil dat alle third party apps die de reddit API gebruiken daar flink voor moeten betalen. De hoogte van de kosten betekent in de praktijk dat al die apps gaan stoppen als er niks veranderd.

  1. Geldnerd

   Als Reddit-gebruiker krijg ik dat ook mee, inderdaad. Maar ik hoor bij die schaarse groep die de originele Reddit-app gebruikt…

 3. Maurits

  Ik gebruik al jaren de Alpha Vantage API, die werkt naar behoren. Weet natuurlijk niet of zij al jouw ETFs aanbieden. Ik wist trouwens niet dat Saxo een API aanbiedt, ik zal snel eens kijken of ik een simpele Python integratie kan maken, ik voer mijn transacties nog handmatig in in GnuCash :-(.

  1. Geldnerd

   Ja die transacties is iets waar ik ook naar ga kijken. Sinds Saxo hun Transaction Reports ‘vereenvoudigd’ heeft ben ik ook weer veroordeeld tot handmatige invoer.

Reacties zijn gesloten.