Het bubbelt en het bruist…

Nee, niet in het hoofd of het leven van Geldnerd. Dat is saai als altijd, en dat hoort ook zo. Maar er is wel iets anders dat bubbelt en bruist…

Vriendin is namelijk een liefhebster van bubbeltjeswater. Geldnerd niet, die heeft liever plat water. Al dat gebubbel vind ik niet prettig in mijn mond. Maar een jaartje geleden verscheen er ineens beïnvloed door de reclames die vakkundig ingaan op vermeende besparingen en impact op de planeet een Sodastream apparaat in onze keuken. Want Vriendin dronk gedurende de werkdag te weinig water, en ze hoopte dat ze hiermee meer water zou gaan drinken.

Opa Geldnerd mopperde een beetje binnensmonds over mode-dingetjes en weer iets minder vrije ruimte op het aanrecht. Maar recht van spreken heb ik niet, want Vriendin had het apparaat van haar eigen geld gekocht. En… Het werkt. Ze drinkt gedurende de werkdag beduidend meer water dan voorheen. En dat is gezond.

Het einde van Coca Cola Zero

Maar het werd nog beter. Want Geldnerd en Vriendin hadden al jaren een gedeelde verslaving. Naast koffie was er ook een verslaving aan Coca Cola Zero. We zitten allebei al ons hele leven in ‘Team Coca Cola (Pepsi is smerig)’. Tot afgelopen jaar. Want ergens in 2021 kwam Coca Cola met een ‘nieuwe en verbeterde formule’ voor Zero. Iets wat wij pas zagen toen we een nieuwe fles uit onze voorraadkast pakten. En dat was wat ons betreft geen succes. Erger dan dat, we vonden (en vinden) het ronduit smerig. Erger dan dat, we krijgen er maagklachten van. Vrij snel na de eerste slok al. Buikpijn en een opgeblazen gevoel. Niet fijn.

Eerst dachten we dat het aan die ene fles lag. Dus probeerden we er nog eentje. En nog eentje. Allemaal met hetzelfde resultaat. Coca Cola Zero is het niet meer voor ons. De resterende voorraad verdween in het riool. Het einde van een tijdperk. En zoals altijd is het einde van een tijdperk ook weer het begin van een nieuw tijdperk.

Want bij de aankoop van dat Sodastream apparaat had Vriendin ook een klein voorraadje siropen en smaakjes ingeslagen. Om te proberen. Waaronder een flesje siroop voor Pepsi Max, de Pepsi-equivalent van Coca Cola Zero (echte Coca Cola fans wenden zich nu vol walging af van hun scherm, denk ik…). En omdat af en toe een glaasje cola toch wel heel lekker is, probeerden we het uit.

Sodastream Pepsi Max

Het was wat experimenteren met de dosering. De aanbevolen dosering van de siroop ten opzichte van een fles ‘zelfgemaakt’ bubbelwater vonden we veel te zoet. We kwamen uiteindelijk uit op ongeveer tweederde van de aanbevolen dosering. En moesten tot onze schaamte bekennen dat we dat best lekker vonden. En we kregen er geen maagpijn van.

Dus is dat het nieuwe normaal in Huize Geldnerd. Geen gesleep meer met grote flessen van en naar de supermarkt (want ze moeten natuurlijk terug voor het statiegeld). Toegegeven, dat gesleep gebeurde vaak door de bezorger, maar toch. Het scheelt gesleep. Gewoon kraanwater in de schoongemaakte herbruikbare Sodastream fles, paar keer op de knop van het apparaat drukken voor de noodzakelijke bubbels, siroop afmeten in de maatdop en in de fles gieten, klaar. Verse cola.

Bijkomend voordeel van deze verandering is dat we beduidend minder frisdrank zijn gaan drinken dan voorheen. Op basis van mijn eigen eetdagboek schat ik in dat mijn persoonlijke frisdrankconsumptie gehalveerd is. Voor gezondheid en gewicht geen verkeerde zaak natuurlijk

Wat kost dat?

Geldnerd is natuurlijk wel nieuwsgierig of dat nog wat oplevert. Scheelt het centjes, naast het verminderde gesleep met die flessen? Gierige Gerda heeft daar ruim twee jaar geleden al eens over geschreven, in 2020 ook nog eens, en NU.nl vorig jaar nog, maar ik bekijk dat opnieuw met de prijzen van vandaag. Ik vergelijk hierbij met onze voormalige Coca Cola Zero consumptie.

De getalletjes:

 • In een standaard Sodastream fles gaat 0,840 liter water. Voor de vergelijkbaarheid reken ik alles om per liter.
 • Op basis van onze jaarafrekening voor drinkwater over het afgelopen jaar kost een liter drinkwater ons 0,213 eurocent inclusief alle belastingen en vastrecht.
 • Een flesje Pepsi Max siroop kost standaard € 5,99 en bevat 440 ml siroop. Wij gebruiken (heb ik nagemeten) 35 ml siroop per fles van 0,840 liter, oftewel 42 ml per liter. Dat kost dus € 0,567 per liter cola.
 • Uit een koolzuurcilinder haal je ongeveer 60 liter ‘bubbelwater’. Die koolzuurcilinder kost € 13,00. De bubbels kosten dus € 0,217 per liter cola.
 • De eerste keer betaal je ook nog eens € 13,00 statiegeld voor de cilinder. Daarna is dat neutraal, je betaalt bij volgende cilinderaankopen geen statiegeld als je een lege cilinder inlevert. Ik heb dat initiële statiegeld dus meegeteld bij de ‘investering’ in het apparaat, de aanschaf van het Sodastream-apparaat en de bijbehorende flessen. Vriendin kreeg hier best een aardige deal, het apparaat en de flessen hebben in totaal € 50,- gekost. Totale investering vooraf inclusief het statiegeld was dus € 63,-.
 • Ik ga er voor de berekeningen van uit dat het apparaat een levensduur heeft van 3.000 liter. De afschrijvingskosten per liter frisdrank zijn dan ( 63,00 / 3.000 = ) € 0,021 per liter.
 • Een fles Coca Cola Zero van 1,5 liter kost bij de blauwe grootgrutter standaard € 2,35 exclusief statiegeld. Dat is € 1,567 per liter. De 1,5 liter fles is daarmee veel voordeliger dan de 1,0 liter fles, die kost € 1,89.

Dat leidt bij elkaar tot onderstaande berekeningen.

Sodastream Pepsi Max versus Coca Cola Zero per literEUR
Afschrijving apparaat0,021
Drinkwater 0,00213
Bubbels 0,217
Siroop 0,567
Sodastream Pepsi Max per liter totaal 0,803
Coca Cola Zero 1,5 liter 2,350
Coca Cola Zero per liter 1,567
Verschil Sodastream Pepsi Max -/- Coca Cola Zero-/- 0,764

Dat scheelt dus maar liefst € 0,76 per liter. Als je er van uit gaat dat er hier toch wel 3 liter per week doorheen ging dan scheelt dat ( 3 x 52 x 0,764 = ) € 119,18 per jaar. Daar kunnen we een keer goed van uit eten!

Korting!

Tsja, wie betaalt er nou nog het volle bedrag voor z’n boodschappen? Niet de mensen die goed op hun financiën letten, toch? De afgelopen jaren hebben wij Coca Cola vooral ingeslagen als het in de aanbieding was, ‘4 halen 3 betalen’ was hierbij de meest voorkomende deal. Bij een prijs van € 2,35 per 1,5 liter betaal je dan € 7,05 voor 6 liter cola.

Maar ook de Pepsi Max siroop heb ik al eens goedkoop ingeslagen. € 3,99 per flesje in plaats van de gebruikelijke € 5,99. Dan kost de siroop nog maar € 0,378 per liter cola, en kost een liter Sodastream Pepsi Max ons € 0,613. Voor 6 liter cola betalen we dan € 3,68, € 3,37 minder dan voor dezelfde hoeveelheid Coca Cola Zero. Scheelt op jaarbasis nog steeds € 87,62. Nog steeds een etentje.

Het levert dus ook financieel wat op, naast dat het gesleep met flessen scheelt. De lege siroopflesjes gaan in de recyclingbak. Alleen staat onze verzamelbak voor statiegeldflessen nu eenzaam en leeg te zijn. Af en toe gaat er nog een leeg bierflesje in. Maar geen grote hoeveelheden lege frisdrankflessen meer.

Hoe gaat het met jullie frisdrankconsumptie?

NB: En dit allemaal weer zonder affiliate links. Het kan dus wel, bloggen zonder commerciële doeleinden…

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. RoFi

  Vraagt vriendin geen commissie, nu je de door haar betaalde bubbelmachine ook gebruikt. Vergeten in je berekening:-)

  Mooie blog en ik dacht altijd dat zo’n machine duurder was dan gewoon frisdrank kopen. Maar dat zal anders zijn als je goedkoop bubbelwater koopt ipv Perrier of bubbelmachine. Cola is relatief duur, grote besparing dus!

  Ik drink overigens geen frisdrank. Vind het niet lekker. Vind bubbelwater daarentegen wel veel lekkerder bij het eten dan plat water.

 2. Erwin

  Zelfde discussie ook hier in huis. Daar is ook een sodastream gekomen. Ik heb al vrij snel de dure co2 cilinders vervangen door een grote co2 fles die ik bij de slijter ophaal (+/- 10 liter voor €22). Eerst zelf de cilinders bijgevuld maar nu heb ik de grote fles rechtstreeks aan de sodastreamer hangen. Gemakkelijk en veel goedkoper.

 3. Geldsnor

  1 fles huismerk cola per week, hooguit. Soms weken niets en al jaren niet meer die smerige Coca cola….

 4. geldistijd

  Hulde voor je afiliate-vrije blog over een van de meest commerciele produkten 🙂
  Maar nog meer hulde over het feit dat je als lid van team-Coca-Cola overstapt naar Pepsi.

  groetjes van team-thee

 5. uitklokken

  Mijn vriendin koopt altijd bruiswater, van het merk Sourcy of Spa. Mijn argument dat het dezelfde bron is als kraanwater gaat er bij haar niet in. Want het gaat om het gevoel denk ik. Hebben jullie geen last van “gevoel” bij het missen van cola?

  1. Geldnerd

   Dat gevoel hadden we een beetje. Maar dit soort rekensommetjes helpen om daar afscheid van te nemen. En het pijnlijke gevoel in onze maag na een slok (Coca) cola hielp ook.

 6. annej2019

  WIj hebben nooit frisdrank in huis (en dat met 3 pubers… die drinken water, thee of aanmaaklimonade), maar bij etentjes drink ik wel graag bubbel water, vind ik feestelijker. De pubers willen heel graag een Sodastream, maar ik wil ruimte op het aanrecht (er is staat ook al een tosti-apparaat, onmisbaar volgens de 3 pubers, en dit apparaat wordt inderdaad intensief gebruikt). AnneJ.

 7. Bon

  Kan je bij dit soort apparaten je eigen (lievelings)siroop gebruiken, dus van een andere merk of je eigen gemaakte siroop?

  1. Geldnerd

   Geen idee! Ik denk het wel. Je voegt de siroop pas toe nadat je de bubbels toegevoegd hebt, immers. Als ik even snel zoek op internet vind ik ook allerlei mensen die andere / eigen siropen gebruiken.

 8. Bas

  Is dit water met cola-siroop ook daadwerkelijker minder ongezond dan de fabrieks-cola? Ik drink graag bruisend water, maar dit blijkt slechter voor je gebit te zijn dan plat water. Regulier drink ik dan ook plat water en alleen bij gelegenheid bruisend. In verband met mijn voorliefde voor een opgeruimd aanrecht, zou ik opteren voor een een Quooker CUBE (maar ik ga de nog werkende ‘simpele’ Quooker-met-alleen-kokend-water er niet voor vervangen en ik heb nog niet gekeken wat een glas (of liter) bruisend water daarmee kost).

  Is de €13 voor de initiële cilinder wel statiegeld als je het nooit terugkrijgt?

  1. Geldnerd

   Of cola op basis van siroop meer of minder ongezond is dan fabriekscola is een vraag voor food/gezondheidsbloggers, dat ben ik niet en wil ik ook niet worden… Inzake die € 13 heb je een punt, ik ga er van uit dat het gebruik eeuwig duurt en dat ik dus altijd een cilinder in gebruik heb waar ik voor betaald heb. Maar als ik ooit de laatste cilinder weer inlever krijg ik dat wel terug ja.

   1. Bas

    Ik dacht even dat je suggereerde dat de frisdrankconsumptie was afgenomen doordat je nu deze deze bruiswater met cola-siroop drinkt en dat je stelde dat dat voor gezondheid en gewicht van positieve invloed was.

    1. Geldnerd

     Ik ben minder frisdrank gaan drinken inderdaad. En dat vind ik niet erg.

 9. Luxe of Zuinig

  Haha, grappig ik dacht dat de sodastream juist duurder was 🙂 Blijkbaar niet.

  Maar dan alsnog, in ons geval is het nog geen done deal. Wij drinken namelijk, water, thee en koffie en geen frisdrank. Die halen we alleen sporadisch op het moment dat er bezoek is (verjaardagen enzo). Als er overblijft zet ik mij ertoe aan om het dan maar op te drinken (weggooien is zonde) maar mis het totaal niet.

 10. Michelle

  Ik herinner me de Sodastream vooral nog van zo’n 20 jaar geleden. We hadden die vaak mee op vakantie. Volgens mij dronk ik toen vooral een siroop met een cassisachtige smaak.

  Zelf drink ik nog steeds Coca-Cola regular. Maar ik heb die mini blikjes van 0,15 liter (en soms 0,25 liter als deze in de aanbieding is). Per liter is dit misschien duurder, maar ik drink hooguit 1 zo’n blikje per dag tijdens het avondeten. Als je flessen koopt, dan is de koolzuur er vrij snel af en is het helemaal niet meer te drinken.

  Voor de rest drink ik voornamelijk (plat) kraanwater en sterke Earl Grey thee.

 11. Marc

  Warren Buffet vindt jou vast minder aardig, nu jij iets van zijn rendement afsnoept. 😉

  Ikzelf drink licht bruisend water van de AH, of van bruiswater van een merk dat bij de Ekoplaza in de buurt wordt verkocht. Soms heb ik aanvallen van suikerlust en dan koop ik een (klein, 25ml) blikje Cherry Coke, of vloeibare kauwgom (= Fernandez). Daar ben ik momenteel gelukkig weer van af. Juist weer de moeite aan het nemen om thee te maken. Geen suikerdrankjes drinken draagt bij aan jouw andere doel, gewicht verliezen. Die troep is dodelijk voor je gewicht.

 12. Frisdrank wordt er hier gewoon niet meer in huis gehaald sinds ik tracht te vermageren. Ik had namelijk een gigantisch Coke probleem! 6 blikjes cola binnen halen en op 2 dagen tijd had ik die er allemaal door gejaagd. Dus nu kopen we het enkel nog als er bezoek komt. Cola zero ook wel een geprobeerd maar daar heb ik altijd last van gehad aan de maag terwijl ik anders toch echt wel van alles mag binnenkieperen zonder de minste oprisping. Af en toe zondig ik nog eens met een schweppes Tonic. Maar daar kan ik me dus wel inhouden. Lijkt erop dat het vooral qua zoet is dat er geen rem op staat, bittere zaken lukken wel.

Reageren is niet mogelijk.