Gekte op de huizenmarkt

20160723 BouwvalWat is er nu weer aan de hand op de huizenmarkt? Het lijkt erop dat we weer helemaal gek worden…

Deze week heeft Vriendin een eerste mogelijk huis bezichtigd. We hadden al in de gaten dat je er snel bij moet zijn. Dus kijken we dagelijks naar de nieuwe aanwas die aan onze criteria lijkt te voldoen. En zo verscheen er een huis dat ‘wel aardig’ leek. Niet spectaculair bijzonder, maar wel de moeite van het bekijken waard.

Dus we namen contact op met de makelaar en maakten een afspraak. De volgende ochtend om 09.30 uur. Het huis was aardig, maar veel te groot voor ons drietjes. Tijdens de rondleiding meldde de makelaar al dat hij die dag acht (8!) bezichtigingen had in datzelfde huis. En eind van de middag belde de makelaar. Één van de kijkers had een bod gedaan. Als we mee wilden doen moesten we voor 12.00 de volgende dag ook een bod doen. Daar doen we maar even niet aan mee.

Onze Hypotheekadviseur begon ook al over het afgeven van een ‘financieringsgarantie’, zodat we kunnen meebieden ‘zonder voorbehoud van financiering’. Want anders ‘doe je hier al niet meer mee’. Maar ik zou, zeker bij een ouder huis, ook niet meebieden zonder het voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Mijn broertje, die woont in een populaire stad in oosten van Nederland, vertelde eenzelfde verhaal. Een huis bij hem in de buurt is nu ruim 10% boven de vraagprijs verkocht.

Gekkenwerk is het…. Hoe is het met de woningmarkt in jouw omgeving?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Ineke

  Mensen zijn gekke wezens en laten zich nu weer meeslepen uit een soort schaarste-idee. Alleen de verkopers en de makelaars varen daar wel mee. Laat je inderdaad maar niet gek maken. 🙂

 2. Mom4life

  Huizen zijn zo weg bij ons in de wijk. ‘Betaalbare populaire wijk in de randstad’. Soms zelfs 20000 boven de vraagprijs, binnen een week. Bizar!
  De iets mindere wijken gaat het ook echt minder snel en minder hoog.

 3. Geld is tijd

  wow! Ik wist dat de huizenmarkt in de “goedkope” sector aantrok, maar ik had niet verwacht dat huizen binnen jullie budget zo populair waren:-)

 4. leven zonder schuld

  Zo te lezen hebben wij net op het juiste moment, 2 maanden geleden ons huis gekocht. Hier in het noorden van het land gaan huizen ook als zoete broodjes over de toonbank. Binnen een week is een huis verkocht en ook voor meer geld dan de vraagprijs. Wij hebben onze woning gekocht onder de vraagprijs en ook onder voorbehoud van financiering. We zijn er erg blij mee. En nu maar hopen voor al deze mensen die de woning veel te duur kopen dat ze over een aantal jaar, na de rentevaste periode er nog kunnen blijven wonen en ze geen kat in de zak hebben gekocht.

 5. VeggieMo

  Wij hebben twee jaar geleden ons huis verkocht en een ander huis gekocht. Zo ongeveer op het dieptepunt van de markt. Voor ons was dat prima want we wilden van een twee onder eenkapper naar een vrijstaand. Voor ons was de prijsdaling gunstig op dat moment omdat deze woning netto veel meer in prijs was gedaald dan het onze.
  In de jaren negentig verkochten we ons huis binnen een week, ongezien aan een koper die aan de voordeur vroeg of het nog te koop stond. Hij bood de vraagprijs en ik ging akkoord. We deden de verkoop toen zelf. Later kregen we van een andere belangstellenden aanbiedingen boven de vraagprijs. Daar zijn we niet op ingegaan. Dat vonden we oneerlijk tov de eerste bieder. We hadden toen ook al een ander huis op het oog en we moesten ons huis binnen een paar maanden verkocht hebben. Ook daarom wilden we geen risico nemen. Je kunt wel hebberig zijn, maar daar kun je ook het schip mee in gaan. Het huis dat we kochten konden we kopen onder de vraagprijs en in een omgeving die goedkoper was dan het vorige. We hebben geluk gehad tot nu toe met huizen kopen. Ons eerste huis kochten we in 1987 ook op het dieptepunt van de markt.
  Nu een eerste huis kopen lijkt me heel spannend. Ik verwacht een daling van de prijzen. Zie het boek ‘Deflatie in aantocht’. En ik verwacht over niet al te lange tijd een heel groot aanbod van koopwoningen van senioren. Die hebben vaak hun huis vaak niet up to date qua inrichting. Een nieuwe keuken of badkamer kun je niet meer meefinancieren.
  Laat je niet gek maken en idd altijd een aankoopkeuring.

 6. Chris

  Ook hier in deze gemeente ten oosten van jullie worden de huizen steeds korter op de markt gebracht, slechts enkele weken tot maanden. Volgens mij een trend in alle stedelijke gebieden, combinatie van te weinig huizen en de lage rente?

  Wat zijn je vervolgstappen Geldnerd? Ga je vooraf de financiering regelen, meer in de gemeenten ten zuidwesten en oosten kijken, of blijf je nog langer huren tot de huizenmarkt bubble weer inklapt?

 7. amber tree

  Een echte huizengeste precies. Jaren terug, toen wij op jacht waren, hetzelfde meegemaakt. Naar een huis gaan kinken, lange nagedacht over een bod en de makelaar gebeld met een bod net onder de vraagprijs. Het weer even stil aan de andere kant. De biedingen waren ondertussen al ruim 10pct hoger dan de vraagprijs…!

  We hebben in totaal een § tal maanden gezocht, 80 tal huizen bezocht en iets gevonden wat ons bevalt. Het was vie aan aankondiging, zonder makelaar.

 8. Boerderij Zinin

  Het is inderdaad bizar. Toen wij ons huis in Utrecht 5 jaar geleden te koop zetten, kregen wij 2 kijkers, waarvan een een bod uitbracht van een ton onder de vraagprijs (hogere segment).
  Daarom hebben we het verhuurd aan expats. Toen die aangaven dit jaar terug te keren naar hun vaderland, is ons huis opnieuw in de verkoop gegaan. Binnen een week 11 kijkers, 2 die de vraagprijs boden en uiteindelijk verkocht voor 25k boven de vraagprijs!
  Het huis waar we nu wonen (provincie Groningen) is aangekocht voor 1/3 van de verkoopprijs van ons huis in Utrecht! Minder luxe, maar geen buren (pas op 1km de eerste) en een lap grond van 1 hectare.

 9. Leon

  Logisch gevolg van het bijna gratis geld lenen.
  Tot het moment daar is dat de rente weer gaat stijgen….
  De wereldeconomie staat op klappen….deflatie is in aantocht (zou Eric Mecking zeggen).

 10. Project Lonica

  Hier in Amsterdam duurt de gekte al wat langer. In mijn wijk wordt 70% boven de vraagprijs verkocht. Het is allemaal een beetje zot, maar ik verwacht niet dat de prijzen hier snel weer gaan dalen. Door de crisis is er een tijd lang nauwelijks gebouwd, dus de schaarste is fors. En die absurd lage rente houdt waarschijnlijk ook nog wel even aan. Het lijkt me een lastige tijd om een (eerste) huis te kopen. Succes met jullie zoektocht!

Reageren is niet mogelijk.