Financieel onverstandige vrouwen…

 • Berichtcategorie:Pensioen

Voordat ik gekruisigd, gevierendeeld, en verketterd word, dit is niet mijn mening. Maar wel de mening van het ABP, lijkt het… Als ambtenaren bouwen Geldnerd en Vriendin hun pensioen verplicht op bij het ABP. Eerder deze week kreeg Vriendin een mailing. Geldnerd kreeg de mailing niet.

De mailing begint met de vraag of Vriendin wel weet dat vrouwen bij het ABP gemiddeld 40% minder pensioen opbouwen dan mannen. Over de achtergronden daarvan (minder werken, en gemiddeld in lagere functies dan mannen) wordt niets gezegd. Maar ABP wil Vriendin graag meer bewust maken van haar geldzaken, zodat ze meer inzicht en overzicht en grip heeft op haar financiële situatie. En daarom krijgt ze (in samenwerking met een commercieel bedrijf) gratis de training ‘Financiën in de vingers’ aangeboden. Vriendin hoopt vooral dat er ook een manicure inbegrepen is.

Nu is Vriendin niet echt de doelgroep. Voltijds gewerkt vanaf het moment dat ze afstudeerde, en keurig ‘carrière gemaakt’. Carrière, je weet wel, dat woord dat we gebruiken om de pijn te verzachten voor steeds harder werken voor steeds vervelender vergaderingen tegen marginaal meer salaris per gewerkt uur… En ze heeft vlijtig gespaard en elke maand geld over gehouden. Ook al weigert ze dan om haar spaarpercentage uit te rekenen of te bekijken waar haar geld precies naar toe gaat. We zijn niet allemaal zo gek als Geldnerd.

ABP belooft inzicht in jouw geldzaken, slimme tips over hoe je goed met geld omgaat, kennis over jouw pensioen, jouw eigen financiële plan van aanpak. Vervolgens wordt er nog even op gewezen dat ‘financiële zelfredzaamheid’ ook bij Koningin Máxima hoog op de agenda staat. Blijkbaar is er een programma ‘Reality Check!’, waar de training ‘Financiën in de vingers’ onderdeel van is. Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb dat compleet gemist. Terwijl ik het nieuws over geld en persoonlijke financiën beter volg dan de gemiddelde Nederlander, denk ik… Dan nog even een testimonial van iemand die het licht gezien heeft, en een verwijzing naar een vorm van groepsgesprek over je financiën.

Wat vindt Geldnerd?

Ik hink op twee gedachten. Aan de ene kant ben ik positief over elke poging om de financiële geletterdheid van Nederland en de Nederlanders te vergroten. Want die financiële geletterdheid is beroerd, blijkt steeds weer uit onderzoek en uit statistieken. Het lukt veel Nederlanders niet om hun korte termijn financiën op orde te houden, en langere-termijn beslissingen zijn nog veel ingewikkelder. Want meer onzekerheden waar je mee om moet gaan. Ik schrik iedere keer weer als ik statistiekjes lees over het percentage mensen met schulden, de omvang van de schulden, het aantal mensen met betalingsachterstanden, en statistiekjes over hoeveel (of eigenlijk weinig) mensen sparen en/of beleggen. Vanuit dat perspectief kan ik dit initiatief natuurlijk alleen maar toejuichen.

Aan de andere kant vind ik eigenlijk dat iedereen deze cursus zou moeten kunnen doen. Sterker nog, er zou wat mij betreft veel meer aandacht moeten komen voor financiën op in elk geval de middelbare school. Samen de algemene voorwaarden doorlezen van de gemiddelde hypotheek, mobiel abonnement, of levensverzekering in de economieles. Les over het bijhouden van een kasboekje, en dan als huiswerk dat een maand bijhouden. Als je rood staat aan het eind krijg je een onvoldoende…

Eigenlijk voelt Geldnerd zich ook gewoon beledigd dat hij de mailing niet heeft gekregen… Discriminatie op geslacht, dat is het! Weet ik als witte hoogopgeleide man van middelbare leeftijd ook eens hoe dat voelt.

De verloren generatie

Op pensioengebied is er in Nederland echt wel sprake van een ‘verloren generatie’. Geldnerd komt ze in zijn werk vrijwel dagelijks tegen. Het is de groep die nog net voor hem zit richting het pensioen. Tweede helft vijftig, al meer dan 30 jaar aan het werk. Ooit begonnen aan hun loopbaan met een eindloonregeling. Die is vervangen door een middelloonregeling, de opties voor vervroegd pensioen zijn afgeschaft (of in elk geval onbetaalbaar gemaakt), en de pensioendatum is soms wel 10 jaar naar achteren geschoven.

Voor sommige vrouwelijke collega’s in die leeftijdscategorie is het perspectief nog iets vervelender. Vaak zijn ze later ingestroomd toen ‘de kinderen oud genoeg waren’. Wel een jaar of 30 gewerkt, maar meestal part-time. Dus minder pensioen opgebouwd. Wel altijd meebetaald voor het vroegpensioen en de FPU voor oudere collega’s. En gaandeweg te horen gekregen dat ze daar zelf niet meer van konden profiteren, en hun eigen ‘haalbare pensioendatum’ een jaar of 10 naar achteren zien schuiven.

Voor deze groep komt de hulp die het ABP nu aanbiedt te laat. Er is geen tijd meer om de schade te repareren. Ook jonge vrouwen zijn helaas nog steeds degenen die, vaker dan mannen, minder gaan werken als er kinderen komen. En hun perspectief voor wat betreft pensioen en financiële zelfredzaamheid is dus nog steeds niet hetzelfde als het perspectief van mannen van dezelfde leeftijd. Eigenlijk een heel trieste constatering na 50 jaar emancipatie.

Gaat jouw vriendin op cursus voor haar persoonlijke financiën?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Van her naar HOT

  Mijn vriendin? Ik heb er geen om op cursus te gaan…
  Maar bijzondere situatie inderdaad. Het lijkt me ook dat zo’n cursus en het praten over evt achterstand qua financiële zaakjes op orde hebben, het nuttigst is als iedereen er aan mee doet (of kan doen). Al was het maar om de situatie van veel vrouwen te begrijpen en verbeteren, als mannen blijkbaar zelf niet interessant zijn als doelgroep. En dat kan ik me als complete groep al niet voorstellen. Hier wordt de plank inderdaad wel een beetje misgeslagen.

 2. mariimma

  Was het maar zo simpel, dat het lag aan dat het enige verschil tussen mannen en vrouwen is, dat zij rondom bevallingen een tijdje niet en daarna parttime werken.

  Helaas zijn er heel veel meer oorzaken van de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk.

  Ennuh ik heb geen vriendin zoals jij dat bedoelt, ik ben zelf een vrouw. Mag dat ook? 😉

 3. ria

  Hihihi ze hadden in ons geval beter een mail kunnen sturen naar de man i.p.v. de vrouw. Ze gaan wel heel erg uit van een traditionele situatie….In mijn geval zou het te laat zijn. Immers ik heb de leeftijd om met pensioen te gaan iedere keer zien verschuiven, maar zit bij de groep ouderen 60 plussers. Al voor dit speelde had ik al lijfrentepolissen, sinds de veranderingen van pensioenleeftijd speelt is de hypotheek extra afgelost en wordt er extra gespaard om het pensioen naar voren te halen. Nadeel van alle ontwikkelingen is dat ik niet op tijd heb kunnen reageren om uit mijn beroep, dit is een zwaar beroep, te kunnen stappen. Sterker nog 5 jaar geleden verloor ik mijn baan op een lichamelijke lichtere functie en beter betaald, zodat ik voor mij gevoel weer terug naar af was toen ik weer terug kon in mijn oude vak ( lees lichamelijk zwaar en minder pensioen). Ik heb als gehuwde vrouw altijd full-time gewerkt en dat komt idd niet veel voor bij mijn generatie. Hoewel ik zie in mijn omgeving dat de man vaak meer weet van pensioenen e.d. vind ik zo’n brief daar ook wel erg van uitgaan m.i. zou het voor iedereen moeten gelden………en mag idd in de middelbare scholen hier al aandacht aan besteed worden. Hoe eerder je op de hoogte bent hoe beter.

 4. Ineke

  Ik heb die brief niet gehad, ben waarschijnlijk te oud, niet meer aan op te lossen. 😉 Gelukkig heb ik alles al goed geregeld.

 5. Sterre

  Haha, ik heb er een mail over gekregen. Ik vond het een beetje suffig overkomen. Maar ik heb dat bericht dus alleen maar gekregen omdat ik vrouw ben? Wat raar.

  1. Geldnerd

   Dat weet ik niet zeker maar vermoed ik. Eerst op basis van n=1 (vriendin) maar nu al op basis van n=2….

 6. Bon

  Iedereen zou zo cursus moeten hebben.
  De achterstand in lonen bij vrouwen zouden ze met terug werkende kracht moeten betalen én dan niet handje contantje maar direct in hun pensioenpotten stoppen. Het is toch bezopen dat vrouwen nog steeds niet hetzelfde uitbetaald krijgen als de mannen.

  1. Geldnerd

   Bij de overheid is salarisschaal gelukkig gekoppeld aan functie, en krijgen mannen en vrouwen met dezelfde functie dus hetzelfde betaald.

   1. Ms Mimi

    Mijn ervaring is dat taken en werkzaamheden bij mannen sneller in een hogere functie en dus hoger ingeschaald worden en dus hoger loon. Zo kreeg ik minder betaald dan mijn nieuwe mannelijke collega die net van school kwam en die hetzelfde werk deed als ik. Op termijn, nadat ik hem ingewerkt had… maar hij was wel meteen hoger ingedeeld.

    Ik heb de mailing trouwens ook niet gehad, als ABP-er en vrouw. Dus er is op andere criteria geselecteerd dan alleen vrouw. Misschien voel je je nu wat minder uitgesloten;)

 7. Tom

  Vreemd dat dit alleen naar de dames gestuurd is. Kostenbesparing misschien? Iedereen moet naar zijn pensioen kijken, niet alleen vrouwen of mannen. In ieder geval wel goed dat er iets gebeurt…

  Zal vragen of Tomas hakken en een jurk aan wil trekken, dan kan ik hem mijn vriendin noemen. Haha!

 8. Nona

  Goh ik geloof niet zo in pensioen. Ik heb alles bij elkaar 8 jaar fulltime gewerkt, dus sowieso zal dat pensioen héél minimaal zijn. Omdát we niet in dat pensioen geloofden, en omdat we kinderen met een beperking hebben, kozen we ervoor dat ik thuisblijf, dus ook hier is het oude rollenpatroon erin geslopen.
  Niet zoals het oude rollenpatroon ben IK degene in ons gezin die alles over de financiën weet en regelt.
  We zijn best wel goed bezig, want we halen intussen genoeg inkomsten uit passiva om als gezin van te leven. Dat passieve inkomen voelt een stuk veiliger dan dat beloofde pensioen dat altijd verder weg schuift en kleiner wordt.
  Ik zou normaal nog 30!!! jaar moeten werken. No way, niet voor mij.
  Veel moed voor mijn seksegenoten en leeftijdsgenoten, er staat hen bij het pensioen wellicht geen vetpot te wachten.

 9. Stella

  Gossie, ik heb niet ontvangen, ben toch ook een vrouw die bij het ABP haar pensioenpotje heeft! Zou het mijn leeftijd zijn? 52? Nog een vorm van discriminatie! Verder helemaal met je eens Geldnerd, iedereen zou meer financiële kennis moeten kunnen opdoen. Via werkgever, pensioenfonds, buurthuis, of wat dan ook.

Reageren is niet mogelijk.