Wekelijks scan ik honderden blogjes. In Bloglovin volg ik heel veel financiële blogs. Je moet immers op de hoogte blijven van wat de concurrentie doet. Ook ik zoek inspiratie en ideeën, zoals ik hoop met mijn schrijfsels ook anderen te inspireren.
En waar ik sommige bloggers onleesbaar vind schrijven, en er ook niet dol op ben dat sommigen wel erg vaak de commerciële toer op gaan met overduidelijke reclameposts voor bedenkelijke spaar- en beleggingsproducten, zijn er ook bloggers die me echt aan het denken zetten. In december was het J.D. Roth van Get Rich Slowly, die wat mij betreft op hetzelfde niveau zit als die andere ‘Godfather’ van de personal finance beweging, Mr. Money Mustache. Alhoewel Get Rich Slowly vaker publiceert….
Dit keer lukte het J.D. met een blogpost over de verschillende benaderingen die mensen nodig hebben om hun weg te vinden in persoonlijke financiën. Voor sommige mensen werkt het heel erg goed om zich te focussen op het spaarpercentage. Ik ben er daar eentje van. Andere mensen hebben juist weer meer baat bij budgetteren, het maken van een financieel plan, waarbij ze nadenken over de bestemming van hun geld. Voor mensen die bijvoorbeeld schulden hebben, kan het nog weer anders zijn. Persoonlijke financiën heten niet voor niets persoonlijk, ieder heeft z’n eigen aanpak. Wat we gemeenschappelijk hebben is de wil, de wil om ons financiële gedrag te veranderen en op die manier meer vrijheid te verwerven. Vrij van schulden, vrij van de noodzaak om te werken.
Ik merk het ook aan de reacties die ik krijg op mijn blog. Ieder heeft z’n eigen situatie, maar ook dingen die je absoluut wel of niet leuk vindt. Vriendin, die me overigens als eerste wees op de post van Get Rich Slowly, moest grinniken toen J.D. de verschillen beschreef tussen hemzelf en zijn partner. Zijn partner heeft een hekel aan het bijhouden van uitgaven en zal nooit budgetteren. Maar ze heeft ingebouwde zuinigheid. J.D. zelf houdt ervan zijn geld te volgen, is niet van nature zuinig, maar door zijn geld te volgen is hij in staat probleemgebieden te ontdekken en bij te sturen. Dat werkt bij Vriendin en mij net zo!
Het maakt ook dat ik denk dat er niet één aanpak is om je financiën onder controle te krijgen. Wat werkt voor de een, werkt niet voor de ander. Toch worden er online plenty (betaalde) cursussen aangeboden met dit doel. Al dan niet ondersteund met spreadsheets, printbare checklists, en Facebook-groepen waar je elkaar een hart onder de riem kunt steken. Lessen in hapklare brokken en in elke les haal je een voordeeltje van minstens € 100, dat soort dingen. Misschien werkt het voor jou, maar voor mij werkte en werkt het dus niet zo. Ik ga stap voor stap door mijn eigen financiële reis, en maak fouten waar ik bij anderen al over gelezen heb. Maar blijkbaar moet ik ze zelf voelen voordat ik echt mijn gedrag verander, dat is hoe het bij mij werkt.
Gelukkig hoef ik hier geen geld te verdienen, dus ik ga ook zeker geen betaalde cursussen aanbieden. Er staan niet eens ‘affiliate links’ op mijn website, alleen maar gewone linkjes. De enige commerciële uiting is de Google Ad in de rechterbalk, die inkomsten betalen de hosting van mijn site. Zelfs mijn spreadsheets kun je gewoon gratis downloaden, zonder zelfs maar een e-mail adres achter te laten. Ik zou er ook geen geld voor durven vragen. Ik heb ze gebouwd voor mijzelf en ze werken voor mij. Of ze voor jou gaan werken, dat weet ik niet. Dus als ik er dan geld voor vraag zou ik me schuldig voelen.
Toch heb ik de afgelopen jaren, mede door dit blog, veel nagedacht over mijn eigen financiële reis. Over de stappen die ik doorlopen heb. Over hoe ik het aan zou pakken als ik het over kon doen, met de kennis van vandaag. En in deze Kerstperiode heb ik dat uitgeschreven. Noem het geen cursus, eerder een stappenplan. Als ik met de kennis van nu zou beginnen in mijn eigen chaos van 2003, hoe zou ik dat dan aanpakken. In januari ga ik het in een aantal delen publiceren. Gratis. Maar dus ook zonder dingen als een Facebook-groep en zo. Als je dat wilt, dan ga je maar ergens betalen. Aan dat soort dingen doen we hier niet.
Denk jij er wel eens over na om jouw financiële situatie aan te pakken?
Ben heel benieuwd! Ik vind het heerlijk om te lezen hoe anderen het aangepakt hebben/aanpakken – vooral om te zien welke dingen ik (niet) herken. Met de hapklare ‘doe dit en je bent binnen no time rijk (en knap en succesvol)!’ verhalen ben ik inmiddels ook wel klaar. Die vallen toch vaak snel door de mand als zijnde of heel oppervlakkig, of totaal niet voor iedereen toepasbaar. Lang leve het persoonlijke van personal finance!
Geldnerd, goede (terechtwijzende) post en een mooi streven van jou voor het nieuwe jaar. Ik zal ze zeker lezen. Thumps up!
Ik loop me zelf als niet-blogger al n tijdje te ‘ergeren’ aan sommige blogs. Ik volg nl net als jij ook diverse blogs voor inspiratie maar verbaas me enorm over de adviezen en schrijfstijl van sommige bloggers om minder geld uit te geven maar dat ze dan vervolgens wel (teveel) geld gaan vragen voor hun verdergaande adviezen of n ‘boek’ gaan schrijven en verkopen (alsof t consultants of financieel adviseurs zijn en ervoor geleerd hebben of enorm veel ervaring hebben met alle wijsheid in pacht…not). Er bestaan velen blogs over deze onderwerpen en sommigen schrijven (zelfs binnen 1 week!!) bijna exact hetzelfde over hetzelfde onderwerp…huh…beetje vreemd.
Ik let al jaren op mijn financiën en veel zaken die ik lees op al die blogs zijn zelf ook te bedenken met wat boerenverstand en gaan volledig langs hun doel. Je moet ze alleen weten toe te passen. Als mensen in mijn omgeving daar hulp bij nodig hebben adviseer en help ik ze met veel plezier, gratis en voor niets. Gewoon omdat je dat voor je medemens over zou moeten kunnen hebben en de voldoening die t geeft. Keep up the good work!
Erik, ik begrijp je volledig, daarom probeer ik me zelf niet op te jagen en iets te posten waar al een miljoen keer iets is over geschreven. Ik maak me er soms wel nog schuldig over maar probeer het te beperken. zoals je zegt, heb ik geen financiële opleiding gehad en is het ook allemaal zelf aangeleerd en bovenal ben ik nog altijd aan het leren.
Over het onderwerp in deze post.
“J.D. zelf houdt ervan zijn geld te volgen, is niet van nature zuinig, maar door zijn geld te volgen is hij in staat probleemgebieden te ontdekken en bij te sturen.”
Ik ben ook meer zo’n persoon. Door mijn geld te volgen kan ik makkelijkere bijsturen. Ik kan mijn vooropgestelde budget redelijk goed volgen maar soms laat ik me eens gaan, als ik dan mijn overzicht zie dan sta ik weer met mijn beide voeten op de grond.
Die financiële reis heeft veel meer resultaat wanneer je zelf de stappen zet en de zoektocht uitvoert. Dan past het immers 100% bij jou.
Ik vraag me heel erg af in hoeverre mensen die een tijdlang tegen betaling een cursus volgen die een ander bedacht heeft, op de langere termijn ècht veranderen. Die cursus is hen immers niet op het lijf geschreven.
Er is wel een wildgroei aan zelfbenoemde financiële goeroe’s die niet noodzakelijkerwijs echt kennis van zaken hebben. Als je een leuke blog schrijft en zelf redelijk goed met geld kunt omgaan dan maakt dat je niet tot een specialist, daar kan ik me net zoals de andere reageerder, Erik, ook weleens aan ergeren. Mensen die twee jaar beleggen en zich als specialist voordoen met tips en adviezen via podcasts en blogs, al dan niet tegen betaling. Tja.
Goed dat jij het gewoon je eigen reis blijft noemen en mensen de kans geeft om daar iets van te leren, zonder dat je het ze oplegt.
Helemaal mee eens met Mariimma over je eigen reis blijft noemen. Met jouw reis hoop je andere te inspireren en te laten beginnen aan hun reis. En als je iets oppikt van blogs dan ligt het succes bij jezelf en wat je er zelf mee doet. Vind het wel interessant om de statistieken te krijgen van mensen die ergens tegen betaling begeleid worden en hoeveel daar zelfstandig de nieuwe weg in kan. Want als je zo’n advies oppikt dan moet je er ook van los gaan om verder te vervolgen.
JD van GRS las ik ook graag, maar eerlijk gezegd steeds minder. Hij heeft leuke insteken, maar gebruikt m.i. veelsteveel woorden.
Benieuwd wat je uitgewerkt heb, lees het graag.
Hoi Geldnerd, lijkt me leuk en interessant om te lezen hoe jouw financiële reis is begonnen en hoe het verder gaat. Ik heb niets met blogs die cursussen aanbieden (al dan niet tegen betaling) maar wel met blogs die tips geven en ervaringen delen. Daar haal ik mijn inspiratie en leerdoelen uit! Iedereen doet het toch weer anders, en er is geen een manier de beste. We willen ook allemaal wat anders. Ik blijf je volgen!
Ik ben erg benieuwd. Vind jouw blog fijn om te lezen, juist omdat het zo oprecht overkomt.
Leuk te lezen! Ben benieuwd naar jouw stappenplan, dat is altijd leerzaam.
Mijn geldreis heeft af nogal wat koerswisselingen. Ik ben aan het ontdekken wat bij me past. Wel leg ik bijvoorbeeld maandelijks een bedrag in om te beleggen, maar dat fluctueert wel. Nu zijn het verhogen van mijn buffer en extra aflossen op de hypotheek weer even belangrijk en zet ik daar meer geld op in.
Ik ben heel erg gestructureerd. Misschien komt het door mijn werk. Ik houd van lijstjes en ik heb een excel sheet met extra hypotheek aflossingen zodat ik kan zien hoe het verloopt en wat het effect is van extra aflossen.
Ik maak een maandbudget, en ik verdeel mijn spaardoelen – verder spaar ik consequent. Gewoon elke maand. En volgend jaar voor het eerst 50% van mijn netto inkomen. (Het CAO heeft een 5% loonsverhoging en ik voltooide een specialisatie opleiding) Verdeeld over 3 doelen: buffer, extra aflossen, en auto/ziektekosten
Het werkt voor mij.
Heb er geen moeite mee als iemand een keer iets wil verdienen aan zijn of haar blog, maar er is er een die ik altijd erg leuk vond, maar nu echt aan het doorslaan is en op de nominatie staat om verwijderd te worden uit mijn leeslijst. Hoe vaak kan je een overstap van zorgverzekering onder de aandacht brengen of één beleggersrekening. Zag in de reacties al wel dat er heel veel mensen over aan t klagen waren.
Ook het fenomeen gastblogger geeft me momenteel bedenkingen. Leuk voor een keer maar als je meer posts hebt van verschillende gastbloggers dan van jezelf en iedereen zijn eigen plasje op je blog doet wordt je blog er , in mijn ogen, niet fijner leesbaar op.
Ik denk dat ik weet welke blog je bedoelt…. ?