Discussiëren tot je 70e

  • Berichtcategorie:Pensioen

Veel reacties op mijn blog naar aanleiding van de aangekondigde verhoging van de AOW-leeftijd. Die overigens nog niet automatisch inhoudt dat de pensioenleeftijd ook gaat stijgen, maar ik ga er eigenlijk wel van uit.

De meeste reacties van collega Financieel Onafhankelijk bloggers, en in lijn met wat ook mijn houding is. Laat ze maar lekker verhogen, we zorgen ervoor dat we voldoende vermogen opbouwen om zelf te bepalen wanneer en in welke mate we het rustiger aan kunnen gaan doen. De meeste van ons zullen dat punt (ruim) voor hun 70e verjaardag bereiken, al hoor ik zelf ook bij de mensen die door zal werken zo lang als ik het leuk vind.

Ook een mooie reactie van Zuinigaan die er terecht op wijst dat vorige generaties meestal ook niet zo lang van hun AOW konden genieten. De ‘norm’ die onder het huidige pensioenstelsel ligt is dat je er ‘gemiddeld’ 18 – 19 jaar van kunt genieten, uiteraard ervan uitgaande dat je zo oud wordt als de gemiddelde Nederlander. Extra reden om zo gezond mogelijk te leven.

Ondertussen lijkt het er ook op dat het ABP de pensioenpremie weer gaat verhogen, met een paar procent. Netto gaat mij dat waarschijnlijk weer een tientje aan koopkracht kosten. Maar eind dit jaar loopt ‘mijn’ CAO af. Vorige keer duurde het daarna een paar jaar voordat er een nieuwe kwam (met een salarisverhoging). Hopelijk gaat dat nu sneller.

Het is herfst. Het pensioen-nieuws dwarrelt weer naar beneden.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ja, dat is wel een goed punt inderdaad, dat je er ook langer van kan genieten, omdat mensen tegenwoordig ouder worden. Toch hoor ik om me heen veel gemopper. Het ligt er natuurlijk ook erg aan wat je doet. Als jij nu een lichamelijk zware baan hebt, die relatief weinig betaalt, is het natuurlijk veel lastiger om nu alvast veel te gaan sparen. En dus ook om langer door te werken. Het voelt toch wat oneerlijk.

    1. Lot

      Iets degelijks wilde ik ook schijven. Ik heb van mijn 16e tot 63,5 gewerkt bijna altijd full-time maar omdat dat gewoon administratief werk was had ik ook niet de mogelijkheden om zelf voor een extra pensioen te zorgen, kwam ook nog scheiding tussendoor en had ik net een dochter die naar middelbare school ging.
      Nu wordt kantoorwerk als niet zo zwaar gekenmerkt maar toch was ik opgebrand geestelijk en lichamelijk en ben afgekeurd.

Reacties zijn gesloten.