Werken tot je 70e

 • Berichtcategorie:Pensioen

De kogel is door de kerk. In 2022 gaat de AOW-leeftijd omhoog van 67 jaar naar 67 jaar en 3 maanden. Iedereen doet heel verbaasd, maar inderdaad was in 2012 al afgesproken dat vanaf 2022 de AOW-leeftijd mee zou gaan stijgen met de levensverwachting. Ik heb er hier  eerder over geschreven.

Bij Consuminderen las ik een bericht over de gezondheidsklachten waar 70% van de 65-plussers mee kampt. Dus we moeten langer werken, dat snap ik, maar de gemiddelde kwaliteit van leven die we overhouden wordt duidelijk lager dan de kwaliteit die de generatie van mijn ouders (die eerder met pensioen mocht) nog heeft.

Een extra reden om hard door te werken aan mijn vermogensopbouw. Want de dreiging van werken tot je 70e is heel reëel, zeker voor jongeren. En iedereen mag dat zelf bepalen, maar ik heb daar echt geen zin in.

Hoe lang wil jij nog doorwerken?

PS: Twee stukjes op een dag…. Dat wordt geen gewoonte hoor!

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Chris

  Twijfel nog tussen fulltime doorwerken tot mijn 60e of parttime werken vanaf mijn 50e.

  Dat besluit zal afhangen van mijn gezondheid, werkgelegenheid en motivatie en kan ook ergens tussen beide opties in eindigen.

 2. Zuinigaan

  De vorige generaties moesten tot hun 65e werken en waren vaak veel eerder versleten of chronisch ziek en daardoor arbeidsongeschikt. Ik denk dat het percentage 65+-ers die nu fit genoeg is om te werken veel hoger ligt dan 30 of 50 jaar geleden. Mijn ene grootvader leefde van af zijn AOW nog 5 jaar en de andere 9 jaar, mijn vader overleed na 5 jaar AOW.
  Het idee is nu dat AOW-ers vanaf de start van de AOW nog gemiddeld 19 levensjaren hebben. Als de AOW leeftijd op 70 jaar komt, betekent dit dat de gemiddelde leeftijd 89 jaar is.

  Nog even over werken als je daar fit genoeg voor bent: het is (meestal) niet iets naars en vervelends, het kan ook leuk en verrijkend zijn om te werken. Je doet iets nuttigs, je hebt een dagbesteding, er zijn uitdagingen, je hebt iets om voor op te staan. Misschien is het wel helemaal niet zo leuk als jij denkt om met pensioen te zijn.

 3. Geld is tijd

  Ik hoop dat ik vanaf mijn pakweg 50ste alleen maar voor de hobby hoef te werken. Af en toe een presentatie geven, cursus verzorgen en lesgeven. Deze zaken kan ik dan naar eigen behoefte en kunnen afbouwen.

 4. Ineke

  Ik werk nu al part-time en spaar om met mijn 60e eruit te kunnen met een deeltijdpensioen. Tenzij ze dat bij het ABP weer aan gaan passen… Als het allemaal naar wens gaat, werk ik nog acht jaar. Maar hoe je het ook wendt of keert, ik ga echt niet tot mijn 67ste door. 😉
  Met full-time werken zou ik er eerder uit kunnen, maar werk nu al jaren een halve baan, dus ben al voor de helft met pensioen zeg ik altijd. 🙂 Verder doe ik een dag per week vrijwilligerswerk, dat blijf ik zeker doen en wellicht nog uitbreiden. Ik zie het tegen die tijd wel.

 5. Ik werk helaas niet wegens arbeidsongeschiktheid. Vriend werkt wel. Als we klaar zijn met huis aflossen willen we flink gaan sparen. Zodat hij eventueel eerder kan stoppen. En wellicht ook al eerder minder werken.
  Ik heb wel regelmatig alles doorgerekend hoe het zit maar blijf t best ingewikkeld vibdeen. Ook omdat er tussen nu en ons pensioen nog zoveel kan veranderen.
  En wat ik ook niet wil is nu op een houtje bijten, alles opzij zetten voor later en dat we dan niets kunnen doen wegens gebrekkige gezondheid.
  Nu kan ik nog wel iets dus proberen we ook nu wel te genieten.

 6. Team CF

  Nou die 70 jaar ga ik zeker niet halen, qua werk dan (verder zou ik het best graag willen halen). Maar de precieze invullen in de tijd tussen nu en 70 jaar is verre van duidelijk. Is ook niet erg, hou de opties graag open. Waarschijnlijk komt het neer op een combinatie van (in eerste instantie) werk, part-time (freelance) werk en/of genieten van het leven. Eventueel met wat vrijwillegerswerk erbij (of misschien zelfs wel full-time). Voorlopig toch nog even de tijd om er over na te denken 😉

 7. Xenia

  Ik kan heel goed begrijpen waarom zo’n keuze is gemaakt. Ja als ik logisch nadenk zo laat je het land draaien. Maar eerlijk is eerlijk gevoelsmatig draait je maag hier van om.

Reacties zijn gesloten.