Financieel Onafhankelijk

Wat is nou eigenlijk mijn langere termijn financiële doel? Daar heb ik best wel lang mee geworsteld. En nog steeds weet ik het niet zeker. Een tijd heb ik gedacht dat het een vroeg pensioen was, en dan een boerderijtje in een land met een fijner (droger en warmer) klimaat dan Nederland. Er is ook een hele tijd dat ik dacht dat het een zeilboot zou zijn, en dan wegzeilen en nooit meer terugkomen. Terugkijkend hebben beide een gedachte van ‘escapisme’, wegvluchten van het leven wat je op dat moment leidt. Dat gevoel heb ik nu niet meer. Maar daarmee ook niet echt een doel, anders dan ‘zoveel mogelijk vermogen opbouwen’. Maar waarom, dat blijft de vraag. Ja, om financieel onafhankelijk te zijn.

Financieel Onafhankelijk zijn is volgens mij een gevoel. Niet eens een echt doel. Het geeft je de vrijheid om te doen of te laten wat je wilt. Dat was ook een conclusie die ik meenam van de meeting met gelijkgestemde bloggers onlangs. Het geeft keuzevrijheid die je niet hebt als je je financiën niet op orde hebt. Voorbeeld voor mij is de stap naar het Verre Warme Land. Gewoon zonder baan met Vriendin mee, inmiddels 3 jaar geleden. Als ik mijn financiën niet zo goed in beeld had, had ik die stap waarschijnlijk niet durven zetten. Nu wist ik dat het kon, dat ik niet in de problemen zou komen. Dat geeft rust.

Geen financiële zorgen hebben, dat wil ik. Maar die heb ik ook niet. En ik zou graag zelf het moment kunnen bepalen waarop ik met pensioen ga, en zeker weten dat ik daarna rond kan komen. Dat is met alle wijzigingen nog best wel lastig. En Geldnerd en Vriendin hebben een leeftijdsverschil, dat moet dan ook nog overbrugd worden. Maar goed, eerst maar eens de situatie met het huis goed inregelen.

Wat betekent financiële onafhankelijkheid voor jou?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Mr FOB

  Hetzelfde als voor jou, kunnen doen en laten wat ik wil

 2. Team CF

  FO? Heel veel tijd om te doen wat je zelf wilt en wanneer je wilt, en de hierbij horende rust in je hoofd en je lijf. Lijkt me geweldig! Als de 10 weken betaald ouderschapsverlof die we hadden in Canada een aardige indicatie mocht zijn, dan is het ook geweldig. Kortom, we gaan ervoor.

  1. Geldnerd

   In het Verre Warme Land heb ik 6 maanden sabbatical genomen. Was inderdaad heerlijk, en ik kak het iedereen aanraden. Maar daarna was ik ook weer heeeeeel blij om aan de slag te gaan!

   1. Team CF

    Ha, na die 10 weken vrij had ik juist totaal geen zin meer om weer aan de slag te gaan. Die vrijheid was zo verslavend. Is ook een hele goeie motivator voor mij om FO te worden.
    Eigenlijk heb ik sinds die tijd niet echt meer zin gehad in mijn werk, wordt echt eens tijd voor een totale carriere switch. Nu alleen nog uitvinden wat dat zou moeten zijn…….

    1. Geldnerd

     Financieel adviseur? 😉

 3. Chris

  Met het gevoel in plaats van een vastomlijnd doel sla je denk ik de spijker op de kop. De keuze hebben om niet tot je 70e fulltime te moeten werken. Misschien omdat robots of lage lonen landen onze banen verdringen, misschien omdat onze gezondheid het over 20 jaar niet meer toelaat of misschien omdat je het op je 60e niet meer kan opbrengen om voor de 400e keer dezelfde maandrapportage op te lepelen.

  Toch blijft dat boerderijtje in Drenthe (of Mallorca of Asturias) wel in het achterhoofd hangen.

 4. Marjolein

  Ik werk al een aardige lange tijd in de zorg. Het werk is nog steeds leuk, maar ik wil dit niet meer doen wanneer ik ouder ben dan de meeste patiënten. Misschien is er dan iets te doen dat met zorg te maken heeft, maar niet “aan het bed” – ik ben lang aan het werk geweest in de VS en heb dus een pensioengat. Hierdoor ben ik gemotiveerd om mijn hypotheek volledig af te lossen (nog 5 jaar te gaan) en dan flink door te sparen. Ik heb wel een Amerikaans pensioen, maar wie weet hoe dat in werkelijkheid uitpakt ivm koers wisselingen, belasting e.d.

 5. hypotheekweg

  Inderdaad om helemaal vrij te zijn om te doen en laten wat je wilt. Hoe en waar maakt niet zo veel uit..

 6. De vrijheid om zelf te besluiten of je wil werken of niet. Dat is het voor mij. Vandaag is mijn eerste dag thuis, en ik merk dat het stiekem nog zo makkelijk niet is om de rust te vinden. 🙂 Nu is het natuurlijk nog niet echt, het is stilte voor de storm (ofwel de periode waarin ik ga proberen om werk te vinden buiten loondienst om).

  1. Geldnerd

   Sterkte….! Bij vertrek naar het Verre Warme Land heeft het mij twee maanden gekost om de rust een beetje te vinden.

Reageren is niet mogelijk.