De wraak van Microsoft

Afgelopen week wilde ik ‘s avonds ‘even snel’ wat doen op mijn laptop. Dat heb ik geweten. Direct bij het opstarten (rond 18:30 uur) begon er een grote update te draaien. Eind van de avond liep die nog steeds, en ook de volgende ochtend om 07:30 uur keek ik nog steeds tegen het scherm aan, dat mij verzekerde dat dit enkele minuten kon duren, en dat ik vooral mijn PC niet uit mocht zetten.

Zucht. Windows 10, en de arrogantie van Microsoft dat zij denken te weten wat goed is voor de klant. Ik ben er niet dol op, dat heb ik eerder geschreven.

Stilletjes denk ik dat mijn laptop uit was op wraak. Want twee dagen daarvoor had mijn laptop kennisgemaakt met mijn nieuwe telefoon. Via USB en iTunes, voor het maken van een backup. En dat steekt natuurlijk. Als 4 jaar oude laptop moeten praten met een gloednieuwe telefoon, die ook nog eens de hele dag niet van mijn zijde wijkt. Er worden op deze wereld ook wel misdaden gepleegd uit mindere motieven.

Het brengt mij wel een dilemma. Ik heb namelijk al mijn apparaten vervangen rond het vertrek naar het Verre Warme Land, eind 2013. Dat was toen slim, maar het betekent wel dat ze allemaal ongeveer tegelijk aan het einde van hun technische levensduur komen. Ik wil het nu weer een beetje gaan spreiden. En omdat de doodsstrijd van mijn mobiele telefoon het eerst kwam, was het impliciete gevolg dat ik de vervanging van mijn laptop tot 2018 uit wil stellen. Dat komt me ook nog een andere reden wel goed uit. In de loop van volgend jaar introduceert Microsoft versie 2019 van Office. Ik werk nu met Office 2013, en door een jaar te wachten kan ik Office 2016 overslaan. Maar dan moet de laptop het nog wel een klein jaartje volhouden. Op zich moet dat kunnen, behalve mijn spreadsheets draait die niet zo heel veel meer.

Bij de aankondiging van Office 2019 geeft Micro$oft wel aan dat deze versie bedoeld is voor ‘mensen die nog niet klaar zijn voor de cloud’. De suggestie is ook wel dat dit de laatste ‘normale’ Office versie is. Toch weer die arrogantie. Ik ben wel klaar voor de cloud, maar dan wel een persoonlijke cloud waar ik de controle over heb. Ik heb ‘Public Cloud Anxiety Issues’. Office 2019 geeft me dan een jaar of 5 à 6, dus tot 2025, om een oplossing te vinden voor wat ik daarna met mijn spreadsheets wil en kan doen.

Hoe is het uiteindelijk afgelopen met die update? De volgende avond, na ongeveer 26 uur, heb ik op CTRL-ALT-DEL gedrukt. Windows werd toen ‘very apologetic’ en zei dat ‘ie het snel ging fiksen. Na een kwartiertje knipperend scherm bracht de ‘UIT’ knop soelaas. Na de tweede opstartpoging ging alles weer normaal, en volgens de log was de update na een uurtje al klaar. Maar om een of andere reden was het systeem niet uit de upgrade stand gekomen. Zucht. ICT. Het is leuk, maar dan moet het wel werken.

Heb jij recent nog ICT-problemen gehad?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Chris

  Nee hoor, mijn mac book air uit 2011 viert volgende week zijn 6e verjaardag en draait nog als een zonnetje. Ach, misschien binnenkort 120 euro aan een nieuwe batterij uitgeven. Die gaat na 6 jaar gebruik nog maar twee en een half uur mee.

  Een grotere hint kan ik niet meer geven….

  1. Geldnerd

   De verleiding wordt nu wel heel erg groot. Zeker omdat ik mijn Excel-sheets onlangs succesvol getest heb op een Mac…

  2. Tips van Tom

   Haha, Windows update is horror! Ik wilde je ook vragen waarom je niet voor een Mac gaat. Kost wat meer, maar werkt zoveel soepeler dan Windhoos.

  3. Ontsladebaas

   Ik wil eigenlijk ook voor een Mac gaan, maar die prijzen man… De specs die ik wil (en waar ik dan makkelijk 6+ jaar mee zou kunnen doen) komen met prijzen van dik boven de 2000 euro… Dan doet mijn 4 jaar oude Windows ultrabook het eigenlijk nog wel prima 🙂

 2. Bas

  Ik heb nog een Dell uit 2008 op Vista draaien :-). Gebruik hem alleen voor internet en excel eigenlijk, bestanden staan op een USB dus de harde schijf is helemaal leeg. Wil er nog wel tot volgend jaar mee doen. Batterij is overleden al in ieder geval.

 3. geld is tijd

  Ik denk dat je nu vervloekt bent omdat je op internationale spreadsheetdag niet hebt neergeknield voor een ascii-art afbeelding van Bill Gates 😛

 4. Wat vervelend! Ben ik toch wel heel blij met mijn macbook. Die het al jaren goed doet. Toch maar een mac overwegen?

Reageren is niet mogelijk.