Meer Excel en GoogleFinance

Geldnerd heeft het al vaker gezegd: als je eenmaal begint met spreadsheets, wil je steeds verder. Teruggaan naar minder functionaliteit is geen optie. En dat zorgt ervoor dat ik mijn spreadsheets blijf doorontwikkelen. Telkens opnieuw kom ik een situatie tegen waarin mijn programmatuur niet voorziet (lees: een error). Of ik verzin iets nieuws om mijn spreadsheets functioneel nog beter te maken.

Zo was ik me al een tijdje bewust van een tekortkoming van mijn beleggingsspreadsheet. Tekortkoming in mijn ogen, dan. Alle rapportages focusten vooral op de portefeuille als geheel, en op de fondsen die ik op dit moment in portefeuille heb. Maar ik wilde graag ook wat dieper in kunnen zoomen op individuele fondsen. En die informatie zat nu wel een beetje verstopt.

Dus heb ik een nieuw scherm gebouwd, ‘Fund’. Hier kies je uit een lijst één van de fondsen die in de spreadsheet zitten. Vervolgens worden automatisch alle belangrijke gegevens van dit fonds uit de spreadsheet bij elkaar gehaald. Ook wordt een lijst getoond van alle transacties die ik met dit fonds heb uitgevoerd. Bovendien kun je een specifieke grafiek laten zien van de ontwikkeling van de koers of van de waarde van het betreffende fonds. Hier laat het systeem automatisch de koersen zien uit de periode waarin ik het fonds in portefeuille heb gehad. Hieronder zie je hoe het scherm eruitziet. Het zit nog niet in de versie van de beleggingsspreadsheet die je kunt downloaden. Laat het me maar even weten in de comments of via de contactpagina als jullie er interesse in hebben.

Ook heb ik me iets meer verdiept in GoogleFinance. Deze functionaliteit van de vrienden van Google geeft je een schat aan informatie over allerlei fondsen die je kunt binnenhalen in je spreadsheets. Je kunt bijvoorbeeld historische koersen downloaden. Ik wilde graag bekijken of ik hier iets mee kon om mijn spreadsheet automatisch bij te werken. De GoogleFinance functie werkt voor de Google spreadsheet, maar met een kleine omweg kun je ‘m ook gebruiken in Excel. Hiervoor heb ik een voorbeeldspreadsheet gedownload bij InvestExcel (update 2020: helaas, ze bestaan niet meer). Daarmee ben ik zelf gaan experimenteren.

Daarbij kwam ik er helaas achter dat GoogleFinance maar iets meer dan de helft van de fondsen herkent die ik in portefeuille heb. Daarmee is de functie voor mij maar beperkt bruikbaar. Maar ik ga deze functie wel in de gaten houden, want als het aanbod uitgebreid wordt komen er veel nieuwe mogelijkheden voor mijn spreadsheet-manie.

Heb jij recent nog aan je spreadsheets gesleuteld?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. hypotheekweg

  Ik heb voor het “live” bijhouden van mijn beleggingen een klein iets gebouwd in google spreadsheets. Daarbij kan ik ook gegevens binnenhalen van yahoo finance. Die gegevens schijnen completer te zijn dan die van google heb ik me laten vertellen. Ik heb echter geen idee of je die ook eenvoudig kunt binnenhalen in excel.
  Verder herkent yahoo finance mijn beleggingsfondsen niet en ook de individuele aandelen die aan de AEX verhandeld worden niet. Dat is helaas jammer en ik moet nog uitzoeken waar ik daar goede live gegevens van kan binnenhalen.

 2. Amber tree

  in mijn google spreadsheet heb ik onlangs nog een feature gebouwd om mijn optieexperiment bij te kunnen houden.

  Ik hou het simpelweg bij Pivot tables, vlookup en manueel intypen van data.

  Qua fondsen: toon je de prestatie van he fonds of van jouw stortingen? het verschil tussen die 2 kan groot zijn…

  1. Geldnerd

   Ik heb beide opties ingebouwd. Ik kan een grafiek met de koers per aandeel laten zien, maar ook hoe de totale waarde (dus inclusief bijstortingen) zich ontwikkeld heeft.

Reacties zijn gesloten.