Bijstorten op de gezamenlijke rekening

Vorige week begon er een rood lampje te knipperen op het financiële dashboard in Huize Geldnerd. Het saldo op de gezamenlijke rekening was gevaarlijk dicht bij de nul gekomen. En dat terwijl het nog een week zou duren voordat de reguliere overboekingen met het huishoudgeld weer binnen zouden komen. Dat is een bijzondere situatie. Meestal houden we namelijk geld over in een maand. Onze begroting is strak, maar niet té strak. Er is ruimte om eens een keer extra uit eten te gaan of wat luxere boodschappen te doen. En dat naast de vaste maandelijkse lasten zoals energie, water, internet, hypotheek, en belastingen.

Er was dus Actie nodig. Met een hoofdletter A, inderdaad.

De eerste actie is dat Geldnerd en Vriendin allebei een bedragje bijgestort hebben. We houden er namelijk niet van om bij een kassa te staan met een weigerende pinpas. En op onze gezamenlijke rekening hebben we bewust niet de optie om rood te staan. Daarmee hebben we in elk geval weer een buffertje om de maand door te komen, en is er (bij normale maandelijkse uitgaven) ook eind volgende maand nog weer wat geld over.

De tweede actie is dat Geldnerd in z’n spreadsheets is gedoken. Want een afwijking van het normale patroon vraagt om een verklaring. Zijn het eenmalige dingen, is er ergens iets fout gegaan, of lekt er ergens structureel geld weg en moet er actie ondernomen worden? Eind april heb ik al geconstateerd dat we maandelijks een hoger bedrag aan boodschappen uitgaven. Maar dit werd gecompenseerd door lagere uitgaven aan horeca, waar we immers sinds medio maart niet meer terecht konden.

Ik had de oorzaak al snel gevonden. We hebben de afgelopen maanden twee substantiële extra uitgaven gedaan. De eerste betrof wat extra beplanting voor onze tuin. En de tweede had te maken met de inrichting van een aparte werkkamer voor Vriendin. Iets waar we veel plezier van hebben nu wij voorlopig nog wel thuis zullen werken. Samen hebben die de buffer op de gezamenlijke rekening meer dan opgegeten. Behalve deze twee extra uitgaven verliep alles keurig volgens het normale patroon.

Niet zo heel vreemd dus, dat knipperende rode lampje. Helemaal niet erg dus, dat we even iets bij moesten storten. En goed om er even naar te kijken. Logische verklaringen en normale uitgaven zorgen voor rust. En rust op het financiële front is belangrijk.

Knippert er wel eens een lampje op jouw financiële dashboard?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. dertigermetkids

  Ja zo af en toe. T werkt hier hetzelfde als bij jullie maar dan zonder eigen rekeneningen, maar een vaaast bedrag per maand op de betaal. De rest gaat gelijk door naar de spaar. Met idd een ruim budget voor boodschappen, uitstapjes, etc. Soms komen we er door idd logische grote uitgaven overheen. Dankzij excel zijn we er altijd snel achter waardoor

 2. GeldHamster

  Bij ons ook hogere uitgaven aan de boodschappen en moeten bijstorten de afgelopen twee maanden haha.

 3. mariimma

  Ik zie jou er dus bíjna voor aan om echt zo’n rood knipperend lampje te hebben…..

  1. Geldnerd

   Laat dat ‘bijna’ maar weg, mariimma…. In elk geval een rood oplichtende cel in een spreadsheet…

   1. Mr. Stup

    Ik heb op al mijn rekening ingesteld dat ik een sms krijg als een saldo onder een bepaald niveau komt of er grote bedragen worden afgeschreven. Het tweede is eigenlijk om eventuele skimming enigzins tijdig te ondervangen.

   2. mariimma

    Haha en die knippert geeneens? Want dan ben ik toch een beetje teleurgesteld…..

 4. uitklokken

  Als er minder dan 200 op de gezamenlijke rekening staat is het tijd om bij te storten. Dit gebeurt zo’n 4 keer per jaar, als er weer eens iets geks wordt gekocht, zoals een ventilator vorige maand. Welk restbedrag is jouw trigger?

 5. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Ai Geldnerd dit is oprecht een gevaarlijke situatie! Ten eerste dat hij voorkomt en ten tweede dat je ‘m niet zelf herkend hebt: Je bent cijfer blind geworden!
  Blijkbaar kijk je regelmatig in je spreadsheets – anders zie je immers geen cel rood kleuren. Maar heb je dit niet zien aankomen – immers je moest op onderzoek uit. Ofwel: je kijkt wel maar ziet niet. Paniek! o/
  Ik zie maar een oplossing, je spreadsheets helemaal ombouwen. Nieuwe look en feel. Dan kan je weer met frisse ogen naar de cijfertjes staren. 🙂

 6. Vriendin

  Wat Meneer Geldnerd niet vertelt in zijn post, is dat Vriendin geen dashboard en rood lampje nodig had om deze constatering te doen.

  Vriendin stond namelijk eerder al met een mandje vol bij de plaatselijke grootgrutter, alwaar de pin-automaat genadeloos was – het saldo op de gezamenlijke rekening was ontoereikend.

  Uiteindelijk heeft Vriendin die dag de weekboodschappen dan maar afgerekend van haar persoonlijke rekening. Wel met een rood hoofd, ipv een rood dashboardlampje.
  Dat was dan weer veroorzaakt door het gegniffel van de mensen achter haar in de rij voor de kassa.

  1. Geldnerd

   Schuldig!

   1. Joost @indefruitboomgaard.nl

    Wauw, jouw excel is dus zó geavanceerd dat de cijfers het hoofd van vriendin laten oplichten! Cool.
    (wellicht heb je er wat te veel tijd in zitten en kan je beter voor straf onkruid gaan wieden? 😉 )

  2. uitklokken

   Haha nu komt de aap uit de mouw! 🙂

   1. Geldnerd

    Ik zal vriendin vragen om eens een gastblog te schrijven over hoe het is om met een Geldnerd samen te leven…

  3. Anna H.

   Respect! Ik kijk uit naar het gastblog van Vriendin!

 7. Audrey

  Hahaha, de reacties zijn zo heerlijk! Ik heb geen rode lampjes, maar wel een buffer op mijn betaalrekening die zo groot is dat dat ook niet nodig is. Hoewel het wel cool is, zo’n lampje/Excel-cel.

 8. Marianne

  Ik wil óók zo een lampje?

 9. Tessa

  Wij hebben ook wel eens een zeer laag bedrag over op de gezamenlijke rekening, maar zie dat vaak juist als een uitdaging het nog zo lang mogelijk vol te houden tot de 0… Echt rood staan we nooit.

  1. Geldnerd

   Ja die uitdaging zag ik ook…. ?

 10. Mr. Groeigeld

  Geen rode lampjes hier, maar ik ben wel erg benieuwd naar de gastblog van je vriendin 🙂

Reacties zijn gesloten.