Weten we wel wat we willen?

 • Berichtcategorie:Pensioen

Op dit moment heb ik het door de week wat drukker met mijn baan. Dat betekent dat ik niet altijd voldoende tijd heb om het nieuws bij te houden zoals ik dat wil. Gelukkig zijn daar tegenwoordig allerlei tooltjes en apps voor, die keurig voor mij bewaren wat ik interessant vind. En in het weekend neem ik dan wat tijd om dat nieuws alsnog door te nemen. Lang leve de vooruitgang!

201609-pensioenIn mijn nieuwsoverzicht van de afgelopen week zaten de nodige artikelen over de pensioendiscussie. Een aantal daarvan verwezen naar een onderzoek van ABN AMRO Mees Pierson, door DasKapital mooi neergezet als ‘de afdeling Rijke Particulieren van ABN’. Het onderzoek is ook opgepikt door NU.nl, het Financieele Dagblad en De Financiële Telegraaf.

De essentie van het onderzoek? Driekwart van de mensen wil ‘iets anders’ dan het huidige stelsel. Wat we vooral lijken te willen is een gegarandeerd pensioen, waarbij we ook nog eens geen premie hoeven te betalen als het financieel even tegenzit. Het woordje ‘onhaalbaar’ komt dan bij me op. Of misschien wel haalbaar, maar dan moeten we veel meer premie gaan betalen dan nu het geval is. En dat wil volgens mij ook bijna niemand.

Geldnerd is nog steeds voorstander van een persoonlijke pensioenpot, met meer keuzevrijheid over premiehoogte en beleggingsprofielen. Ik ben benieuwd waar de politiek mee op de proppen gaat komen…

Wat verwacht jij van de pensioenhervormingen?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. amber tree

  Zo een discussie is in Belgie ook nodig. Ons systeem is een beetje star, ongelijk verdeeld tussen ondernemers, werknemers en ambtenaren.
  Om nog maar te zwijgen over de beperkingen van het bedrijfspensioen…

  Benieuwd wat er bij jullie uit de bus gaat komen.

 2. Chris

  De verschuiving naar een individuele pensioenregeling zet gelukkig bij meer bedrijven door. Zelf sinds januari ook een individuele regeling. Hopelijk levert deze de komende 25 jaar nog wat rendement op, want van mijn overige twee niet meer geïndexeerde pensioen regelingen verwacht ik niet al te veel.

  Hoewel de vakbonden vechten tegen de overgang van collectief naar individueel denk ik dat zij op lange termijn de slag zullen verliezen.

  Met de IORP-2 regeling en de mogelijkheden om onze 1200 miljard aan pensioengelden meer buiten Nederland te beheren, vrees ik dat deze “ineens” kunnen verdampen met problemen bij bijvoorbeeld een Italiaanse bank of Deutsche Bank.

  Waarschijnlijk denk ik te veel in doom scenario’s en is mijn mening te zwart-wit gevormd, maar ik reken niet meer op enig pensioen en verwacht ik dat ik beter voor mijn eigen pensioen kan zorgen.

Reageren is niet mogelijk.